Rwanda sa usiluje o usporiadanie pretekov F1, potvrdil prezident krajiny | Magazín F1 - F1online.sk

pod rozpoctovym stropom a limitmi, ktore ste s Ferdom spominali asi tazko…ale som rad, ze idu touto cestou namiesto Balance of performance.

akurat sa obavam, ze tie limity tam budu a budu vyrovnavat tie technologie

este citam, ze od 2027 to maju byt ICE, ci budu povolene hybridy a ine elektricke pohony sa uvidi neskor…

2 Likes

praveze asi chcu aby bola moznost tam dat viac typov karoserii. Placaty Stratos ale asi tazko.

Prelozene google translate
koncept bezpečnostných buniek zo súčasnej generácie automobilov Rally1 bol prepracovaný do spoločného dizajnu, ktorý zníži zložitosť a náklady.

To potom umožňuje namontovať do bezpečnostnej bunky karosériu z takmer akéhokoľvek sériovo vyrábaného auta, čo znamená, že hatchbacky by mohli konkurovať limuzínam, SUV a dokonca existuje možnosť, aby sa od roku 2027 presadili na mieru šité návrhy rally konceptov.

1 Like

Takže země třetího světa budou uspořádávat závody, které stojí na vybudování cca 40 mil dolarů a každoroční údržba do 5 mil dolarů? Nevím, ale z tohohle se stává hroznej cirkus. Občané Rwandy by určitě uvítali raději investice do zdravotnictví, školství a infrastruktur, nikoliv na okruh F1

Záleží na tom, z jakého základu se růst počítá, z nízkého základu samozřejmě roste rychle. Z mého pohledu je největší hrozbou nestabilita, jako ostatně ve všech podobných zemích. Současná situace je údajně hodně navázaná na osobu prezidenta Paula Kagame, který je ve funkci od r. 2000 a zřejmě dokázal zemi do určité míry stabilizovat. Ještě desetiletí předtím tam ale proběhla obrovská genocida (800.000 obětí) a problém mezi Tutsii a Hutuy pořád doutná pod povrchem. Určitě je to výzva, proč ne.

1 Like

tak sa pohravam s myslienkou, ohladom tej Gr.B, ze ci znovu budu vznikat maloseriove homologacne auta, par sto kusov, podla rally predlohy … to by bol splneny sen

2 Likes

@prancinghorse
Pod záminkou snížení nákladů máme v F1 Pirelli. S náklady šla dolů samozřejmě i kvalita , ale hlavně FIA stouply zisky, protože Pirelli musí platit FIA za poskytnutý monopol tučné výpalné.
Pro méně majetné bývaly velice úspěšné série typu Formule Škoda, Easter. Ford Fiesta (závodil s tím i Fanánek Šťastný), Fiat 126, Trabant a nejspíše desítky dalších sérií.
Tím, že tyhle vozy dodával jeden výrobce byla cena za vůz i opravy nízká a dostupná. Přitom tyhle série byly zábavné.

Nevím jak toho chce FIA dosáhnout jednotným rámem pro několik sérií. To jako budou mít všechny série jednotný rozvor? A kdo bude rámy vyrábět? A bude se tahle skupina zájemcům líbit?

Vím, že na Dakaru se jede nějaká lidová bugina a je docela úspěšná, jen si nedokážu představit, že na stejném rámu by měly jezdit vozy pro klasické rallye. Takový univerzál by byl nejspíše pořádný paskvil.

Taky bych měl obavy, že Rwanda může být podobně výbušné území jako Palestina vs. Izrael.

Upřímně řečeno, veškeré moje informace jsou získané z internetu atd., nikdy jsem nebyla ani ve Rwandě, ani jinde v Africe. Vůbec nemám osobní představu, jak to kde může vypadat. Takže proč ne, třeba to vyjde.

Tvoj sen je realita. WRC auta su homologizovane do premavky a su prihlasene na SPZ a ked su starsie daju sa odkupit.
Inak si mozes kupit nove WRC2 a nizsie, tie su tiez homologizovane. Mozes s nim jazdit do potravin a cez vikendy sutazit. To je ta krasa tohto sportu, ktora sa vytratila snad uz uplne zo vsetkych motoristickych (automobilovych) sutazi vyssiej urovne ale v rally stale pretrvava. Zaroven tam nie je ziadne umele vyrovnavanie vykonov ako vo WEC ci WTCC v podobe Balance of performance. Stale tam je konkurencny boj vyrobcov a zakaznik si vybera.
Ale asi mas na mysli auto bez ochranneho ramu a s kultivovanejsim interierom.

5 Likes

@landofan @Triper @Ferda @prancinghorse @Hedgehog @Nordotor , snad jsem na nikoho nezapoměla.
Pánové, musím před vámi smeknout, protože vaše diskuze “vtáhla” i takového technického negramota, jako jsem já :+1:.

4 Likes

Taky jsem Rwandu prošel pouze na Wiki. Tam jsem viděl mezi řádky hodně zdvižený prst.
Navštívil jsem pouze Egypt a Tunis. Především v Egyptě jsem měl průvodce, který byl křesťan a právě ten mě zasvětil do tajů ke kterým se běžný turista nedostane. Proto ta nedůvěra.
A z Tunisu si taky nesu vzpomínku jak nás celník nechtěl pustit na moře dokud mu kapitán nedá hodinky, které měl na ruce. Mimochodem je dostal od svého táty k padesátinám.

Jenomže nám Afrika splývá, přitom jak daleko je Tunis od Rwandy. To je jako kdyby někdo posuzoval třeba Dánsko kvůli tomu, co zažil v Rumunsku. Ale třeba je to tam stejné, fakt nevím. Nechám se překvapit.

1 Like

Jj, v podstate ako u skupiny B - spravili sa napr Fordy RS200 nejaka maloseria kvoli pravidlam, Lancie Delty, atd

Vlastne aj dneska ten Yaris GR je v podstate priamo wrc auto ci nie?

To je sice pravda, ale tenhle světadíl zdaleka není tak klidný jak se nám ukazuje ve většině cestopisů. Kongo, Somálsko, JAR a většina arabských států má za sebou spoustu mocenské krve na rukou.

pochybujem. Motor aj prevodovka su ine, rozmery trochu tiez. Ale je skvele, ze take nieco niekto stale vyraba.

2 Likes

Ten Yaris je krasny. Len ten trojvalček :smiling_face_with_tear:
Včera som o ulicu vedľa odfotil fešaka.

5 Likes

Hezká pravidla. Je škoda, že je WRC totálně mrtvá.
Poslední pokus o oživení?

1 Like

Rast hdp je uplne nepodstatny ukazatel. Slovensko ma hdp na obyvatela okolo 45,5k, rwanda ma 3,7k. Prezident robi rovnake show pre sedliakov ako meciar ked so schifferkou otvaral nedostavanu dialnicu.

1 Like

ano dokazal ju stabilizovat az tak, ze vyhrava volby s 99,2%, ale podla nasej milovanej eu a este milovanejsich usa je to vsetko podla tych najprisnejsich demokratickych pravidiel :slight_smile:
co tam potom, ze takto si nedovolia sfalsovat volby ani len ti najvacsi diktatori. nuz rwanda je krajina neobmedzenych moznosti :slight_smile:

u nas si v mainstreame o rwande precitas len tie najvacsie superlativa ako je tam uzasna demokraci :slight_smile: ako ekonomika rastie nebyvalym tempom, no proste hotovy raj na zemi
ale realita je tam trochu ina, jednoducho kagame je diktator, ale je to nas(zapadny) diktator tak ho je na zapade zakazane tak oznacovat :slight_smile:
a len tak mimochodom kagame rozputal 2 vojny v kongu v ktorych bolo zabitych alebo kvoli nim zomreli miliony ludi
prvu rozputal aby si vybavil ucty s hutiami co utiekli s rwandy ked tam tutsiovia(10%tne etnikum vo rwande) ku ktorym patri kagame defakto prebrali moc
druhu rozputal preto, ze jeho spojenec z prvej vojny ktory prebral moc v kongu rozhodol, ze rwandsky vojaci maju opustit kongo a chcel vytlacit kagameho kliky z nelegalnej tazby nerastnych surovin v kongu
nelegalne tazene suroviny v kongu tvorili nie zanedbatenu cast hdp rwandy

a ktomu ekonomickemu rastu
v 2013 20% hdp a polovicu rozpoctu tvorila rozvojova pomoc :slight_smile:

1 Like

Takže celkem normální tamější panovník, snad není aspoň kanibal jako Bokassa :slight_smile: . Že tam proudí rozvojová pomoc a až zeslábne, bude pravděpodobně po projektu GP Rwanda není nic moc nepravděpodobného, to uvidíme v budoucnu. Pokud vůbec ten projekt nějak vážně začne. Demokracii tam asi nikdo moc nečeká, úspěch je, že je s kým aspoň trochu dlouhodobě jednat a v zemi se neválčí (a i to se může změnit během chvíle, viděli jsme to mockrát). Kromě toho, GP je věc FIA a speciálně nynějšího prezidenta demokracie myslím zas tak moc nepálí.

1 Like