V Red Bulle ocividne veria, ze Verstappen ten tim potiahne aj sam. Co je do istej miery pravda.
Ale v prvom rade sa okolo toho celeho robi vacsi krik, nez by bolo podla mojho nazoru potrebne. Dolezite je podla mna uvedomit si tri faktory:
- Perezove vykony nie su “tragicke”
Jeho vysledky su do velkej miery ovplyvnene tym, ze Red Bull ma druhe alebo v poslednej dobe az tretie najrychlejsie auto, a aj ked mal druhe najrychlejsie auto, casto to bolo s malym naskokom na Ferrari alebo Mercedes. Potom mi pride celkom logicke, ze sa Perez vysledkovo zvykne pohybovat v druhej polovici prvej desiatky. Do Red Bullu ho brali ako dvojku, v McLarene, Ferrari aj Mercedese naopak maju momentalne dvojicu silnych jazdcov, ktori sa vsetci viac ci menej vnimaju ako potencialni aspiranti na titul, tak je logicke, ze ked s nimi Perez ma superit s porovnatelnou technikou, vacsinou v tomto suboji skonci ako porazeny, co v cieli znamena umiestnenie okolo osmeho miesta. Podobne vykony timovych dvojok v minulosti tiez nie su ojedinele, ked si clovek spomenie napriklad na Barrichella a Fisichellu v roku 2005, Kovalainena v rokoch 2008 a 2009, alebo Coulthardta v roku 2003, tak predvadzali v podstate to iste, co teraz Perez.
Perez mozno nie je uplne konzistentny a sam asi nebude zo svojej sucasnej situacie nadseny, ale to jeho vykony nerobi tak zle, aby to s nasadenim nejakeho neskuseneho novacika nemohlo byt podstatne horsie. Zakladnym problemom je auto, nie Perez.
- Red Bullu sa nepodarilo zaistit presvedcivu nahradu
Nie je to tak, ze by v Red Bulle Perezove vykony nevnimali a nepokusali sa s tym nieco robit. Ale dobri jazdci nerastu na stromoch a Red Bull v snahe vychovat si nahradu za Pereza spravil niekolko chybnych rozhodnuti, ktore zapricinili, ze ho teraz nemaju kym nahradit. Jedno miesto v juniorke im kvoli Honde zabera nepouzitelny Tsunoda a druhe najskor dali De Vriesovi, ktory vykonnostne sklamal, a potom Ricciardovi, co bola vyslovene snaha nahradit Pereza, lenze Ricciardo ocakavane vykony nepredviedol (co sa podla mna dalo predpokladat, ale v case, ked ho najimali, sa naslo dost ludi, ktori vyskakovali, ze Ricciardo do roka najde svoju staru formu a bude v Red Bulle podkurovat Verstappenovi, cize nie je uplne nelogicke, ze to s nim Red Bull skusil, este vzdy to je jazdec, ktory ako timovy kolega dokazal Verstappenovi konkurovat najviac). Keby namiesto Ricciarda a De Vriesa jazdil v juniorke Lawson, dnes by mohol mat za sebou niekolko sezon dobrych vysledkov a bol by dobry kandidat na nahradu Pereza. Takto ale musia este nejaky cas cakat, ak teda nechcu zariskovat, dat mu sancu hned a dufat v zazrak.
Mimo svojich vlastnych jazdcov sa ponuka len jedna zmysluplna a dostupna volba, a tou je Sainz. Tam ani ja celkom nerozumiem, preco to neskusili, ale bol by som velmi prekvapeny, keby tam neprebehli intenzivne rokovania o zmluve. Vzhladom na to, ze Sainzovi dali kosom aj v Mercedese, tak mozem len predpokladat, ze si vedomy svojej pozicie a kvalit vypytal az prilis velkoryse zmluvne podmienky, takze nedsolo k dohode. A navyse by Sainz nebol az tak dobre kompatibilny s Verstappenom, co je z pochopitelnych dovodov pre Red Bull urcite velmi podstatne.
- Red Bull na Pereza az tak nedoplaca
V poslednych dvoch rokoch s nim pohar konstrukterov s prehladom ziskali, tento rok sice nie, ale aj to by som skor pripisal autu ako Perezovi. Ked ma McLaren vacsinu sezony auto lepsie, tak je len logicke, ze maju lepsie karty.
Ak sa pozriem na ovela podstatnejsi jazdecky sampionat, tak tam napriklad nemam pocit, ze by McLaren prilis benefitoval z jazdca ako Piastri. A to sa pri Piastrim akoze rozpravame o “buducom majstrovi sveta” a nie dobrej “poslusnej” dvojke, ktoru Red Bull hlada, cize aj vykonnost by tam mala byt lepsia, nez u hocijakeho jazdca, ktory Red Bull nebude neumerne obtazovat vlastnymi ambiciami a narusat ich fungujuci koncept centralizacie okolo Verstappena. No body Verstappenovi Piastri v boji o titul s vynimkou vikendov, kde sa Verstappen sam mimoriadne vytrapil a porobil chyby (Madarsko, Monza, Baku) nezobral, dokonca ani pocas vikendov, kde mal McLaren naozaj velmi velku vykonnostnu prevahu (Singapur, Zandvoort), a ak mu aj nejake body zobral, tak ich pobral aj Norrisovi, dokonca v este vacsej miere (Monako, Spa, Madarsko, Monza). Ani si teraz neviem spomenut na prilis vela situaci, kde by McLaren dokazal vyuzit tlak zo strany Piastriho na zisk pozicie pre Norrisa. Cize cisto matematicky je Piastri v boji o jazdecky titul skor pritaz ako pomoc, a to ani nehovorim o tom, ze by Norrisovi psychicky pomohlo, keby ho tim definoval ako jasneho kandidata na titul a timovu jednotku od zaciatku sezony namiesto vajatania a papaya rules, ktore maju s Piastrim.