Veľká cena Veľkej Británie sa dojazdila za bezpečnostným vozidlom. Veľkého finále sme sa nedočkali, pretože neutrálna procedúra trvala príliš dlho. Martin Brundle má pár návrhov, ako ju nabudúce urýchliť bez dopadu na bezpečnosť.
spomalenie a prepustenie pozicii tak, aby sa “spravne” zoradili a de-facto nemali to kolo fyzicky odkurzene ma dalsi problem: palivo, resp. to, ze takto ten jazdec ho ma viac co teoreticky nam nevadi ze ma vacsiu hmotnost (ved aj tak je pozadu), na druhu stranu, na niektorych okruhoch to moze byt aj velka vyhoda ked bude moct brutalne zatlacit vs ti, ktori to odjazdili a potencialne musia trochu posetrit
Co je toto za hlupost? Bude sa menit nieco co funguje dobre, iba preto, ze niektori nevedia akceptovat, ze sa preteky mozu skoncit aj za safety carom? Hlupost. Ked si zoberieme kolko bolo takychto pretekov za posledne sezony? Posledna VC a potom tusim ideme az do Imoly 2022. Je to problem. No podla mna vobec. vidim, ze ludia potrebuju ten dopamin, uz bez toho nevedia to davat
Inac autor, fakt si myslis ze vo formule 1, aby zaviedli prejazd pomalsich jazdcov cez boxy by si vyzadoval manualny zasah?
Samozrejme, tento prístup predstavuje technickú výzvu z iného pohľadu — systém FIA musí byť pripravený na to, že časť štartového poľa môže získať jedno kolo bez toho, aby fyzicky preťala cieľovú čiaru. Zo strany riaditeľstva pretekov by si to zrejme vyžiadalo manuálny zásah do systému.
preco by zavadzali? Proste ich ti co maju, predbehnu a pripocita sa im 1 kolo k strate. Takze napr. 20ty Alonso jazdi na 4tom aktualnom mieste, tak sa necha vsetkymi predbehnut, zaradi sa na “svoje 20. miesto” a pridaju mu k strate 1 kolo. Vybavene za 11,5 sekundy a netreba cakat, kym obide kolo a dobehne vsetkych odzadu..
-este jedna vec na zamyslenie… akonahle ta 1. predbehne o kolo, tak cierna vlajka, chod do boxu a domov a nezavadzaj!!!
Nebo prostě dodržet proceduru SC, a když se stane, že bude dojezd za SC, tak se dojede za SC. Ta potřeba mít v průjezdu cílem zelenou vlajku je srandovní.
ak tak velmi nechcu dojazdit pod SC tiez nerestartovat preteky v poslednom kole tak jedine riesenie je cervene vlajky ak pride k nehode 10 kol do konca, ale ja by som uz nedaval pevny start, lebo tam je dalsie riziko naslednych nehod hned po tom starte. jednoducho zastavia v boxoch, po rozhodnuti o restarte ich SC vyvedie na trat a hned v tom kole zajde do boxov a bude obycajny restart
ale aj ked sa prijmu nejake tie zmeny co navrhuje brundle tak aj tak pride zas situacia ktora nesadne do tych zmien a zas sa bude vyplakavat, ze to treba zmenit. lebo napr. prijmu to, ze ak sa to stane 10kol pred koncom tak to bude takto, ale co v pripade, ze sa to stane 11 kol pred koncom a bude to kratky okruh a pri odpratavani auta sa zisti, ze sa poskodila aj bariera a oprava bude trvat dlho, ale pravidla budu nastavene na to, ze nehoda sa musi stat 10kol pred koncom aby sa uplatnili tie nove zmeny
keby chceli tak uplne najspravodlivejsie riesenie by bolo “zmrazit preteky” aby sc nikomu nepomohol ani neublizil. jednoducho sa v case vyhlasenia SC “zmrazia” pozicie, hned sa zajde do boxov(bez moznosti vymeny gum a uprav nastaveni) a po jeho skonceni sa rozmrazia a vsetci budu mat uplne rovnake rozostupy ako predtym. dnesne systemy by nieco podobne bez problemov zvladli. po odpratani auta/trosiek by ich z boxov pustali v rozostupoch ake mali pred SC a ked by boli vsetci uz na trati tak by doslo k zruseniu SC
alebo nemat ziadne SC, ale len 50tku na tom useku trate kde sa odpratavaju trosky
okruh ma 5km, trosky sa odpratavaju na useku trate max. par sto metrov, tak naco obmedzovat pretekanie na celej trati ked staci prikazat v danom useku ist 50-40-30, alebo krokom
Ja som toho isteho nazoru. To len niekto frfle, ze sa dojazdilo za SC a niekomu to vyhovuje, zalezi kto komu fandi. Tiez som chcel vidiet sprint Hamiltona za Russellom. Ale ak to bolo podla pravidiel, vsetko je OK.
mali by sa snazit za kazdu cenu vyhnut a) dojazdu za sc b) nevedomosti, ci sa vystartuje, resetuje cez cervenu, alebo nie.
poslednych 5 kol dokonca by malo byt zautomatizovane, co sa pri fyzickom sc stane. napr vzdy kratka cervena, free stop a rolling start. tym padom kazdy vie, co sa bude diat ak bude sc.
a hlavne, uvedomit si, ze jazdci o kolo ale ze nikoho nezaujmaju ak je kvoli nim ohrozeny restart.
neznasam, ked su pravidla, ktore su tam dane na zvysenie spravodlivosti, nadradene samotnej spravodlivosti.
Proč by mělo být potřeba se vyhnout dojezdu na SC? Restart na závěr závodu je brutální ovlivnění závodu, daleko větší, než dojezd za SC. Se sportovní soutěží nemá společného vůbec nic.