Roman Staněk už pozná svoje budúce pôsobisko. V roku 2026 zamieri do Japonska | Magazín F1 - F1online.sk

Po šiestich sezónach v juniorských šampionátoch Formuly 1 český pretekár Roman Staněk zmení pôsobisko. Jeho kroky povedú do krajiny vychádzajúceho slnka, kde ho čaká premiéra v prestížnom šampionáte Super Formuly. Jeho novým tímom sa stane Kondo Racing.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/227278/roman-stanek-uz-pozna-svoje-buduce-posobisko-v-roku-2026-zamieri-do-japonska

Tradicny trestík za to, ze je s východneho bloku … Prajeme vsetko dobre vratane sil na boj s veternymi mlynmi.

Je někde možnost tyhle závody sledovat?

Asi je nespravodlive volat to trest. Je to proste realita. Formula patri k uplne najdrahsim sportom a niekto to platit musi. Kedze Roman nedokaze vygenerovat dostatok penazi a nema mimoriadny talent tak musel ustupit z pozicie. Myslim, ze moze byt rad, ze to skoncilo aspon takto a nebude kruzit v lokalnom variante BMW cupu vo Frenstate pod Radhostem.

Jaký větrný mlýny zase?
Staněk odjel 2 prachbídné sezóny a dostal možnost jezdit za nejlepší tým posledních let.
Dostal nakládačku od nováčka, který slavil titul, a Staněk ani nevím kolikátý skončil.

Takovou příležitost, kterou dostal měl málokdo.

Na druhej strane teraz bude posobit v rovnakej krajine ako Andy Cowell. to ma dobre.

1 lajk

Jojo, hlavně, abys takhle kritický byl i k Mercedesu co si nechal napsat pravidla na míru a během testů se to ukázalo, že to stojí za ■■■■■ tak Mercedews žádá dálší změny.

Co je na tom kritického? Šel do nejlepšího týmu.

Kolega nováček - mistr světa. 211 bodů.
Staněk 3 roky - 10. místo. 105 bodů.

Však v pohodě, říkám jen to, abys měl takovou optiku i na ty, kterým fandíš

Však ho pochval, že v nejlepším týmu F2 skončil 10. a kolega 1.
Já ho za to kritizuji.

1 lajk

Jo, už by Puff měl začít poslouchat něco normálního…tohle neni Chiary svět. :head_shaking_horizontally:

1 lajk

Já poslouchám jen toto.

1 lajk

to zapškly spineless a honza nemaju sancu pochopit

takze chapem spravne, ze ma tak rok - dva, kedy bude este sanca, ze skusi f1, potom uz nikdy. tak?

Podle mě reálná šance na F1 není a nikdy nebyla, i když bych mu to přála. Dnes se tam těžko někdo objeví na pár závodů jako Tomáš Enge a jinak proti Staňkovi hraje snad všechno. Ale tohle je dobrá soutěž, uvidíme, jak si povede třeba proti Kalle Rovanperovi.

2 lajkov

Mrzí mne to, protože by bylo krásné mít Čecha ve F1, ale bohužel, Roman Staněk šanci dostal a loňská sezóna F2 jasně prokázala, že není výrazný talent. Ten rozdíl ve výkonnosti mezi Romanem a jeho kolegou nováčkem byl galaktický! Já tvrdím, že poslední Čech, který na F1 výkonnostně reálně měl byl Tomáš Enge.Ten svého času F3000 dominoval a porážel v ní např. Marka Webra u kterého moc nechybělo a stal se mistrem světa F1 ale i jiné persóny, které se pak natrvalo etablovaly v F1! Navíc, Charouz měl v té době možnosti, jak Tomáše minimálně na jednu kompletní sezónu do F1 protlačit. Bohužel několik lehkomyslných šluků marihuany bylo osudných!Ať se nám to líbí nebo ne, v F1 jsou dneska finance extrémně důležité a kromě nedostatku talentu limituje Romana navíc i to, že pochází z malé zemičky, která namůže nabídnout ani dostatečné ekonomické zázemí, ani zajímavý trh pro zainteresované výrobce a všechno kolem. Je to pro něj těžké,on i jeho okolí obětovali pro věc hodně, ale čím dřív dřív mu docvakne, že kariéra v F1 je nesplnitelným snem, tím líp. Je mladý a v motosportu existuje hodně jiných odvětví a disciplin, kde by mohl být úspěšnější.

1 lajk