Sainz: Ferrari som nemohol odmietnuť | F1online.sk

DomovSprávyVýsledkyPilotiTímyKalendárPartneriLive

redakcia@f1online.skRSSZásady ochrany údajov© 2020 F1online.sk

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/6350/sainz-ferrari-som-nemohol-odmietnut

Z dlhodobeho hladiska je Ferrari neporovnatelne perspektivnejsie ako McLaren. Mozno teraz posobia ako najvacsi babraci v poli a urcite spravili vela chyb. Ale pri tych zdrojoch je len otazka casu, kedy bude Ferrari zase o sekundu pred McLarenom. Pripustam, ze sa Ferrari bude dve sezony trapit, ale som si isty, ze v roku 2022 uz budu zase ina liga ako McLaren. McLaren je velmi sympaticky tim a narozdiel od Ferrari funguje tak, ako ma a podava v ramci moznosti spickove vykony. Smutna pravda vsak je, ze McLaren nema nic, cim by sa vyrovnal zdrojom Ferrari. Moze sa im to podarit na jednu alebo dve sezony, ak Ferrari bude takto saskovat, ale to je tak vsetko, co proti Ferrari zmozu.

Nepodceňoval by som rozpočtový strop - a navyše časy, keďže Ferrari nadeľovalo McLarenu sekundu (čiže roky cca 2015 - 2018) sú skôr historická anomália než pravidlo.

Ja by som rozpoctovy strop naopak neprecenoval. Moj nazor je taky, ze nepomoze nicomu. Top timy uz teraz urcite investuju do vyvoja a pridu podla mna do sezony 2022 s velkym naskokom. Rozpoctovy strop akurat zmrazi vyvoj behom sezony a postara sa o to, ze vykonnostne rozdiely zo zaciatku sezony nebude mozne zmazat- tak, ako to robili motorove zetony.

rozpoctovy strop vobec nebude fungovat tak ako si male stajne praju. podla mna to nebude fungovat vobec. ale to je uz o inom.

1 lajk

Sainz mozno ani nemal na vyber. Rychlost akou sa to vsetko zomlelo naznacuje, ze rokovania Ricciardo - McLaren uz boli davno pred tym ako Sainz definitivne podpisal.

Není to zase tak dávno, kdy McLaren vystupoval vůči Ferrari jako rovnocenný konkurent, ale na historii se nehraje. Teď se budu opakovat, protože už jednou jsem to vyjádřil, ale v příští sezóně se podle mě projeví rozdíl mezi motorem Mercedes, který nasadí McLaren, a motorem Ferrari, jehož deficit se asi nepodaří do příštího roku úplně vymazat. To McLarenu umožní nasadit agresivnější aerodynamiku - lepší přítlak v zatáčkách, odpor na rovinkách zdolá motor. Pokud McLaren nějak zásadně nepokazí aero, v příštím roce by měl být papírově silnější než Ferrari. Z tohoto hlediska bude Sainz - můj názor - spíše litovat.

Z dlouhodobého hlediska může mít “Unleash the lion” pravdu, zdroje Ferrari jsou daleko rozsáhlejší a McLaren je zatížen půjčkami. Rozpočtový strop možná trochu přiblíží možnosti bohatých a chudších týmů, ale podobně jako helmutko si myslím, že praktické dopady budou jen malé (kromě jiného i proto, že menší týmy budou muset v důsledku koronavirové krize omezovat své rozpočty - ta krize totiž zjevně nekončí). Zajímavější podle mě bude spíše srovnání Ferrari - Aston Martin, zejména pokud by do AM vstoupil Vettel. Předpokládá se, že AM nalije do týmu značné prostředky a bude se pokoušet o vzestupnou trajektorii (na kopírování se pořád omezovat nebudou). V stejné době, kdy se o vzkříšení bude pokoušet Ferrari. To bude zajímavý duel. Paradoxně se Vettel a Leclerc ocitnou v podobné pozici, každý by měl s jistou trpělivostí jezdecky táhnout svůj tým. Pokud Vettel skončí v AM, bude to docela téma, nemyslíte?

Pekne napísané, tiež si myslím, že AM pomocou Strolla bude mať na to konkurovať top tímom.
Na druhej strane McLaren je na tom zatiaľ veľmi dobre a verím, že takto budú len pokračovať. I keď to zatiaľ vyzerá tak, že to nedokážu udržať, dúfam, že nás prekvapia.

Z McLarenu mám aktuálně dobrý pocit. Po pádu na samotné dno se tým konečně nějak zkoncentroval a má směr. Na status vítězného týmu to zatím nevypadá a nějakou dobu vypadat nebude, ale v tomto roce by mohli/měli být týmem vyššího středu a v příštím roce s motorem Mercedes zkoušet, kam se to až dá v rámci sezóny dotáhnout. Pokud jde o stabilní výkonnost v dobrém slova smyslu, jsem optimista.

Bude zaujímavé sledovať, ako ďaleko ich posunie motor Mercedesu, ale ten posun/prepad nebude najlepšie odzrkadľovať čístú výkonnosť motoru, keďže sa zmení ako areodynamika tak aj rozloženie váhy.