Prvá technická kauza novej éry je na svete. Súperom sa nepáči motorový trik Mercedesu | Magazín F1 - F1online.sk

To by ale potom malo byt aj zname, ze ako to Mercedes robi. Ked ich teda napraskal a uz to vedia vsetci aj FIA.
Ono to je zaujimava kauza a v prvom rade to ukazuje na toho kto robil pravidla. Kompresny pomer 18:1 je extremny na benzinovy motor. Umelo to znizit na 16:1 je vlastne nahravka presne na takuto kontroverziu kedze vyrobcovia maju zmaknuty pomer 18:1 a vyuzit tepelnu roztaznost je asi to prve co kazdeho napadlo.
Mercedes, to evidentne zvladol na inom leveli ako konkurencia tak teraz je trnom v oku. Ja som na 100% presvedceny, ze kompresny pomer 16:1 prekracuju uplne vsetci.

Jo, jestli je známo i přesně co a jak, a samo že to bylo cíleně takto děláno s tímto účelem, celkem to mění situaci. FIA pak příliš nemůže jen mávnout rukou, podle mě. Tak či onak, oficiálně se toho nejspíš stejně moc nedočkáme. Uvařej pod pokličkou, a jen občas někdo něco utrousí dle svého zájmu.

1 Like

ako ilustracia by sa malo pouzivat nieco relevatne co rozhodne hlinik pre ojnicu nieje ani len omylom

ojcica sa moze vyrabat len zo zeleznych a titanovych zliatin

vsak som to vyssie dal link, ze hlinikove ojnice sa vyrabaju a pouzivaju. takze nechapem co je na priklade zle.

ano, je to takto v pravidlach pre F1. Preco? pretoze sa daju aj pouzit ine materialy, vratane hliniku a jeho zliatin.

ok beriem, ale ak si si precital ten clanok tak tam sa ta roztiaznost hlinika spomina ako jedna z jeho hlavnych nevyhod a nejde len o to, ze sa predlzuje ta ojnica, ale tam je problem aj upevnenim tej ojnice, ono sa ten hlinik roztahuje akosi do vsetkych stran a roztiahne sa aj priemer ojnicneho oka a to akosi nieje to o co by si stal aby ti ojnica na klukovke, alebo pieste zacala mat velku volu

ak som to pochopil tak su to ojnice pre “fast guys” a ja by som doplnil medzi to este americans pri dragoch a podobnych volovinach kedy je to defacto pouzitie na jedno nastartovanie pricom polovica tych motorov im vybuchne pocas jazdy :slight_smile: a im to je jedno, hlavne ak raz za cas vyhraju

daju, ale nie v f1 a akosi sa bavime o f1 a tie hlinikove ojnice pouzivaju “fast americans guys” vo svojich sranda autach kedy je to motor defacto na jedno nastartovanie a ako sa aj v tom clanku pise tam im ide aj o to, ze radsej nech musia menit ojnice za 1500 ako klukovku za 5000

inak ojnicu mozes teoreticky vyrobit aj z dreva, ale uznaj, ze asi sa o takej nema zmysel bavit v suvislosti s f1

Ja neviem co a ako robia, len som sa zamyslel, ze podla mna nie je mozne vylucit, ze mercedes kompresiu naozaj vie zdvihnut zo 16 na 18 skraz roztaznost materialov. Podla jednoduchych vypoctov by pouzitie hlinikovej ojnice v kombinacii s nejakym inovativnym chladenim zvysilo kompresiu na 18:1.

OK, tak riesenie by bolo v F1 nelegalne kedze na ojnicu mozu pouzit len ocelove a titanove zliatiny a
zrejmi by taky motor nevydrzal pol sezony. To je ale vedlajsie. Ako proof of concept je to good enough.

Ak som ja priesiel na jeden sposob, aj ked nelegalny a neprakticky ako zvysit kompresny pomer, tak inziniersky tim v Brixworthe mohol predsa prist s ovela praktickejsim a sofistikovanejsim riesenim. Napr maju najaku novu metalurgicku metodu, alebo specialny tvar ojnice, ktory podpori jej predlzenie v jednom smere bez toho aby kompromitovali ine kriticke vlastnosti.

vobec nevieme ci je to pravda
ved ako dlho rb tvrdil, ze mclaren zarucene dava vodu do gum a vdaka tomu manazuje ich teplotu a tym padom maju lepsiu zivotnost?
mnohi to brali ako hotovu vec, ze to tak je, lebo ved preco by si rb taku kravinu vymyslel? nuz a bola to kravina a mclaren nic take nerobil

aj ked teoreticky by sa to dalo robit resp. asi by to mozno malo take ucinky ako tvrdil rb aj ked realne to nemal nikto nikde odskusane, ze to funguje
ale akosi nedomysleli, ze ako by mclaren tu vodu z tych gum dostal tak aby o tom nikto nevedel, lebo pirelli aj fia tvrdili, ze ziadna voda v gumach co mclaren odovzdal nebola a to v kazdom time je zamestnanec pirelli ktory by si asi vsimol, ze mclaren odsava vodu z gum
ale rb aj tak dlho tvrdil, ze to mclaren robi

ale v dnesnom motore nic take nieje mozne
a ak by pouzili taku zliatinu s tak vysokou roztiaznostou tak im to sposobi tolko inych problemov ze tych par koni by im za to nestalo

nie ak sa bavime v kontexte f1. je zbytocne riesit ci je mozne dosiahnut zvacsenie kompresneho pomeru roztiaznostou materialov, lebo kazdy znas vie, ze to mozne je, ale riesime tu, ze ci je to mozne pri dnesnych motoroch tak aby splnali pravidla a to roztiaznostou materialov za takych podmienok dosiahnut nejde

a tu je dalsi problem, ty pocitas tie cisla s tym, ze beries celu dlzku ojnice, ale vskutocnosti by sa ti cela roztiaznost ojnice neprejavila v tom spravnom smere ktory by sposobil zlepsenie kompresneho pomeru
na zlepseni kompresneho pomeru by sa to prejavila len dlzka od spodnej casti horneho oka po vrchnu cast spodneho oka
cize len onieco okolo 1/2 celkovej dlzky ojnice s ktorou sa tu operovalo

OK, neviem presne o co ti ide - ty tvrdis, ze to mozne nie je?

To by bol dôvod odkiaľ sa to vie o Mercedese. Ale odkiaľ sa to vie o RBPT? :thinking:

RBPT je ticho a nestazuje sa :stuck_out_tongue: , tak asi odtial.

Protože bývalí zaměstnanci Hondy byly pod RbPT a přešli zpět k Hondě

neviem, musel by som to cele znovu prepocitat lebo vsetky vypocty co tu lietali uvazovali s dlzkou ojnice okolo 13cm, ale vlastne dlzka ktora bude relevantna pre zlepsenie kompresneho pomeru nebude cela dlzka, ale len ako som napisal od spodnej casti horneho ojnicneho oka po hornu cast spodneho oka, navyse to predlzenie ojnice bude znizovat objem valca aj pri dolnej uvrati kedze tam tiez budes musiet pocitat s tym, ze ojnica je predlzena o tu roztiaznost. sice to nieje az tak vela ale potreboval by si predlzenie nie o 0,4mm(ked nezohladnujes zmensenie objemu ked je piest v dolnej uvrati), ale o 0,446mm

a to vsetko ti musi spravit predlzenie ojnice nie v dlzke 12-13cm, ale len v priblizne polovicnej cize 6-7cm, takze pri ocelovej zliatine uz nemozne kedze aj tebe to vyslo, ze by musel byt rozdiel teplot 300stupnov, cize v tomto pripade 600
pri hliniku sa pri rozdiele teplot 100stupnov predlzi 13cm o 0,3mm, ale prejavi sa len polovica cize 0,15mm a potrebujes 0,45 takze rozdiel tych 300stupnov
lenze ak sa motor kontroluje pri povedzme 80-90stupnoch na tolko sa predohrieva chladiaca kvapalina, olej este vyssie tak to by musela byt teplota ojnice skoro 400stupnov a to je uz pre hlinik vela. zihanie hlinika prebieha pri 300-400stupnoch a teda to nieje teplota pri ktorej by si chcel pouzivat hlinik

no mozno z rbpt odisiel iny zamestnanec a ten to napraskal na rb s tym, ze oni to maju od zamestnanca mercedesu :slight_smile:

alebo je to uplne inak a ide o odvadzanie pozornosti a niekto(asi mercedes) rozohral hru aby sa rozpravalo o tomto a nerozpravalo o inom :slight_smile:

Moc hezké mi to nepřijde. Tobě ano? Tak nějak se mi nelíbí lidé, kteří kážou vodu a pijí víno. Kteří by ostatní upalovali, ale sami porušovali všechna Boží přikázání. Zavírat oči před tím co dělá József Szájer, nebo tady na fóru ty, samozřejmě jde, ale můj styl to není.

Tak pěkný den.

1 Like

Nie, ohriatím motora sa nezvýši kompresný pomer zo 16:1 na 18:1.

Ak sa mení tak je to irelevantné keďže pravidlá su jasné a nemenilo sa nič v spojitosti s meraním kompresného pomeru.

A nie je to v podstate jedno? Pravidla de facto definuju kompresny pomer pri “ambient” temperature. A ten by mal byt stale rovnaky. Je irelevantne bavit sa o kompresnom pomere pri teplote 300 stupnov ked sa to meria pri teplote 20 stupnov.

1 Like

No som veľmi zvedavý kam sa výkonnostne zaradí RBPT.

Nečakám od nich, že budú úplne vpredu, ale ak náhodou budú pred Ferrari, tak Taliani to môžu radšej zavrieť a predať niekomu, kto si motory kúpi od Hondy alebo RBPT.