Saudi chceli od Liberty Media kúpiť celú Formulu 1 | Magazín F1 - F1online.sk

Z Formuly 1 sa stáva jeden z najväčších biznisov nielen vo svete športu, ale zábavného priemyslu všeobecne. Keď kráľovnú motoršportu v roku 2017 prevzala americká spoločnosť Liberty Media, mnohí sa na obchod za 4,4 miliardy dolárov pozerali s nedôverou. Málo sa však už vie, že Američania mali prednedávnom na stole ešte lukratívnejšiu ponuku od saudských šejkov.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/86586/saudi-chceli-od-liberty-media-kupit-celu-formulu-1

To by bol koniec F1.

Už len to by nám chýbalo. Obávam sa, že jedného veľmi hnusného, škaredého a smutného dňa sa tak stane

1 Like

15 miliard je malo. je inflacia.
LM dobre vedia, ze ked niekto chce vlastnit F1 (alebo eqvivalent) tak ju musi bud kupit, alebo zacat od nuly.
Zacat od nuly znamena, stanovit ciel niekde na 2030 a dovtedy nalakat co najvacsi pocet stajni na lukrativne zmluvy. Mozu zacat lestit klucky v Anglicku, Taliansku a Francuzsku a ponukat miliardove sumy za prestup do “novej F1”.

Vďakabohu že to nespravili a dúfam že ani nikdy nespravia. Stačí mi ako tie svine ničia futbal, nechcem to zažiť aj s F1. No obávam sa, že keď raz príde správna ponuka, Liberty Media s tým nebude mať problém.

3 Likes

to sa podla mna teda velmi mylis. Pokial sa to netyka priamo ich rezimu, Arabi maju nejaky aktivizmus tazko na salame. A zasiel by som este aj dalej. boj proti rasizmu sa stane neoficalne oficialnou agendou. Podla jednoducheho principu ked nechces aby na teba ukazovili prstom, tak ukaz prstom ty na nieco ine.
Samozrejme k tomu pridaju nejaku formu “protipolitikckeho” aktivizmu ako skrytu formu riedenia americkeho globalneho vplyvu.

Nemyslím. V Katare na MS mal ich režim dokonalú príležitosť si spraviť PR a meno že ako sú pokrokoví keď už podplatili celú FIFU aby mali tie MS, no napriek tomu to bola jedna velká shit show od prvého dňa kde zakazovali ešte aj tričká s dúhovými farbami alebo hocico čo išlo proti ich ideológii. Katar vs Saudská Arábia vs UAE sa premenilo na porovnávanie si ko**** a kto si vo svete vie viac vydupať svoje.

Hovorim, ze pokial sa netyka ich rezimu, a nikde som nenapisal, ze su pokrokovi :slight_smile: . Napr klacanie na stadionoch ci BLM arabov vobec nezaujimalo. naopak mozu to vnimat ako celkom pozitivne PR, ktore moze zjemnit hrany povesti, ktoru rezim ma.
V praxi by “Arabska F1” aj tak zrejme sidlila napr niekde v UK. Inak co sa tyka FIFA WC mas samozrejme uplnu pravdu.

Giardiola dostal pokutu a zákaz nosiť žltú stužku počas zápasov(na podporu Katalánska). Aký je v tom rozdiel a to sme v našej vyspelej Európe. Osobne som, názoru nech sa politika a šport nemieša. A to stále bez rozdielu či je to Katalánsko, dúhový, vojna alebo hocičo. Aj keď niesom nadšený ako si tie MS zaplatili, čo sa týka športu MS boli organizované na najvyššej úrovni.

A ty si myslis, ze taky Katar investuje obrovske peniaze do futbalovych majstrovstiev alebo do F1 preto, lebo ich bavi pozerat sa na kopanie do lopty ci na kruzenie auticok? Samozrejme, ze im nejde o nic ine, nez o propagaciu svojho rezimu. To je miesanie sportu a politiky a nie to, ze si Hamilton niekde klakne alebo da duhovu prilbu.

1 Like

Súhlasím s tým že politika a šport sa mieša až príliš často. Rozdiel je v tom že v jednom prípade sa to toleruje dokonca až podporuje a v druhom prípade je to pokutované.

Samozrejme že ich to zaujímalo, prečo to FIFA asi zakázala po 2 zápasoch? Vyhrážali sa im že hrači nebudú môcť hrat zápasy. Robili to čisto na povel Kataru. Rovnako ako zákaz alkoholu na štadiónoch napriek tomj že Budweisser bol hlavný sponzor MS, alebo hociaké prejavy iných náboženstiev v ich krajine (aj na ulici).

1 Like

Zvykejme si, že evropská kultůra a dominance pomalu zaniká.
Teď usedá na trůn Asie a Arábie.

no pockat, ale nedavajme vsetko to jedneho vreca. precitaj si este raz co som napisal. ako podporny priklad mozem uviest MC a ich majitelov z UAE. Tam nebol s podporou aktivizmu BLM ziaden problem. pretoze to sa v ziadnom pripade netykalo ich zriadenia, skor naopak, steklilo to prave naopak ich moralneho nepriatela na zapade.
Riesenie niecoho ako sharia, prava zien v UAE, alebo homosexualov by asi neslo dole krkom tak zlahka. Aj ked v PL na Britskej pode nemozu az tak velmi vyskakovat. Medzinarodna scena F1 by bolo uplne o niecom inam. Vidime to na FIA pod Sulajemovym vedenim.

BTW alkohol na tribunach nie je povoleny ani v UK (aj ked nie z nabozenskych pricin)

Spravodlivý nikdy nebudeme, už tu bol spomenutí príklad Jozka s podporou Katalánska … no ale takých príkladov sa nájde vo svete veľa a to stačí pozriet len na vojnu na Ukrajine … EU sa sama strieľa do nohy, snaží sa silou mocou byt ultra korektná … na jednej strane podporuje sankcie voči Rusku a snaží sa byt zelena, na druhej strane kupuje ner. sur. z USA (ktora ich ma pravdepodobne od Ruska) a dalších krajín, pričom na to, aby sa dostali tie suroviny do EU spotrebuje kvantum, uhlíkovej stopy ( vďaka lodným tankerom), že by sme mohli organizovať cely šampionát F1 s 12 valcovým atmosférickým motorom aj 3x do roka len na území EU … no ale naspäť k téme, na jednej strane sa v EU tvárime ako moralisti, ale celé toto mi zaváňa veľkým pokrytectvom … ako mi môžme odcudzovať krajiny ako Katar a Saudská Arabia, keď robíme v podstate to iste len iným spôsobom? Napriek tomu že posledné MS vo futbale boli skorumpované, treba uznať, že išlo o najlepšie MS vo futbale a keď sa na to pozriem z tohto pohľadu nemám obavy, že ci to budú vlastniť Američania ci Arabi stále pôjde o prvotriedny produkt … všetci su si vedomí, že Európa musí byt súčasťou kalendára a keby nie je, automobilky si založia vlastnú súťaž a ■■■■■■■ sa im na to :slightly_smiling_face: prosím vás nemiešajme politiku so športom …

az na to, ze sport sa robi v prvom rade pre radost a vyrasta na urcitych spolocenskych zakladoch. Ja som ochotny akceptovat, ze na sporte zarabaju sukromne spolocnosti a dokonca som ochotny akceptovat aj to ak to robia vylucne pre zisk.
V momente ak sa z toho stava nastroj propagandy nejakeho c​uraka, tak mam s tym problem.

V pripade ak by sa toho chcel chytit nejaky homofobny dezolat, tak to dopredu poviem: Duhova vlajka na prilbe je vyjadrenie osobneho postoja. Kupa GP na za ucelom vylepsenia imidzu diktatury a hopsania v privatnych kluboch so zapadnymi hviezdami je uboha propaganda.

Takze ano, tiez nemam rad ked sa miesa politika so sportom.

2 Likes

Ked Europa dala Cine know-how a Arabom peniaze za ropu tak to casom inak ani dopadnut nemohlo. Sama Europa toto dovolila a spôsobila.