Formula E pokračuje vo svojej kampani pri promovaní nového monopostu. Môžete cítiť, že boss šampionátu Jeff Dodds vkladá do týchto strojov obrovské nádeje a pri generovaní pozornosti tak rád spomína pilotov Formuly 1, že to pôsobí dojmom, akoby ožívala stará rivalita oboch šampionátov, ktorú sme nevideli dobrých pár rokov.
neviem ako dnes, ale v minulosti bol startovny rost FE poskladany z odpadovych pilotov F1.. takze ano, mohli by tam jazdit, ale asi na urovni ako Stroll. FE som chvilu chcel pozerat, ked tam prestupil Felipe Massa, len mu to tam neslo a vseobecne tie formule boli mega nezaujimave. Neviem aky kanal to dava.. a nezaujima ma to natolko, aby som to zistoval.. ale keby to davali na F1TV, kludne by som nejaky ten zavod znova pozrel…
Výkon 600 kilowattov a náhon na štyri kolesá. Čo viac si priať od pretekárskeho auta?‘
vyšší výkon
normálny náhon na zadné kolesá ako má mať každé normálne pretekárske auto na asfalte
Formula E je zaujímavý koncept, jazdí sa priamo v mestách, je bližšie fanúšikom, aj to má nejaký cool svišťavý buzz zvuk, aj sa tam jazdí koleso na koleso vzhľadom k odolnejšej kapotáži. Sám som bol na 2 pretekoch Formuly E, v Monacu a Berlíne.
Ale vedenie nechápe základné veci a šamiponát má niekoľko fundamentálnych problémov:
sústredia sa na manažment energie, čo vedie k tomu, že sa predbieha umelo, keď jedno auto lift&coastuje 300 m pred zákrutou a druhé len 250 m takže bezproblémov obieha na brzdy
preteky sú v pomere k dostupnej energii príliš dlhé, čo vedie práve k umelému predbiehanu keď nikto nechce viesť aby nestrácal energiu na čele vláčika
absolútny vrchol stupidity je keď je na trati niekoľko kôl SC (a jazdci tak ušetria energiu), tak namiesto toho aby sme videli konečne super zaujímavú jazdu a súboje na 100 % výkonu, tak tí ■■■■■■■■ ■■■■■■■ predĺžia preteky o niekoľko kôl, aby sa zas nejazdilo naplni
nová generácia vyzerá dobre, ale 4x4 je zas kravina jak mraky
Hezky jsi to popsal, taky už asi dva roky uvažuju o tom že se zajedu podívat na FE…
Teď něco k té teorii přenosu výkonu na vozovku.
To, že je AWD vždycky a ve všech situacích teoreticky lepší než RWD je bez debat, ale zatím tam hrála poměrně velkou roli nedokonalost diferenciálu a hmotnost mezinápravové kardanky. To ovšem s elektro pohonem absolutně odpadlo, takže pohánět zadní kola spalovákem a přední dvěma elektromotory je absolutně dokonalý systém.
U nás v Plzni na ZČU mají letos Formuli student v naprosto unikátní verzi s motory přímo v kolech i druhou verzi s motory uprostřed a krátkými poloosami. Porovnávají vliv větší neodpružené hmoty na čas na kolo…
Takže abych to shrnul, jestli to někdy pravidla F1 dovolí, bude elektrický přední náhon to nejlepší, co bylo nejméně od doby sekvence v F1 zavedeno, nejenom v celkovém zrychlení času na kolo, ale i z hlediska divácké atraktivity a jezdecké zábavy.
Možná bych tam ty živé kluky místo chytré krabičky ještě nějakou chvíli ponechal.
Už v první lekci závodění se malé děti učí termín “slip angle", jde o nějaký koeficient toho jak moc velký je dobré mít rozdíl mezi rychlostí pneumatiky vůči podkladu a vektoru. Zjednodušeně to znamená, že jet v určitém smyku, kdy pneumatika klouže po asfaltu zaručuje lepší adhezi, tedy přenos výkonu na asfalt.
Proto taky každý launch control systém je nastavený tak, že se ti pneumatiky lehce protáčí a kreslí čáru…
Toto beriem ako PR keci pre ludi co nikdy nesedeli v aute. Fe 4.generacie bude mat o 400 koni menej a o 200 kg viac ako F1. ziadny jazdec f1 nad tym neslinta. ak sa tam objavila nejaka vlhkost tak to boli slzy alebo moc.