Stella: Pretekáme podľa toho, čo považujeme za férové a športové | Magazín F1 - F1online.sk

Nebudeme si klamať, rozhodnutia McLarenu na trati sú vo Formule 1 bezprecedentné. V histórii nášho športu sme videli rôzne druhy „špinavosti“ a „nespravodlivosti“, ktoré vyvierali z toho, že jeden jazdec tímu bol jednotka a všetci pracovali pre jeho úspech. Paradoxne, McLaren sa dopúšťa „nespravodlivosti“ z dôvodu, že žiadnu nemá.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/213152/stella-pretekame-podla-toho-co-povazujeme-za-ferove-a-sportove

Nuz, chcem vidiet Piastriho vyraz, ked ten titul o tie tri body prehra. Druha vec je, ze konkurencia sa nema co vysmievat - to, ze Mclaren je v pozicii, kde si taketo hry moze vobec dovolit, hovori za vela a ukazuje to, ze dost veci urobili spravne. Mozu si dovolit hrat to na absolutnu ferovost, lebo nikto treti ich aj tak neohrozuje.
Ale teda bolo to komfortne aj v tom, ze islo “len” o druhe a tretie miesto. Zaujimalo by ma, ako by sa Mclaren (a aj Piastri) zachoval, keby islo o vitazstvo.

1 Like

Piastri půjde jinam.

1 Like

1 Like

Tato tema sa riesi uz v x clankoch, tak sa vyjadrim tu.

Co je to za nezmysel, aby tim umelo kompenzoval (ne)stastie druheho?
A ak chce byt McLaren takto “ultra-korektny” a akoze fer, tak to musi platit na oboch - kedy pocas sezony takto zvyhodnili Piastriho? Ani raz, dokonca mu par krat ziadost a moznosti zamietli.
Naopak, Lando dostal lepsiu strategiu uz viac krat (v pozicii za Oscarom), napr. v Madarsku na tom slusne zarobil a smolu Oscara nikdy nekompenzovali…

Argument, ze lebo Lando “dovolil” ist Oscarovi prvemu? Ved bojuju proti sebe aj obe strany garaze. Tak bud mal ist prvy Lando hned ked chcel (lenze tiez dufal na SC a natahoval stint), alebo plati, ze sa dohodli ist takto a pokazeny pit je sucast hry. Oscar predsa nesiel do boxov aby undercutol Landa, ale skrz Charlesa. To je ulohou McLarenu, dosiahnut najlepsi mozny vysledok ako tim (prirodzena a spravna snaha) a tu islo o uhajenie 2-3 miesta, lenze oni sa rozhodli o umely zasah do suboja o titul jazdca (ako tim neziskali o nic viac) v prospech Landa a neprospech Oscara (opat).

Necudujem sa smiechu Maxa a podobne nazory nastastie evidujem napriec fanusikmi roznych timov. Budem pozorne cakat, kedy bude zo strategie a umelych zasahov profitovat uz aj Oscar :slight_smile:

7 Likes

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale Piastrimu se všichni vysmáli v Británii, když se zeptal týmu na prohození pozic, jestli si myslí, že pencel byla unfair a co udělali? Nic. V Maďarsku a Rakousku dali strategicky výhodu Landovi. V Austrálii zakázali Piastrimu útočit na Landa, když byl rychlejší. Ať se McL tváří jak chce, tak ta pomoc Lanodov je tam prostě viditelná a zvšuje se, nemluvě o tom zavěšení co vyvinuli jen pro potřeby Landa. Prostě tohle je tak trapné a ubohé od McL, že si opravdu nezaslouží ani jeden titul za tohle

4 Likes

Ináč toto hranie sa na “Boha” sa McLarenu môže kruto vypomstiť.

2 Likes

Musim zial suhlasit.
A zdoraznujem, ze toto nie je kritika Landa, ale ze vobec…
Este prvu cast sezony som sa McLarenu pri istych situaciach medzi ich jazdcami dokonca zastaval, lebo v tej chvili mi neprisli nespravne a veril som, ze su to nahody, ale uz je narocne tomu verit pri takomto “skore” pomoci/nepomoci :slight_smile:

3 Likes

Ehm, zabudli ste na minulý rok, keď sa Lando vzdal víťazstva v prospech Oscara, lebo ho undercutol cez boxy? To bola taktiež chyba tímu. A to vtedy Lando reálne bojoval o titul a vzdal sa 1. miesta. Teraz mal mať Lando prednosť v boxoch, ale tím zavolal prvého Oscara s tým, že Landa osobne uisťovali, že k výmene pozícií nedôjde, preto s tým súhlasil. Dodatočnou výmenou pozícií potom zase len hasili blbú taktiku, rovnako, ako minulý rok.

1 Like

Ale Piastri pustil Landa v Brazílii, jak ve sprintu, tak v hlavním závodě. Nevím, proč se tím šermuje, když se to loni uvařelo. Letos to není poprvé, co takhle McL zařezal Piastriho.

1. Taketo veci medzi sezonami sa neprenasaju. To je absurdne.
  2. Oscar toto Landove gesto (po vela kolach prehovarania, pritom pred Oscara sa dostal vdaka undercutu, nie na trati) vratil v Brazilii a uznal to samotny Lando.
  3. Realnost Oscarovho boja o titul s tym Landovym v Madarsku a dolezitost tych bodov je znacne ina… :slight_smile:
3 Likes

Presne tak isto…

Chapem ze nechapat to je take slovenske…Piastri je moralny vitaz. Ja by som skor nechcel byt na Norrisovom mieste.Niekto mu nieco musel nechat. Noaku to ma hodnotu? Piastri si buduje image. Prave tymto reklapa na svoju stranu lojalnost timu a zamestnancov. Aj Kocner pochopil, ze mat zolika je prinosne. A Piastrimu sa to v buducnosti este urcite vrati…

Ja to, ze Oscar posluchol tim a prakticky okamzite pustil Landa, nepovazujem za prejav slabosti. A tak ako nekritizujem Landa za dnesok, ani Oscara.
Kritizujem McLaren, ktory sa za prve pricasto a zbytocne dostava do podobnych situacii a za druhe za ich “nerovnaky meter” :slight_smile:

Já to nevnímám jako slabost, ale naopak určitých zásad, kterých se Piastri drží a není z toho telenovela jako u Landa

1 Like

Norris sam vyhodnotil aku to ma hodnotu: “Nechcem aby ma pustali, ale je to tak spravne” :rofl:

Sa mu to nepaci, ale co uz s tym moze urobit chudak klucina, ked takto je to podla nich fer. Len sa nechat pustit. Ved to on aj Stella krasne vyargumentovali. Bol druhy pred boxami, tak mal byt druhy aj po boxoch. Rozkaz znel jasne, ziadne okolnosti nehraji rolu.

Ak ten titul o tie tri body ci kolko vyhra, dufam ze si to nalezite uzije. S vedomim, ze jeho jediny realny super ho k tomu titulu musel pustit

4 Likes

To nie je o prenášaní do druhej sezóny, to je o nastavení tímu. Dali Oscarovi prednosť v boxoch pred Landom, aby pokryli Charlesa, Landovi zaručili, že sa cez neho Oscar nedostane, a on sa dostal. Minulý rok to bolo úplne rovnaké len v opačnom poradí. Súhlasím s tým, že také veci by sa robiť nemali, nepáčilo sa mi to minulý rok a nepáči sa mi to teraz, a podľa mňa je to chyba tímu a ich nezmyselných taktík, ktorými to pokazia a potom sa to snažia takto napraviť. Proste dnes mal Lando ako vedúci jazdec dostať v boxoch prednosť a Oscar by si zabojoval s Charlesom. Alebo ich mali povolať skôr. Nie to takto pretaktizovať a potom hasiť, čo sa dá.

2 Likes

Zak chce titul pre Landa, nic ine v tom neni

6 Likes

A ty chceš titul pro koho?

Nastavenie timu je zatial zial take, ze taketo zasahy pomahaju zatial len Landovi.
Oscar sa nedostal pred Landa pre skorsi pit (a ten bol dohodnuty) Oscara, ale pre smolu Landa na pomaly pit, cize to su ine situacie a ine sezony.
Ak by Landov box trval este tak o 5+ sekund dlhsie, tak Oscar padne az mimo podia?

2 Likes