Postaviť celkom nový okruh, ktorý neponúkne žiadne možnosti na predbiehanie, je umenie. Dvojnásobne to platí v súčasnej Formule 1, v ktorej piloti pre povahu pohonných jednotiek predbiehajú súperov aj nechtiac. Okruhoví dizajnéri Jarno Zaffelli a Hermann Tilke to však dokázali. Padok Formuly 1 ich za to nepochválil.
Ďalší závod u ktorého som sa nevedel dočkať konca závodu ako úprimne F1 je v slepej uličke kde máme trať ako je Monza kde autá v polovici rovinky už iba plachtiť lebo nemajú energiu kde predbiehanie je vládne obchádzanie a pák tu máme trate ako je napríklad táto kde ani z baterkami nedokáže predbiehať skratka pozerať dnešnu F1 je fakt ťažké
Bohužiaľ vďaka baterkovému šampionátu je dnešná F1 o níčom. Možno si poviete, že všetci majú rovnaké podmienky a hlavne nech pretekajú, ale to potom stačí pozerať Indicar a nie F1. V F1 som bol zvyknutý, že aj jazdec jazdil na svojom limite, nie iba na limite auta, pretože iba tak uvidíme kto je najlepší pilot.
Plne súhlasím. Vidieť, ako v Parabolice vychádzaju pomaly je naprd. Pri pozeraní Madringu som si pekne zdriemol. Preteky boli hodne nudné. Tieto aktuálne predpisy treba čím rýchlejšie zmeniť.
Letos mě F1 prostě nebaví. Někdo to svaluje na Alonsa který jezdí vzadu, jenže to už sem zažil a F1 měla i tak vlastní náboj. Letos postrádám při sledování F1 napětí, náboj, vzrušení, při sledování dělám klidně i něco jiného, opouští mě zájem. Velká škoda, neb F1 byla moje sportovní láska a blbě se mi ji opouští, ale jestli s těmi motory něco nezmění, jsem velký skeptik.
V piatok som tu dokola vypisoval ze ta trat je betonovo ocelovy hnus, ktory s Madridom nema nic spolocne. Vidim mestsky okruh v Baku, je to identifikacia s Baku. O Las Vegas snad nemusim pisat.
Toto je velka cena vystaviska a skladovych hál - anonymny hnus ako sa ukazalo, vykastrovany princip F1 kde sa neda predbiehat a za toto nesu zodpovednost obaja architekti.
Absolutna hanba celeho spanielskeho usilia nieco vymysliet a dalsi pretek spolu s Monacom, ktory nema vyznam pozerat.
Z architektonickeho clanku :
„Na úplne nových pretekoch je vždy* dobrá atmosféra a samozrejme, získate veľa nových fanúšikov,“ hovorí. „Keďže preteky prebiehajú v centrách miest, kde sú ľudia, prinášajú aj iné publikum.“
Čo sa týka Zafelliho, plánuje byť v Madride, aby si preteky pozrel naživo (po krátkom výlete do Kuala Lumpur – taký je život medzinárodného dizajnéra pretekárskych tratí). A dúfa, že trať prinesie dobrú šou.
„Dúfam, že to dá jazdcom a fanúšikom jedinečný pocit,“ hovorí. „A dúfam, že si ľudia uvedomia, že je možné vybudovať mestský okruh, ktorý nebude nudný .“
JA : Takze podla architekta Zaffeliho okruh je v centre mesta (normalne ma ten pohlad na stare madridske ulicky dojal) a my ludia si mame uvedomit, ze je mozne vybudovat okruh ktory nie je nudny - kde sa skvele predbieha. Takze si to uz kurna vsetci uvedomime …
nuda…bez predbiehania v F3,F2 aj F1…o čom je okruh,kde najdlhšia rovinka meria 800m a zakončená je miestom,kde sa 2 monoposty nezmestia…je z toho,len nudná procesia,2x som zaspal…preteky prakticky skončili fázou VSC,potom nebolo čo pozerať…