Za tie desiatky rokov čo F1 sledujem je tento “automobilkový” tanec pre mňa asi najviac nepochopiteľný. Ako keby sa nikto nevedel pozrieť za roh.
To je už, ak správne počítam, 4x ako Honda odchádza z F1. V 60 tych rokoch prvé víťazstvo, potom sa vytratila. Následne úspechy v 80tych rokoch a odchod na konci 1992. Následne návrat 2000 aspoň s motorom ako najprv nevyšiel vlastný tím a odchod 2008. A teraz znovu. Takže matematicky ju čakáme späť 2028? Navyše Honda teraz už druhýkrát zrejme odchádza akurát presne predtým, než by mohla zbierať ovocie svojho snaženia. No ale vysvetľujte to korporátnemu vedeniu.
Týmto u mňa asi aj prekonali Renault, ktorý vždy slávnostne odchádza, aby sa potom slávnostne vrátil. Dúfam, ale asi márne, že už si to niekto aj v samotnom Renaulte všimol a pri myšlienke na odchod na to upozorní.
Je to ale aj večný dôkaz, že v športe kde je alfou a omegou technologická kontinuita je potrebné vzťahy nastaiť adekvátne. Keď skolabuje futbalový klub, hráči a trenéri majú do mesiaca miesto inde a štadión sa vždy nájde. Tu čo sa sa stane s motorom Hondy? Aj keby niekto technológie prevzal, o čom pochybujem, Red Bull a Alpha Tauri sú presne tam ako iní kolegovia tu popisujú.
Nadbiehanie silným tímom v F1 dlhodobo nič nerieši a automobilkám už vôbec. Osobne by som dokonca išiel tak ďaleko, že by som im výrazne obmedzil možnosť zakladať tímy pokiaľ nebudú vedieť dokladovať nielen dlhodobú zainteresovanosť, ale aj dostatočnú dlhú “sunset” dobu. F1 si nemôže dovoliť odchody ani rok dopredu…možno tak 3 by boli fajn.
Automobilky majú s F1 vždy jeden zásadný problém - je pre nich zaujímavá len keď vyhrávajú. Ale my potrebujeme ideálne 12-13 tímov na zaujímavé preteky a vyhráva vždy len 1. Aj to sa nestrieda každý rok. Snáď sa F1 konečne vráti k tímom, ktoré budú patrične nezávislé, rozmanité a rady, že tam hlavne sú, nevadí ak sa vždy nevyhráva (pozrite zámorské ligy ako NFL,NBA,NHL).
Dokonca, to už asi bude vekom, ale s predajom Williamsu už som sa pristihol pri názore, že aj tak už sa tie autá podobajú ako vajce vajcu, veľa vecí sa obmedzuje a štandardizuje. Možno oddeliť tímy od výrobcov šasi ako bolo kedysi v CART/Indy s väčším priestorom na doladenie by nebol zlý nápad. Zistiť po zmene pravidiel - nabudúce 2022 - kto to zvládol najlepšie v prvých 5 pretekoch a potom už len sledovať či má aj 2 jazdcov na boj o titul, alebo či snáď nejaký konkurent je aspoň trochu blízko ma už popravde nebaví. Chcem vidieť súboje Maxa, Charlesa, Landa či Georga s porovnateľnou technikou.
Možno by väčšia miera voľnosti mohla zostať, ale to má význam tak pri 4-5 veľkých cenách. Čosi ako mini-šampionát konštruktérov. Že kto naozaj vyvinul najlepšie auto. Povedzme v Monaku, Silverstone, Spa, Monze a ešte nejaký okruh. 5 pretekov kto z koho konštruktérsky, aby sme vedeli stačí a zvyšok nech si rozdajú jazdci a inžinieri s podobnými podmienkami.
Hlavne keď už niektoré značky - Alfa a Aston ani nepotrebujú byť technologicky extra zainteresovaní, stačí, že svieti logo.
Je to síce kacírske, ale…zoberme si obdobie 1980-2000 a porovnajme s 2001-2020. Pestrosť sa vytráca.
A benzínový motoršport už aj tak zostane skôr zábavou, než laboratóriom technológii. Niečo ako dostihy, športy s koníkmi. Tu naozaj beriem argument, že Formula E je technologicky budúcnosť, aj keď o zábave ešte pomlčme.