Na Everest už v podstatě vylezla “každá” op.ice, která má peníze.
Jinak díky tomu, že je tam extrémní množství lidí je Everest jedna z největších skládek odpadu.
Myslim, že třeba Pavel Bém dal K2 a bez kyslíku (sice za “naše” prachy, ale dal xD) - to je výkon o několik levelů jinde. Tam je i normálka nahoru dost těžká.
Čo znamená to 3,6?
Nevim, uchytilo se to jako hláška z čerbobylu. xd
Za mě vylezt timhle zpusobem na Everest neni zase takový zazrak. Tam tě fakt pomalu vynesou, když si to zaplatíš.
Však nějaká ženská trhla rekord s 8-tisícovkami, kdy se dostala na všech 14 snad za 3 měsíce, jenže ke každé se nějak přepravila helikoptérou do ZT, nosiči / šerpové jí připravili fixy / fixní lana, rozmístili kyslíkové bomby atd atd…nevím no, jako fyzičku na to stále musíš mít, ale horolezecký význam to bude mít pro pravé horolezce téměř nulový, imho.
Co má hodnotu je lézt Alpským stylem - rychlost, efektivita, samostatnost…né expedice se stovkami lidí jako dělá 8k expedition.
Taky mrtvol, nechavaj je tam, pouzivaji je jako orientacni body, to nekecam.
Větší snůšku nesmyslů jsem tady snad ještě nečetl.
Myslím, že to bohatě překonalo i nedávnou hlášku někoho, že kdyby chvilku potrénoval, porazil by Strolla…
Nikdo z vás by ani náhodou nikdy nevylezl ani do základního tábora.
Ale můžete mě překvapit, v létě lezeme na Matterhorn, to je takový, proti Everestu kopeček. Jestli to někdo z vás přežije, dám mu auto.
Dostal se tam slepej, vozíčkář, manažeři tam hází salta na vrcholu, ale nikdo tady by nezvladl ani zakladní tábor s treninkem, jen ty Jirko, ty bys to možná i vyjel a sjel na krosce.
Určitě je uspěch se tam dostat pro kohokoliv a namahu to stojí, ale neni to nic nemožného pro člověka co dostane zaklady a je na tom velmi dobře fyzicky - není to žadny zazrak - když máš prachy, kyslík a vyjde ti počasí.
Matterhorn je rozhodně technicky náročnější než normalka na Everest.
A kdyz nepreziju?
Jirko, já už teda na Matterhornu byl, tak mi pošleš auto rovnou?
Hezká. Tak to určitě stačí, aby ses mohl taky kvalifikovaně zapojit do hovoru .
To si mu neměl řikat, měl si ho nechat v jeho vyjimečnosti.
Taky jsem tam byl s guidem tři roky zpátky. Už bych tam znova nechtěl, ale zážitek na celý život…šli jsme klasiku HornliHutte Ridge 3+/4 UIAA místy. Bez guida se můžeš ztratit a výrazně si to ztížit, spodní pasáž je náročná na orientaci a celkově je to strašně exponovaná cesta, ale neexponovaná trasa na Matterhorn nevede…Jirka se má na co těšit.
Tak už ho nebudeš potřebovat
Do auta a ne běžné chození je ideální.
Když jsem měl černý palec jak jsem si ho přiskřípl do dveří, tak se mě pár lidí ptalo jestli jsem tam byl. Asi si mysleli, že mi umrzl.
Bez guide bych nešel a ani by mě to nenapadlo, zrovna co se týče výstup do hor, nemluvě o tomhle extrému. Přiznám se, že mi to dalo extrémně zabrat ne jen fyzicky, ale i psychicky. Každopádně zážitek výborný. Rád na to vzpomínám, stejně jako když jsem v 7 letech vylezl na Chichén Itzá. To jsem nevěděl, že budu tak lucky, a za pár let na to zakážou výstup turistům úplně. Do toho jsem si střihl plavání se slepejma rybama v zatopených kráterech na Cancúnu. Plavání se žralokama na Maledivách bylo taky výborný, prostě skvělé zážitky
A stahnete me aspon dolu, nebo me tam nechate a na hlavu mi date cervenou cepici…
Jirka tě ještě přejede kroskou a zacouvá.
Nikomu nevěř. Dají Ti alobalovou a budou Tě používat jako zesilovač.
A pak nechá odvést do Kuvajtu na spálení