Sobotňajšie preteky Nürburgring Langstrecken-Serie sa skončili predčasne po hromadnej nehode, ktorá mala tragický koniec. Osudnou sa stala 66-ročnému fínskemu jazdcovi Juhovi Miettinenovi.
Musela to byť hrozná nehoda. V priamom prenose nešiel ani jeden replay, a zrejme ich po úmrtí fínskeho jazdca ani nezverejnia. Škoda, že zajtrajšie preteky sa začínajú presne v rovnakom čase ako WEC v Imole, prednosť pred Maxom dám Ferrari a nádhernému AM Valkyrie s čisto spaľovacím pohonom.
Neumim si predstavit ze by ta havarie byla nejak katastrovalni, podle me mel pilot ohromnou smulu, mozna ho postihla prihoda ktera s karambolem nema nic spolecneho, i to uz se stalo kdy pilot v zavode zkolaboval a umrel za volantem, tusim tak odesel jeden velmi znamy okruhovy pilot, ted si nevybavuji jeho jmeno.
No jo… Život není bezpečný sám o sobě, a některé jeho součásti jsou nebezpečné tuplovaně. Přiznávám bez mučení, že jsem Juhu Miettinena vůbec neznala, což nic nemění na tom, že je to smutná zpráva. Prostě se to takhle občas stane, a nejen v motorsportu. Uvidíme, jestli se dozvíme něco bližšího, jak k tomu všemu došlo.
Život je nádherných momentů doslova přeplněný, ale někdy se holt štěstí vrtne kousek vedle.
Asi se dozvíme více, ale situaci to už stejně nevrátí. Nejspíše nepůjde udělat mnoho pro zvýšení bezpečností jezdců.
Tyhle události nezřídka upozorní na mezeru v bezpečnostních pravidlech, na kterou se do té doby nepřišlo, to je bohužel tak. Nevím, jestli je možné vůbec někdy spolehlivě říct, že byly vychytány veškeré rizikové faktory - to asi nejde.
Nordschleife je bezpečnostní mezera odjakživa a nejspíše proto je ten okruh tak uznávaný i ceněný.
I kdyby ho FIA chtěla zrušit, tak sami závodníci nejspíše budou proti.
To je otázka. Napadlo mě to taky, ale nevíme, jak se to stalo, možná bylo přežití vyloučené v každém případě. Nicméně ten věk mě přece jenom překvapil.