“Ak sa Lewis skutočne dostal do tohto stavu — čo teda nevieme, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať zajtra —, tak Valtteri potrebuje vyhrať a maximalizovať svoj bodový zápis. Je to jediná šanca, ktorú dostanete a jediná šanca, ako bojovať s Lewisom,” doplnil Nico Rosberg.
Ja si myslim, ze skutocne nie je ziadny dovod Bottasa teraz vychalovat. Mozno to bude zniet tvrdo, ale v jeho pozicii nie je naozaj nic posobive na tom, zajazdit jedno rychle kolo v kvalifikacii. Dobri jazdci sa od priemeru odlisuju tym, ze dokazu taketo vykony podavat pravidelne. Ak sa to podari tri razy za sezonu, je to absolutne bezvyznamne. Trikrat dobre zajazdit dokaze kazdy jazdec v startovom poli. Bottas je vzhladom na svoju bodovu stratu bez sance na titul. Tolko k tomu, ako ,taketo veci platia na Hamiltona’’. Ked zacne nieco predvadzat aj castejsie nez trikrat do roka, mozme sa zacat bavit o tom, ze ma na Hamiltona nejaky recept. Dovtedy je taketo vychvalovanie za jedno kvalifikacne kolo len dosledok kratkej pamati.
To že Bottas občas zdolá Hamiho v kvalde už dávno vieme, ale teraz to snáď potvrdí aj v priamom boji v závode. Potom možno budeme môcť začať uvažovať nad tým, že v boji o titul ešte nie je rozhodnuté.
Uprimne, Rosbergova cinnost po odchode z F1 sa mi vo vseobecnosti zda byt celkom dost trapna. Neviem, ci som jediny, ale mam z neho pocit, akoby sa snazil byt podobnym expertom, ako kedysi Niki Lauda. Ale na rozdiel od Nikiho sa mi zdaju byt jeho vyhlasenia take umele taraniny do vetra. A plati to aj tu. Ja Nicovi rozhodne neberiem jeho uspechy a myslim si, ze to bol dobry a inteligentny jazdec. Ale ked tu prezentuje sam seba ako niekoho, kto pozna onen “tajny recept” na porazku Hamiltona, pride mi to smiesne. Bol s nim v Mercedese styri roky a lepsi bol iba v jednej sezone. A aj v roku 2016 to bol podla mna skor Hamilton, kto objavil recept, ako porazit sam seba a Nico bol niekto, kto dokazal z jeho chyb a poruch profitovat. A ked uz teda vie ako na Hamiltona, preco po roku 2016 skoncil? Bottas je v uplne inej pozicii, Hamilton jazdi svoje karierne maximum a chyb robi malo. Takze suma sumarum si Nico svoje mudrosti moze kludne usetrit.
Nesuhlasim. To, ze Rosberg nikdy nebol odstaveny na druhu kolaj nesuviselo s tym, ze bol Nemec, ale jednoduche to bolo dosledkom toho, ze bol Hamiltonovi podstatne blizsie ako Bottas. Drzal sa v boji o titul a preto ho Mercedes nechcel znevyhodnovat. Ja to hovorim stale, timovou dvojkou sa jazdec nestava na zaklade vole timu, ale na zaklade svojich vykonov. Vzdy, ked Mercedes Bottasa obetoval, tak to bolo v situaciach, kde uz bol v sampionate daleko za Hamiltonom a mimo boja o titul. Bavime sa najma o roku 2018.
Aby som to zhrnul, to, ze “Bottas nema pozici” je primarne len a len jeho chyba. Uprimne teba to prekvapuje? Je predsa logicke, ze uprednostnujem jazdca, ktory je podstatne lepsi, ci uz v oblasti strategie alebo komponentov. Alebo by to mal Mercedes hrat na Bottasa, ktory ma co robit uz s Verstappenom?
skor ide o to ze Hamilton je rychloste kilometre pred hocikym inym v startovom poli. uz v novacikovskej sezone dal skolu alonsovi. ci ho proste ludia maju radi alebo nie, tak je to najrychlejsie jazdec( ano aj v narychlejsom aute).
Co sa tyka Bottasa suhlasim, no myslim si, ze Rosbergova pozicia v time nebola len vysledkom jeho vykonov, ale aj stastia. Podla mna mal Rosberg narozdiel od Bottasa vitaznu mentalitu, no jazdecky bol o triedu horsi ako Hamilton. Najma v sezonach 2014 a 2015 to bolo podla mna vidiet. Rosberg vo vseobecnosti podla mna viac tazil s absolutne dominantneho auta Mercedesu- to mu umoznilo dokoncit preteky, kde podal slaby vykon, aspon na druhom mieste a nestratit tak vela bodov. Keby bolo pole vyrovnanejsie ako v roku 2017, 2018 alebo 2019, castejsie by koncil za jazdcami ako Leclerc, Verstappen, Vettel, Ricciardo ci dokonca Raikkonen, kym Hamilton by ich podla mna vedel zdolavat ovela pravidelnejsie a tym by sa Rosbergova strata prehlbila.
A jeho rovnocenna pozica s Hamiltonom bola taktiez do velkej miery podmienena tym, ze bol v time uz od roku 2010, teda davno predtym, nez prisiel Hamilton. Vdaka tomu uz mal s Mercedesom dobre vztahy a svoju poziciu mal zaistenu este pred prichodom Hamiltona. Keby prisiel do timu az po Hamiltonovi, tak ako to bolo v pripade Bottasa, je podla mna ovela vacsia sanca, ze skonci ako dvojka.
A co sa tyka Rosbergovej vitaznej mentality, treba na Bottasovu obranu povedat jednu vec. Pri vsetkom, ako vsetci Bottasa kritizuju, ze je v subojoch na trati s Hamiltonom absolutne bezzuby, treba povedat, ze Bottas narozdiel od Rosberga musi byt bezzuby. Tvrde suboje so sebou totiz prinasaju aj kolizie, ktore sa medzi Hamiltonom a Rosbergom neraz udiali. A kedze Bottasa v Mercedese drzi najma to, ze je poslusny nosic vody, tak si jednoducho nemoze dovolit s Hamiltonom kolidovat. Rosberg si to dovolit mohol, no Bottasa by za nieco take mohli vyhodit. Preto musi prakticky pri kazdom vzajomnom suboji s Hamiltonom ustupit. Taktiez nemoze hrat s Hamiltonom ziadne psychologicke hry, lebo keby ho psychicky rozhodil a tym priviedol k nestabilnym vykonom, tiez by mu hrozil vyhadzov.
Pokud bude Bottas bojovat s Hamiltonem o vítezství tak super, všichni chceme vidět souboj o titul, ale taky všichni víme, že Hamilton je opravdu tím králem, Bottas s ním v přímém souboji na trati vždy podlehne, to je co mě zajímá, nebo se pletu opravte mě…