Red Bull suspendoval juniora Jüriho Vipsa, dôvodom je rasistický slovník | Magazín F1 - F1online.sk

Estónsky pretekár Jüri Vips zrejme v akadémii Red Bullu končí. Jeden z najperspektívnejších juniorských jazdcov lídra šampionátu a tiež muž, ktorý v Španielsku absolvoval prvý voľný tréning v monoposte RB18, použil pri hraní populárnej počítačovej hry isté veľmi nevhodné slovo a Red Bull okamžite konal.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/68601/red-bull-suspendoval-juniora-juriho-vipsa-dovodom-je-rasisticky-slovnik

ano takto sa niči kariera že použijete slovo na N v hre super len by ma zaujmalo v akej hre to bolo :smiley: len dufam že nehral niečo ako BF tam totiž su postavy tmavej pleti a tak slovne spojenie ten N ma zasa sundal je scela v poriadku a nieje to nič uražlive a ked sa niekto vie uraziť natim že niekto povie v hre slovo na N tak je fakt niečo zle

Obávám se, že nebude trvat moc dlouho a mezi rasistické slova bude zařazeno i “Rus”.
Vlastně jsem se vyjádřil celkem nepřesně. Slovo Rus bude pouze na indexu. Tzv. trezorové slovo.

vlasne toto je super navod ako sa vyvliesť z zmluvy u Red bull skratka poviete slovo na N hned odvas da Red bull ruky preč mam pocit že prave Gasly už uvažuje kde to slovo použije aby sa vyviekol zmluvi z red bull a za mieril si to napriklad do Meclrenu

S tím Gaslym je to zajímavá myšlenka.

az na to, ze Vips ma stale zmluvu, ale je otazne ci bude za volantom.

to akoze by zo seba verejne urobil az takeho primitiva, ze by Red Bull nemal inej moznosti len ho vyhodit?
To je sice zaujimava myslienka, ale efekt by mala asi rovnaky ako ukoncenie aktivnej kariery. Minus teda to verejne strapnenie.

Jaké veřejné ztrapnění? Tým který by okamžitě po Gaslym chňapnul by to převratil na omyl a nepochopení Helmutem a ješty by z toho něco vytřískal.
Holt taková politika se hraje pouze proti nežádoucím. Kdyby v RB tušili jak Estonci Rusy nenávidí, tak by asi měli k Vipsovi jiný postoj.

možno mysleli tim asi n word čo je zakazane použivať aj na twitchi hrozi banon alebo rovno permu

Máš divnú logiku. Koho presne by si tým označením Rus chcel uraziť?

2 Likes

On Monday, Vips was playing [“Call of Duty: Warzone”] with Liam Lawson, another junior driver for Red Bull, who was streaming the game live on Twitch when Vips cursed and said the n-word, according to [a recording] the Twitch stream. Lawson quickly replied “Juri!” and laughed.
(Washingtonpost)

Kontroverzna vec. Treba si davat pozor na jazyk. Nie je prvy (napr. Pewdiepie) a ani posledny. Pri zapale hry povie clovek rozne kuriačky a nemusi byt s tym vobec stotozneny. Zo slova “nigga” je uz v tychto lobby slang a pre nas nezainteresovanych vychodoeuropanov (co c i g a n o v oslovuju c i g a n i v priamom kontakte je tato nadavka uplne cudzia.

Som síce proti hociakému prejavu rasizmu alebo xenofóbie, ale čo sa týka “N word”, tak nie som taký kritický a záleží to hlavne od kontextu. Volakedy na strednej škole ked som ja a kamaráti počúvali OG rap z 80./90. rokov, tak sme v rámci familiárneho označenia/pozdravu používali práve toto slovo, pretože v našom kontexte, rovnako ako v kontexte tých pesničiek, to bolo myslené práve naopak, pozitívne.

Každopádne vysloviť to na verejnosti je prakticky samovražda a ľudia čo sú pred kamerami, alebo aj v hociakej verejne diskusii ako je táto stránka, by sa mali vedieť v tomto ohľade ovládať, pretože vysveliť že to nebolo myslené rasisticky je prakticky nemožné. Samozrejme to ale mohol myslieť aj rasisticky.

Osobne by som ale videl väčší problém v tom jeho druhom tvrdení o homosexuáloch. Povedať že ružová je ich farba je podľa mňa ešte ok, ale povedať, že kvôli tomu odmieta nosiť šiltovku Red Bullu, tak to je potom myslím si že jasné.

1 Like

Mezi piloty-deckama dost krute, tohle na nejakou generacni vychovu stacit nebude. Tady bych to zavedl.

Už roky používam pri komunikácii s kamošmi v rámci srandy nigáčske pozdravy a gestá podľa potreby a situácie a beriem to ako normálnu vec. Záleži hlavne ako je to myslené, teda od motivácie a kontextu, ako spomína aj Donnie_Darko. Ružová farba mi vo svojej podstate príde vhodná viac pre ženy. U mužov mi pripadá dosť priteplene.

1 Like

Čiže to správne chápem, že rád používaš slovo Rus v hanlivom kontexte a obávaš sa, že ti to zakážu?

Mi to nevadí, ale dnešnímu světu ano. Ruský sportovec? Zakázano. Ruská hymna? Zakázano. Barvy ruské vlajky? Mimochodem stejné jako francouzké? Zakázano. Balet Labutí jezero? Zakázán jen proto, že ho napsal Rus a měl premiéru už v roce 1877.
A tak by jsme mohli v překrucování dějin pokračovat ještě hodně dlouho.

toto je fakt chorá doba s týmto už. z každej strany sa na nás valia tie idiotizmy, že si človek niečo povie inak ako je predkladané a rieša ho. Dnes si už proste nemôžeš pomaly povedať ani svoj názor, to sme dospeli teda…

Hlavně že má dnešní svět plnou hubu demokracie.
Ale nedivím se, když tuhle lež žere tolik hlupáků.

2 Likes

Krásný příklad následků opatrného našlapování kolem pigmentových, aby nedostali záchvat ukázalo vykopnutí rumunského rozhodčího, protože ve svém rodném jazyce řekl barvu, které pro ublížence zněla jako N.