Šéfovia tímov zvolili jazdca roka, stal sa ním Verstappen | Magazín F1 - F1online.sk

Tento rebríček dlhodobo uznávam, aj keď má svoje muchy.

Totiž pýtate sa na jednoduchú otázku (hlavne ak sa bavíme o TOP 2-3 naj pilotov) a tých, ktorých sa to týka - šéfovia (ľahko si môžu predstaviť, že koho by najali na post 1ky v tíme, nič abstraktné), dostatočne jednoducho a vedia to vystihnúť vo svojej komplexnosti. Čiže myslím, že dobre sumarizuje nálady v paddocku a dokáže vychytať muchy (napr. že šéfovia TOP tímov zrejme hlasujú za svoje kone, ale to sa viacmenej vynuluje).

Postrehy:

• Prekvapil malý náskok Maxa pred Lewisom. Reálne bol myslím väčší, ale koniec sezóny aj kontroverzie myslím zohrali svoju rolu
  • Čiastočne už asi Leclerc a rozhodne Fernando trochu čerpajú dividendy posledných rokov, inak je pozícia pred Gaslym možno trochu optimistická - Fernando nemal ideálnu prvú polovicu sezóny a Leclerc sa trochu vytratil v tej druhej a obaja neboli tak ďaleko od svojich kolegov ako sa čakalo. Ale zase keď nejde o titul, tak to veľmi nevadí
  • Pozícia Bottasa je možno optimistická, ale na druhú stranu si naozaj myslím, že je podceňovaný, hoci záver sezóny vypustil. Vyzerá horšie než je. Vôbec by som sa nečudoval, ak by sa ešte na pár rokov v Alfe vrátil k tým jazdcom, čo pútajú pozornosť a nosia cenné body v strede poľa a zrazu sa tu písať o “vzkriesení” a “zlom vplyve Mercedesu” - bude to len čiastočne pravda. Bottas myslím nie je horší ako Sainz či Ocon a v rokoch 2014-2017 by za správnych okolností mohol bojovať o titul - skôr neúspešne a konkurenti by nemohli byť v TOP forme, ale mohol. Referencia Felipe Massa alebo Mark Webber.
  • Uvidíme či George potvrdí, že sa napriek Williamsu každý rok dostal do TOP 10, v Mercedese
  • Naopak dúfam v budúci rok v návrat Seba

Ešte by som sa tu dotkol témy, ktorá sa vo viacerých článkoch rozoberá a stále sa mi nezdá dobre zachytená - Lewisovo trucovanie a či ukončí kariéru.
Začnem tým, že nie všetky Lewisove postoje a charakterové črty sú mi sympatické, ale tak zase rozoberme ako je - myslím, že Lewis nad koncom kariéry v F1 teraz naozaj tuho premýšľa. Má na to z jeho pohľadu myslím veľmi dobré dôvody. Všetky sa točia okolo jeho postavenia, odkazu, domnelej úcty a čo s tým chce ďalej on robiť.

1. Môže čo sa stalo považovať za prejav nedostatku úcty zo strany F1 ako športu. Očividný. Má dôvod si myslieť, že prehral neférovo a z jeho strany to môže byť ideálny prípad “príbehovo” dobre skončiť. Z pohľadu posledných pretekov má myslím na tento názor právo, príliš kontroverzné, aby sa to dalo zmietnuť zo stola. Z pohľadu celej sezóny nie, ale šampióni v F1 tak jednoducho neuvažujú. Prečo je to problém? Lebo Lewis sa začal štylizovať do podoby “šport som už prerástol a snažím sa byť jeho ambasádorom a pretláčať širšie témy” - či je to pravda alebo nie, či je nám to sympatické alebo nie, vieme, že to tak berie. Keď raz už chcete Michaelom Jordanom či Tigerom Woodsom F1, tak nepôsobí dobre, keď doma takto prehráte. Ako keby si Vás nevážili. Odpracú vám SC, nech si na Vás zgustne mlaďas. Prehrať takto raz a znechutený odísť je iné ako prehrať takto a následne už sa v kariére len zhoršovať - napr. už o titul vôbec nebojovať vôbec, na čo existuje reálne riziko (idú nové pravidlá, Lewis už bude mať 37 a tituly v tomto veku sa už veľmi nevyhrávajú, chystá sa dravý kolega do tímu)

2. Už teraz vie, že George v druhej sedačke je prejav podľa neho nedostatku úcty k nemu zo strany tímu. Lebo jednoducho to tak je. Tak ako keď k Sebovi namiesto Kimiho, ktorého chcel a mal rád dali Charlesa. Lewis povedal, že OK, tak ešte na 2 sezóny zostane - to znamená, že ešte 2 sezóny donesie titul (pre neho). A potrebuje k tomu Bottasa na spoluprácu. A Mercedes povedal, že si tým už nie je tak istý a pre istotu tam má Georga. To je teraz jedno či ho Lewis zadupe (a skôr to nepredpokladám) - aj keby áno, je to prejav neúcty a aj v jeho mysli oslabenie voči Maxovi. Ten na druhej strane garáže problém mať nebude, Lewis áno.

3. V česko-slovenskom kontexte nám to príde určite smiešne, ale ja by som to zase tak jednostranne nebral - rasistický kontext. Nemyslím, že Lewis je dobrým príkladom diskriminácie, ale evidentne sa s tou témou stotožňuje a povedzme v americkom či západo-európskom kontexte je to oveľa zložitejšie. Často sa dejú situácie - viď. napr. útok na Capitol, kedy si poviete, že afro-američan by sa do neho takto bez prestrelenej hlavy nedostal. Je to zložitá téma, nejdem ju to rozvíjať, rozvíjam to čo považujem za Lewisov pohľad a uvažovanie. A to môže byť napr. že “Schumacherovi by si toto neodvážili urobiť”, ale ja kedže som…Viem, môže to znieť až vtipne, ale ako faktor by som to nepodceňoval. Neschvaľujem to, ale Lewis je schopný takto premýšľať.

Do toho zapadajú ostatné výzvy, ktoré podľa mňa môžu len podporovať toto uvažovanie:

• Novo zvolený prezident FIA - z pohľadu motošportu a F1 pardon za výraz “nula” - politicky môže byť OK a schopný ale zatiaľ len s bambiliónom peňazí organizoval, ale to bude chcieť roky dokazovania, že na takú funkciu má po ľuďoch ako Mosley a Todt (o ktorých prezidentstve si môžeme myslieť čokoľvek, ale boli to ťažké váhy v F1 než sa tam vôbec dostali) - no a tento pán hneď začína verejne riešiť akú dá Lewisovi pokutu. Z pohľadu Lewisa ďalší znak neúcty - keby povedal možno “tak dobre, ja sa s ním osobne porozprávam, musíme to v našom športe uhľadiť”, ale on hneď “pravidlá platia pre všetkých”
  • Max a spol. samozrejme Lewisa vyzývajú, veď netrucuj a príď nech proti tebe ešte vyhrajeme zopár titulov a to že sme Ťa porazili tomu dodá určitý punc
  • Mercedes nech rozmýšľa akokoľvek, a nech v tom Lewis hral akúkoľvek rolu sa za neho veľmi nebil. Drží s ním basu, tiež nebol na odovzdávaní, ale aby išiel do rizika, to zase nie.
  • Ešte Bernie to dorazil, že “na Sira to chce pre krajinu a nie len v športe”

Takže berúc všetko do úvahy - tak ako si myslím, že Lewis uvažuje - naozaj nie je dôvod nehovoriť o konci kariéry. Bol by legendou F1, ktorá odišla, lebo ju obrali a nevážili si ju. Podľa neho.

• Priamy dopad na F1 by bol značný, chvíľu by stratila zo svojho lesku - ale prebrala by sa. Poškodiť tým ale Lewis rozhodne môže.
  • Iná vec je - (a) čo bude robiť, pretekanie miluje a konkurečná séria veľmi nie je. Nie je to ako v 1992, kedy Senna uvažoval o Indy Car a hlavne (b) Lewis jednoducho F1 nepresahuje tak ako si možno myslí a bez kontaktu v nej môže kredit skôr strácať - už jednoducho nebude tak zaujímavý ako keď bol s F1 spojený a všetky ostatné rôzne aktivity budú zložitejšie

Pokračovaním ale riskuje, že príde do horšej situácie (otázna je forma Mercedesu, jeho forma a konkurencia Georga).
Všetko by pre neho riešilo ak by budúci rok späť presvedčivo vyhral titul - ale to je vysoko otázne. A ak sa to nepodarí, naratív už bude iný a pre neho menej prívetivý. O upadajúcej hviezde. Preto je na mieste končiť na vrchole. Pre neho je jeho odkaz v F1 oveľa dôležitejší než napr. pre Michaela Schumachera

Tak som zvedavý s čím príde. Ale že má nad čím uvažovať o tom nepochybujem a snažil som sa vysvetliť prečo a ako.

6 lajky