Prepisy vysielačiek ukazujú, že McLaren vedel o probléme už na začiatku pretekov | Magazín F1 - F1online.sk

Najskôr to bolo ale takto: * Doska sa musela tiahnuť od 330 mm za prednou osou kolies až po os zadných kolies.

• Mala šírku 300 mm ± 2 mm a musela byť rovnomerne hrubá pri novom stave.
  • Ak bola po pretekoch opotrebovaná o viac než povolenú toleranciu, monopost bol automaticky nelegálny dnes je povolenie na max 9 mm

čítaj , napísal som ho tam

1 Like

Musíš to udělat silně, mám slabé oči. :slight_smile:

Po pretekoch FIA zistila, že jeho zadný skid block bol pod povolenou hrúbkou. prišiel o 6 miesto

To sa mi zdá dosť konšpiračné toto tvoje tvrdenie Za mňa a hlavne FIA A iných TU JE OFICIáLNE ALE AJ NEOFICIÁLNE STANOVISKO : Oficiálne vyšetrovanie dospelo k záveru, že hlavnou technickou príčinou nehody Ayrtona Sennu v Imole 1994 bola zlomená a zle upravená riadiaca tyč (steering column) na jeho Williams FW16, nie spodná doska ani nastavenie podvozku. Čo sa stalo technicky

• Riadiaca tyč bola pred pretekmi upravená – Senna sa sťažoval, že volant je príliš blízko. Mechanici preto predĺžili riadiacu tyč tak, že ju zvarili z dvoch častí. Tento zásah oslabil jej štruktúru.

• V telemetrii bolo vidieť, že Senna zatočil volantom, ale auto nereagovalo – čo naznačuje, že riadiaca tyč sa zlomila alebo stratila pevnosť.

• Taliansky súd v roku 2005 oficiálne uznal, že príčinou nehody bola porucha riadiacej tyče.

• Adrian Newey (hlavný dizajnér Williamsu) neskôr priznal, že úprava riadenia bola „zlé inžinierstvo“ a nikdy nemala byť povolená . Čo nebola príčina

• Spodná doska / ride height: Hoci FW16 mal problémy s aerodynamikou po zrušení aktívneho podvozku, neexistuje dôkaz, že nízke nastavenie podvozku alebo spodná doska priamo spôsobila stratu kontroly.

• Pneumatiky alebo brzdy: Telemetria ukázala, že Senna brzdil a zatáčal správne, ale auto nereagovalo.

• Traťové podmienky: Tamburello bola rýchla zákruta bez úniku, ale problém bol v samotnom aute, nie v trati.

2 Likes

Vidim ze AI ide bomby, ale nenapisala ti tam všetko a podala najpravdepodobnejsiu moznost ako fakt.
Skús dávať konkrétnejšie a dielčie otázky a doplnujuce otazky, naraz ti AI neda vela vypoctoveho vykonu a na vseobecnu otazku odpovie okliestene.

Nič z toho nebolo s urcitostou potvrdené. Velmi pravdepodobna bola aj verzia studenych pneumatik (tam by telemetria ukazala to presne to iste, proste by nezatocil aj ked zatacal). Rovnako bola mozna aj teoria s doskou, naslednou stratou pritlaku a rovnakym dosledkom, proste v danej pasazi sa vtedy jazdilo sialene rychlo, nevybural sa tam v ten vikend sam a ziadnom z ostatnych pripadov to nebolo zlomenou riadiacou tycou .

1 Like

V dokumentu, který jsem tady zrovna před dvěma dny dával říkají, že zlomená tyč řízení se stala, ale že se nedá určit jestli praskla před nehodou, nebo až po nárazu do zdi.
Pokud vím, tak celý vůz Williamsu byl podrobený asi ročnímu zkoumání a ani tam se nepotvrdilo, že by za kolizi mohla tyč řízení.
V Tamburellu těžce boural i Rubens a zabil se Ratzenberger, takže možností problému bylo povícero.
Oficiální verze verze je ta, že Williams už bez aktívního podvozku najel po startu s plnou nádrží na nerovnost a stal se osudně neovladatelný.

1 Like

Oprava, Rubens búral vo Variante Bassa, čo bola toho času ešte dvojšikana pred cieľovou rovinkou (na obr. č 17) a Roland sa zabil v sekcii Villeneuve, z ktorej (podobne ako Tamburello) z bezpečnostných dôvodov po 94-tom spravili šikanu - spomalili ten úsek.

2 Likes

To je jasne palivo, podlaha je vubec nenapadla.

ano moc dobre si to pametám aj kvôli tomu že žena pri telke plakala a nedala sa utíšiť, prvý krát niečo také videla a hneď jej obľúbenca. Viem ako to bolo aj bez Al ale dá to rýchlešie ako kým to ja posplietam a nájdem. Prakticky ale bolo to tak , bol to veľký prúser Neuwiho a celého Williamsu. a žiadne dosky v tom prsty nemali a deň predtým čo sa vybúral Racenberger a baričelo tak áno to hej im to spôsobila doska veď rRacenberg sa sťažoval na to že všetci môžu krútiť kormanom len on musí mykať a to veľkou silou… atď… atď…Potvrdené bolo a súdom v r. 2005 tak nehaluz

Nevím jak se to v PC zobrazí, ale vřele doporučuji tohle čtení. Možná je to to nejlepší co se dá v českých krajích sehnat.

Přečtěte si Tamburello: příběh Ayrtona Senny od Martina Zušťáka – F1sport.cz

Toto nepoznam a vyzera to vyborne.
PDF je skomplikovane a spoplatnene, nemas ho u seba ?
M.

PDF mám, ale nevím jak bych Ti mohl pomoct.

ne ja som to myslel tak ze ti tu napisem moj email.
a Ty by si mi poslal to pdf ktore mas v pc.
alebo nemas to stiahnute ?

Bohužel se v programech vůbec nevyznám. Do PC mi tyhle programy vkládá můj ajťák a jediné co vím je, že mi to funguje.

Myslel som to tak, ze mas na hardisku pdf verziu toho clanku.

Nemám to stažené. Mi se ten článek otevře po rozkliknutí.
Dříve jsem to stažené měl, ale různými aktualizacemi se ten článek nějak rozsypal. Myslím, že jsem měl rozšířenou verzi.

ok chapem, kazdopadne dik, precitam si to rad.
mam neweyho knihu aj tam je o tom dost pisane.

1 Like

Škoda, je to hodně parádní čtení. Třeba se nějak k PDF dostaneš a tenhle článek (82) stran si taky užiješ.

2 Likes