Rwanda na rozdiel od Guyany ma stabilne vysoky ekonomicky rast viac ako desatrocie s vynimkou kovidoveho roku 2020. Ale chapem co chces povedat.
Si bol v rwande? Ja nie. Bol som v inych subsaharskych krajinach. Mozem povedat ze v ziadnej z nich nedochadzalo k prerozdeleniu akehokolvek hdp na obyvatelstvo. Honosne vladne budovy boli obklopene nehoraznou chudobou. 90% je v polnohospodarstve. To znamena ze ziju od urody po urodu, nulova pridana hodnota a su jednu zlu urodu od katastrofy.
Tak potom sa k comu vyjadrujes? Ved tie ine subsaharske krajiny nemaju taky rast ekonomiky ako Rwanda…
no to vobec nie je iste. Domaci kradnu a zahranicni budu stat 2x tolko ako keby to robili doma.
ano, to mas pravdu, ze je takyto paradox, ze niektore veci v chudobnych krajinach mozu stat viac ako v tych bohatych, ale nepovedal by som, ze je to len o kradnuti, lebo kradne sa vsade, aj unas aj v nemecku, aj v usa, len sa kradne inym sposobom. niekde kradnu jednoduchych sposobom, inde uz vedia na to pouzivat sofistikovane sposoby aby to na prvy pohlad nevypadala ako kradez/korupcia
lebo vobec nieje pravda, ze vo vyspelych krajinach sa kradne/korumpuje menej, len sa to robi tak, ze to bezny clovek na prvy pohlad nespozoruje
to je blbost. Mieru korupcie mapuju rozne nezavisle agentury. Nie preto aby o tom taral nejaky novinar, ale si to platia rozne nadnarodne firmy aby vedeli do coho idu a kolko ich budu stat uplatky, resp kolko ich budu stat lokalne konzulacne sluzby. Absolutne nie je pravda, ze to je vsade rovnake. Ano vsade nejaka korupcia je, ale niekde su pravidla striktne a inde sa bez uplatku neda prest ani cez hranice.
Pretoze rozumiem ekonomike a geopolitickej situacii v regione.
Podla mna si hlavne dost mimo…
hej ale oni mapuju len tu primitivnu korupciu a nie tu ktoru si zaviedli na zapade aby oblbli plebs a hlavne oni to mapuju tak, ze rozdavaju dotazniky a pytaju sa ludi(vacsinou podnikatelov), ze ako vnimaju korupciu vo svojej krajine a potom z toho vznikaju take sranda rebricky ked slovensko vyjde na tom horsie ako africke krajiny alebo ukrajina
a este raz, korupcia nieje len to, ze das niekomu podiel na statnej zakazke ked ti vybavi ze vyhras. korupcia je aj to, ze ked odides z funkcie tak dostanes flek vo firme ktora tazila z toho, ze si vybavil zmenu zakona z ktoreho profitovala konkretna firma, lenze to sa uz ani na zapade tak prisne neposudzuje lebo casto je medzi tym velky casovy odstup
ja netvrdim, ze je to vsade rovnake, ale tvrdim, ze vsade ta korupcia je, len niekde je to este taka ta priamociara forma korupcie, inde je to velmi sofistikovana korupcia, ale stale to je korupcia/klientelizmus
ako vies, robis to pre nich?
To je hrozný ten prohnilej Západ, proč tu vlastně ještě jsi, když je jinde tak lip?
Jinak mohl bys vysvětlit co je primitivní korupce a tu co zavedli na Západě? Já myslel, že korupce je korupce🤔
ako viem? metodika tych prieskumov nieje ziadne tajomstvo
navyse tie prieskumy sa vacsinou aj volaju/oznacuju nieco na styl “vnimanie korupcie”. cize ako udia vnimaju korupciu a nie realne tvrde data, ale obycajny pocit
kde tu? na fore?
a kde by som ako mal byt, preco by som mal odchadzat zo slovenska? ja som na slovensku na rozdiel od takych ako ty alebo helmutko viacmenej spokojny a nevypisujem ako je tu vsetko na ho.no a ako po dalsich volbach nevyjde slnko a vyhra ten ktoreho nenavidite a ako sa hned po volbach odstahujete a stale ste tu
To je vysvětlení te korpuce? To si mi to moc nevydvětlil
tak to si teda pekne na omyle ked sa domnievas, ze na urcovanie miery korupcie sluzia len nejake dotazniky na zistovanie sentimentu.
Kde si nechal analyzy vymozetilnosti prava, legaislativnych ramcov, sudnych rozhodnuti, minania verejnych penazi, stav kontrolnych institucii, velkost financnej policie a jej aktivita, vymozetitelnost dani, transparentnost verejnych obstaravani a vladnych tendrov, odbornost ludi a ich vyber do funkcii…
a to som vymenoval len z hlavy za 10 sekund…