Stella pripúšťa dve zlyhania a hovorí o “chamtivom” McLarene | Magazín F1 - F1online.sk

McLaren je nové Ferrari, aspoň z hľadiska strategických rozhodnutí. Papájoví mali v tíme dvoch veľkých kandidátov na domáce víťazstvo, no nakoniec sa im podarilo odstaviť oboch. Šéf tímu Andrea Stella priznal, že McLaren mal v dvoch prípadoch konať inak.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/163087/stella-pripusta-dve-zlyhania-a-hovori-o-chamtivom-mclarene

Brundle ci Crofty hovorili ze maju jediny cerstve mediumky ~15+ kol dokonca tak som to bral ako hotovu vec ze oba MCL ich obuju… ten double stack tiez nechpaem radsej stratit 2-3s, ako ~8-10 zotrvanim na mokrej trati, velmo jednoducha logika

jednoznacne mali dat zlte, a aj HAM nechapem preco dal cervene, bol to obrovsky hazard. Este jedno-dve kola a max by ho predbehol na pol plynu.

uz nemal zlte. vsetky minul. mal iba softy a hardy. Lujzo dokazal celkom dobre pracovat so softami tak mu ich dali.

1 Like

S najlepsim autom treba ist na titul a nie sa tlapkat po ramenach, ze dokazali sme to. Posledne 3 GP mal McLaren bez debaty najrychlejsie auto a nevyhrali nic, pustaju velmi vela bodov uplne zbytocne. Staci sa viac sutredit na seba, inspirovat sa. mozu Redbullom a body pridu. Redbull mal za rovnake obdobie druhe, miestami tretie najrychlejsie auto a Verstappen svoj naskok na cele natiahol.

Tak mali dat biele. Aj Mercedes velmi zariskoval na jazdene cervene… Stacil kusok a mohli su buchat hlavu. Najskor to vyzeralo ako divna volba RedBullu, ale s tym zostavajucim poctom kol dat ojazdenu cervenu, no neviem neviem.

Hamilton je mistr pneumatik.
Jinej jezdec by to nezvládl.

3 Likes

Situacia ohladne rozlozenia sil sa dramaticky a rychlo zmenila a podla toho to teraz vyzera. Este na zaciatku maja vsetci ostatni povazovali za vitaztvo druhy stupienok. Perez bol zdolatelny, ale Verstappen vyzeral, ze je nedostihnutelny. Karta sa vsak obratila a postupne zrychlil McLaren, Ferrari aj Mercedes a RBR stavil na zleho kona. Videl ohybne kridla, ale ocividne cakal ze sa to zakaze a tak na nich nepracoval. FIA sa vsak rozhodla, ze v ramci zlepsenia sutaze zatvori oci a vykruti ruky “my nic” a to pre ostatnych otvorilo “chamtive” okienko prilezitosti. Zrazu sa da vyhrat a kazdy by to prve miesto chcel, ked je RBR s Verstappenom zranitelny. Vznika vacsi tlak a jednoducho prichadzaju chyby.

Pocitam vsak, ze RBR na tejto oblasti pracuje a po letnej prestavke tieto utoky odrazi s poriadnym upgradeom. Ferrari je po vitaztve v Monaku bezzube, nejde auto, nejde Leclerc. Monako tiez bola takpovediac dost zhoda okolnosti. Nedalo sa predbiehat (ako vzdy tam), neprezuvalo sa, prakticky to Leclerc nemal ako prehrat a technika vydrzala. Mercedes sa ocividne celkom zdvihol ale stale to nie je uplne ono, ale takticky su na tom dobre a Hamilton moze vytiahnut skusenosti, aj ked na titul nema(ju), par dobrych ulovkov z toho este zrejme padne do konca sezony. McLaren ma auto suverenne najrychlejsie, ale je ocividne, ze pilotom aj teamu chybaju skusenosti z boja s najlepsimi a na spicke. To nie je vycitka, nemali ich kde nabrat, ale konstatovanie.

Ja by som po Suzuke a pár dalších pretekoch povedal, že by to tam napríklad aj taký Max alebo Leclerc zmanažovali. U Leclerca máme živý príklad Suzuky. Ale na to by musel mať aspoň auto na úrovni MERC.

Ak sa mozes na nieco spolahnut ohladom RBR, je to ze prijmaju spravne rozhodnutia. Robia totalne minimum chyb a strategie maju vzdy presne.

1 Like

Hamilton by asi dlho rozgulaval biele… Norris vsak jednoznacne mal obut stredne, toto rozhodnutie som absolutne nepochopil. Kol bolo este vela a na zltej by Hamiltona dostal pod tlak podla mna.

Mne sa velmi pacila komunikacia medzi Lewisom a Landom v cooldown roome

Lewis: Ty si bol tiez na softoch?
Lando: Hej, ale je to jedno, aj keby vyjdem 3 sekundy pred tebou tak vyhras.
Lewis: Ale ty si mal este mediumky nie?
Lando: Ja viem.
Lewis: Mediumky by boli asi rychlejsie.
Lando:…

1 Like

A ty si určil, že McL je už rýchlejší, ako RB ?
Podľa mňa je Lando s Piastrim š p i č k a"úprava kôli kontrole nadávania" a len vďaka nim sa McLareny priblížili Maxovi.
RB je stále dominantný, na premenlivých a mokrých to šlapalo McLarenom. No ako trať vysichala, Ver bol zase najrýchlejší a to na bielych.
RB mal 2-3 najrýchlejšie auto ? Jáj som zabudol, že Max je nadčlovek čo drží pomalý RB hore :man_facepalming:
Videli sme to aj v Rakúsku, keď Landa radšej ťukol, ako by mala jeho neporaziteľnosť utrpieť.

1 Like

asi si k nim podam prihlasku, lebo aj z gauca bolo jasne ze musia ist obidvaja do boxov, stacilo pozret na casy a bolo jasne ze teraz. to iste v poslednom stinte, davali sme si doma high five, ako toho hamiltona zezeru, ked bude 12 kol na softoch a oni bam tiez…
vyzera to ze strateg, ktoreho vyhodili z ferrari ma nove miesto v mcl.

Som zvedavy kolko to bude RB trvat kym to skopiruju a ako sa zachova FIA ak nahodou RB vdaka tomu zas odskoci na vitazstva o pol minuty a double aj s tragickym Perezom.

A nemal? Jedine co ich zachranilo su absolutne na kolo presne nacasovane pit stopy, na ktorych ziskali dost sekund oproti Mercedesom a McLarenom a zaverecna spravna volba ist na hardy. Ved sa pozri kde bol Verstappen prvy stint, dokonca aj Sainz ho dobiehal. :smiley:

Cakal by som, ze po letnej prestavke s niecim pridu. Otazne je, ake jednoduche je to implementovat. Ak je ich auto postavene na inej filozofii, ktoru ini nechapali, moze to byt celkom aj vyzva. RBR to urcie tiez v nejakej miere vyuzival, ale ocividne ich zaskocilo, kam sa s tym odvazili vydat ostatni. A teraz hladaju spravnu cestu, ako to nasadit na svoje auto. Urcite to nie je len o flexi prednom kridle. Ked sa pri urcitej rychlosti prehne a odtrhne prudenie vzduchu, ovplyvni to cely zvysok auta. S tym sa urcite pocita pri vyuzivani tohoto javu, ale ktovie, kolko z auta by museli prepracovat, aby to prinieslo benefity aj po zvyseni ohybu.

Ja si myslim, ze RBR to nasadi a FIA urobi: Hmmm, rozmohol sa nam tu taky nesvar, ideme sprisnit testy ohybu prednych kridel.

Red Bull odstavil Adriana a už musí kopírovat? To přišlo teda hodně rychle

3 Likes

Za Neweyho sa nekopirovalo v RB?

3 Likes

Zas len snaha o kopanie :slight_smile: O Alonsovi ani nikto nevedel, ze bol vobec na Silverstone, sere sa nanho a vysledok stal za staru backoru, tak HellGroh placka do vankusa.

To, ze spanielsky matador tych par vysledkov minuly rok dosiahol len vdaka Fallowsovmu USBcku a potom to auto sprznil svojou spatnou vazbou je vedlajsie :slight_smile:

3 Likes