Prečo vo Formule 1 nepretekajú žiadne ženy? Verstappen prišiel s vysvetlením | Magazín F1 - F1online.sk

Vo Formule 1 nepreteká žiadna príslušníčka nežnejšieho pohlavia a zdá sa, že tak skoro ani nebude. Čo je toho príčinou? Môžu za to fyzicky náročné podmienky alebo nebodaj časťou populácie zaužívané tvrdenie, že ženám to za volantom jednoducho tak nejde ako mužom? Max Verstappen sa nazdáva, že príčina tkvie v niečom úplne inom.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/139197/preco-vo-formule-1-nepretekaju-ziadne-zeny-verstappen-prisiel-s-vysvetlenim

V F1 bude jezdit zena jen v pripade ze ji tam nekdo posadi, jinak se zadna vykonem nechyta a nikdy se to nezmeni, maji vlastni serii. Byla by tam pro paradu, paradoxne zakazali grid girls :writing_hand:

To pride az ked nejaky Stroll bude mat fakt sikovnu dceru.
v UK je pomer drzitelov/drziteliek motokarovej licencie pod 16 rokov 14:1 v prospech chlapcov a to sa bavime o krajine kde sa fakt snazia vytlacat stereotypy. v USA ci v Europe je ten pomer strmsi. O juznej amerike ci Azii sa ani neoplati hovorit. Takze aky ten pomer moze byt vo zvysku sveta ? 50:1, 100:1 ? Niekde som nasiel, ze pomer medzi pretekarskymi profesionalmi je 98% muzi 2% zeny. Takze na zapade budu muzi tvorit okolo 95% pretekarov a vo zvysku sveta je to takmer 100%.
Ked si k tomu priratam aka je sanca, ze ten konkretny jedinec ma talent na to aby to dal do F1 plus aka je sanca, ze pocas svojej kariery zozenie niekolko milionov na juniorske s​erie.
Vsetko to zacina velmi skoro, talentovana 8 rocna dievcina pride na okruh a su tam len chlapci a hned tam moze byt spolocenska bariera, ktoru musi prekonat.

beznu 8rocnu dievcinu nezaujimaju auticka ale babika barbie a kocik. Tie sportovo nadane su baletky, tancuju alebo sa realizuju v atletike, krasokorculovani. Autosport je typicky muzska zalezitost a nasilu tam tlacit zeny je chore.

Aké stereotypy? Nie je to náhodou tým, že dievčatá a ženy v drvivej väčšine prípadov prirodzene viac zaujímajú iné veci ako autá a pretekanie? Či aj to, že v profesiách ako učiteľ, cukrár, vizážista a pod. je viac žien je stereotyp a muži sú znevýhodnení stereotypmi?

Navyše v motoršporte je to aj o tej fyzickej stránke, hoci žiadny pilot to kvôli tejto sk*rvene korektnej dobe nemôže povedať nahlas. Chcel by som vidieť ženu ako bez problémov zvládne preťaženia v Silverstone v plnej dĺžke pretekov alebo podmienky tohtoročného Kataru, kde piloti skoro odpadávali.

Ak sa do F1 dostane niekedy žena bude to preto, že je to žena, a nie preto, že by na to mala.

2 Likes

skratka ano židne je fakt malo čo sa venuju pretekaniu a tak je jasne že konkurencia je tam menšia samozrejme je tašie sa uplatniť niekkde je viac ludi ako niekde kde ich je malo dalši problem je naročnosť športu F1 nie je vrchole preto že je formula rychla ale preto že priprava na zavod a aj mimo zavodny vyked je uplne na inej urovny ako u inych kategori nebolo tomu však ždy 80-90 roky kto sledoval tak potvrdi že v tich rokov nebolo nič extra ked ste zavodnika vydeli fajčiť piť alkohol a to aj počas sezony dokonca počas zavodneho vykendu ostravovani asi netreba hovoriť dnes byste takeho pilota nenašli F1 je skrata velmi naročna na fizicku zdatnosť a dnešne pretekarky na F1 určite nemaju nielen ako povedal max že maju nizku konkurenciu a tak sa može zdať že su tam niektore ženy ktore na to maju ale realita je taka že v momete čo ich date k mužom tak sa stratia v konkurenci preto neprepokladam že by najblišich rokov bola žena v F1 iba že by prekopali pravidla format pak možno

to je Soros referencia?

v plechacoch ci motokarach to nie je velmi o tej fyzickej stranke. statistika nepusti. Ten moj priklad si samozrejme vzal zo zleho konca aj s tymi spolocenskymi stereotypmi. Tie existuju ci sa ti to paci alebo nie. Ked to 8 rocne dievca pride do klubu a je tam 10 chlapcov tak to casom mozno vzda koli tomu, ze jej najlepsie kamaratky poslali radsej na klavir. Statisticky sa to nabali. Ked zo 100 chlapcov ma talent a fyzicke danosti 10 a zo 100 dievcat 2 tak je velka sanca, ze tie dve odradi prostredie. V tom su zakopane tie stereotypy.

3 Likes

Ve Statech jezdi hodne zen zavody, existuje prece x zavodnich serialu a nejen tam, automobilky maji sve sampionaty i v Evrope atd. ale proste formulove vozy a zenske telo nejde k sobe, je to zahul.

3 Likes

Ještě byla mladá.

Niekto bude furt dookola omielat stereotypy (ktore su v dnesnej dobe spajane hlavne s negativnym vyznamom), pre ineho je to prirodzeny zaujem pohlavia o danu vec. :slight_smile:

Zaujimalo by ma ci mas rovnaky nazor aj na stereotypy vo fashion priemysle a modelingu, ze tam uspeje viac zien ako chlapov, pretoze chlap tam musi prekonavat spolocensku barieru?

1 Like

Ešte je aj biologicky podložené, že ženy majú v priemere horší reakčný čas, ako muži, čiže biológia a fyziológia tela sa nedá len tak okašľať. Žena sa možno dostane eventuálne až do F1ky ale s veľkou pravdepodobnosťou bude zaostávať.

Nie, to bude urcite stereotypmi. Zenske telo a ani prirodzeny nezaujem zien (resp. drasticky mensi zaujem dievcat o techniku (motorizmus)) s tym urcite nic nemaju.

To je normalne na grcanie, ze taketo veci sa vobec riesia a diskutuje sa o nich. Keby sa nasla zena, ktora na to ma, tak tam uz davno je. Ak tam vsak nejaka bude v buducnosti, tak to bude len preto, ze je zena a nie ze na to ma.

Nikto netvrdi, ze zena nemoze byt talentovana za volantom, ale v F1 je to uz (okrem reakcneho casu) aj o stavbe tela, svalstve a schopnosti zvladat pretazenia.

1 Like

A jak by jsi argumentoval u žen, které už se ve formulích objevily? Těžko v časech poloprofesionální F1 můžeš argumentovat komerční zajímavostí žen.

1. Ze F1 vtedy nebola to co je poslednych povedzme 20-30 rokov. Rychlosti, pretazenia a celkovo fyzicka narocnost pretekania v F1 je v sucasnosti na uplne inej urovni.
  2. Ze aj ked sa v davnej historii F1 objavila zena, tak nikdy neuspela.

Tu moju vetu, ktoru si citoval, ber cisto ako moj nazor. Nevyhlasujem to ako vseobecnu pravdu, ze to tak musi byt. Naopak, rad by som sa mylil, lebo vidiet tam pretekat zenu (co i len v strede pola) by bolo pre mna ako divaka extremne zaujimave. Neviem si to vsak kvoli fyzickej narocnosti v dnesnej F1 predstavit.

1 Like