Prepad Red Bullu je ozaj čudný, poznamenal Wolff | Magazín F1 - F1online.sk

Dobre si napisal. Ja by som len dodal moje pozorovania tejto sezony.

McLaren uz v pred sezonnych testoch vyzeral celkom zaujimavo, pisalo sa o ciernom konovi sampionatu, ale ked sezona zacala tak im to na trati neslo ako sa vseobecne ocakavalo. Mali problemy s pomalymi zakrutami, ale v aute bol potencial
https://www.autosport.com/f1/news/norris-mclaren-can-win-races-in-f1-2024-if-it-gets-everything-right/10599918/
Samotny upgrade v Miami podla ich hodnotenia po pretekovom vikende pridal 0.4s na kolo, Co nie je zle. Odvtedy do dalsieho upgrade v Holandsku kludne mohli pridat dalsich 0.4s na kolo len vdaka vyladeniu, malym zmenam a celkovemu porozumeniu auta. Upgrade v Holandsku si netrufam hodnotit ale kludne mohol pridat dalsich 0.2 az 0.4s. Celkovo sa da odhadnut, ze auto mohli zlepsit niekde medzi 1 - 1.5 sekundy od zaciatku sezony.

Naproti tomu Redbull napriek dobremu zaciatku, vzhladom na obmedzeny cas v aerotuleni a CFD mohol spravit vyvojove chyby. RB20 je vyrazne odlisna od RB18 a RB19 a tym padom si vyzaduje novy a iny pristup. Svoje spravila aj politika zo zaciatku roka a aj ked ocakavane, stale bolestive odchody niektorych klucovych ludi.

Napriek vsetkemu si myslim, ze aj RBR od zaciatku svoje auto vylepsili, avsak v porovnani s rivalmi sa im v tom az tak nedarilo.

Je to sice strmy kolaps, ale da korelovat s vylepseniami superov (McLaren). Je aj mozne, ze v aute ten potencial je, ale koli spominanym problemom sa k nemu nevedia dostat. Vikend obvykle zacnu dobre, ale v priebehu piatku a soboty to jednoducho nevedia tak vyladit ako konkurencia. Mne to velmi pripomina problemy Mercedesu minuly rok. Data hovoria jedno, vykony na trati druhe.

Hned aj keby museli z auta nieco pred Miami vybrat neverim, ze by to mohlo mat az taky dramaticky dopad. Preco?
FIA pravidla neupravuje len tak, ze nejaky FIA technik si pocas sezony lepsie prestuduje pravidla a najde tam chyby. Ak uz koluju nejake “podozrenia” ci navrhy ako by sa nieco dalo spravit, tak je zrejme, ze inzinierske timy uz na tom pracuju, maju uz napady a pytaju sa FIA. Ak by RBR nieco na brzdnom systeme mal, a FIA by tomu dala zelenu (neupravenim pravidiel) tak dnes by to zrejme na aute v nejakej podobe mali asi aj dalsie top stajne a mozno by bol McLaren este rychlejsi ako je teraz.

F1 je technicka sutaz, a malokedy je to len jedna vec co robi takyto rozdiel. Uz nie sme v casoch 6 kolesovych aut. Dnes je to skor suhra vsetkeho, rozdiely medzi prvym a poslednym su v podstate velmi male, o rozieloch medzi prvym a druhym ani nehovoriac.

6 Likes

Ja a rozpravkar? :grinning: Vsechno tutovka a overene. Horner je vsechny vystval, to je definitivni. Nutil Newey a spol. koukat na fotky sveho ohanbi, dokud Newey a ostatni nepodepsali.

Musis umet cist mezi radky. Kdyz ti FIA rekne, ze upresneni pravidel ohledne brzd se netyka zadneho teamu, je jasne ze RBR podvadel. Mej fistron. :grin::wink:

Matti, co pisu o F1 myslim vzdycky vazne. Jsem seriozni clovek, nemam smyslu pro humor a ironie a nadsazka je mi cizi. A kdyz reknu ze by Max vyhral Tour de France i na kole znacky Eska, je to sichr. :wink::grin:

P.S. I kdyz jednu nepravdu v tom textu mam. Me nikdo nepise. :sleepy:

1 Like

Pilot F1. = 20 leta blondýna

1 Like

No, tak po Monze si vybral jezdecký um na dalšího půl roku :grinning:

1 Like

Zbytočne sa zamýšľať nad logikou. Nedávno tu jeden miestny “odborník” vypisoval, že dominanciu RB riadi FIA… rád by som sa od neho dozvedel, čo to vlastne teraz FIA robí a prečo to zrazu otočila, ak doteraz im vyhovovala dominancia RB :smiley: podľa mňa len sa proste sekli s vývojom. Stalo sa to mercedesu v 2022 a 2023, stalo sa to aj Ferrari, o Aston Martine ani nehovorím. Jednoducho tieto pravidlá asi nie sú také jednoduché, aby všetko vždy fungovalo. Navyše mali dosť obmedzený čas vo veternom tuneli. Aj to určite zohralo svoju rolu… Problémy podľa mňa mali už skôr, ale Max ich z toho dosť dlho vysekával, takže možno aj trochu prispali a mysleli si, že je všetko ok.

6 Likes

Ten omezený čas mají od 2022, jak to, že se to dává, jako výmluva až teď?

Mysllim si to same. Je to i nejlogictejsi vysvetleni. Jenze tady se spis u urcite skupiny lidi nosi konspirace. :grinning:

2 Likes

Tak ako dobre vieš aj víťaz PK má najmenší čas vo veternom tuneli. Spolu s trestom sa im to mohlo nasčítať tak, že nemali dostatok času testovať nový smer, ktorým sa po 2023 vydali. Ja nehovorím, že to je výhovorka, ale určite to k tomu prispelo.

1 Like

Tak tie konšpirácie oni menia každé 2-3 mesiace podľa toho ako sa im to hodí. To zrejme len stačí filtrovať :smiley:

ale to by som uplne nepodcenoval

takze pritlak na prednej naprave nepotrebovali a zrazu z nicoho nic ho potrebuju ?

1 Like

Ale snad ne, snad to Charlesovi vydrží, Monza letos je jeho top výkon skrz sezóny v F1

1 Like

Jj ja monzu radim aj pred monaco, monaco bola nuda ale tak vyhral doma a splnil si sen, monza bola poctivo vydreta az do morku kosti :smile:

3 Likes

Jednoznačně, Monza 2024 je zatím nejlepší win Charlese vzhledem k okolnostem, za to bych dal Monzu 2019, letošní Monako na 3 místo

2 Likes

Loajalita. 🩷

Divne je hlavne to, ze se o tom nemluvi, nepise, nikdo to neanalyzuje, odbornost mlci, jakoby nikdo nebyl schopnej pochytat co se deje :eyes:

Netušil som, že Fred je ujetej tímhle směrem. :grinning: :upside_down_face:

1 Like

Este ze nechcel přetáhnout Antonelliho…

A tak jsem si řek(l), že když mám takovejch pech, přeskočím na druhej břeh, a zkusím štěstí na pánech.

Zkusil to no. :slightly_smiling_face::+1:

1 Like