Pôsobí dojmom o 20 rokov mladšieho pilota, chváli Alonsa Čandhok | Magazín F1 - F1online.sk

No a odpovíš mi na tu otázku že ono letadlo nemůže vyvinout dvojnásobnou rychlost (vzhledem k pásu), aby vzlétlo?

Ve venkovním prostředí pro nastartované letadlo nemá pás a jeho rychlost téměř žádný vliv, ale to jsem napsal výše už 2x.

Není to irelevantní otázka? :smile:

No nerozumím vám, to letadlo teda podle vás bude dělat co? Vždyť startuje ne? Motory ho uvedou do pohybu nakonec i na tom pásu :man_shrugging: Nebo proč ne?

Toto vsak definovane bolo jasne, to ze ty si si nieco predstavil inak alebo si to nepochopil nie je problem Tripera:

Jasne napisal lietadlo na drahe, nie v tuneli. Len ta draha ma ako povrch pohyblivy pas. :slight_smile:

Pamatam si, ze mythbusters to skusali a to lietadlo vzlietlo, ale pred vzletom sa pohybovalo dopredu, a tak urcite vyvinulo vacsiu rychlost ako je ta, ktorou sa v protiemsere pohyboval povrch pod nim.

Ak sa zamyslim (ako laik v oblasti lietania, so zakladnymi znalostami fyziky), tak by som povedal, ze vrtulove lietadlo nezvlietne, kedze na vzlet je potrebny vztlak (resp. dostatocne rychlo prudiaci vzduch pod kridlami), ktory samotna vrtula nie je schopna vygnerovat.

Generuje len taku rychlost vzduchu, aby udrzala lietadlo na mieste na tom pohybujucom sa pase (predpokladam, ze na vrtulovom lietadle nie su kolesa pohanane ziadnym dodatocnym motorom, ale opakujem, ze som laik a mozem sa mylit), ale vrtula nesmeruje vzduch do oblasti kridel tak, aby bolo schopne vzlietnut.

@Triper @Daaviid23 @Ferda je tato moja uvaha spravna? (necital som cele vlakno)

Mě to celé začíná připadat příliš abstraktní. Skoro se bojím že otázka nakonec byla že tam je letadlo na heveru a přijde prcek co si tam točí jeho kolečkama ve vzduchu vzletovou rychlostí a ptá se zda už to letí :smile:

A posouvá se ten pás proti nebo po směru? Je boční vítr nebo čelní?

Ked sa stretnu dvaja hlupaci a obaja si myslia, ze su dokonali a podporuju sa v tom:

Pritom vsetky tieto ich “vyhovorky” boli na zaciatku jasne definovane:

Když argumentuješ aerotunelem, tak tam se pás posunuje na kterou stranu???

Nemyl si argumenty s jeho vyhovorkami Ferdo. :slight_smile:

Letadlo je založené na proudění vzduchu kolem křídel, takže pohyb kol není vůbec důležitý.

4 Likes

Když argumentuješ inflací, proč do toho zasazuješ fiskální politiku místo monetární???

Jakou má fyzika spojitost s inflaci?
Tohle si rád nechám vysvětlit.
Vlastně ano, když fialka poletí jak špinavé prádlo. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Jednoduše, @Triper uvedl něco ve spojistosti, která nedává smysl, stejně, jako tvoje “argumenty” s inflací :slightly_smiling_face:

Ved presne to pisem:

Takze pre ujasnenie, aby to chapali vsetci - final answer je, ze NIE, LIETADLO NEVZLIETNE, kedze v podstate stoji na tom pase na mieste.

Tak?

Né tomto případě letadlo opravdu nevzlétne.

https://www.idnes.cz/technet/technika/spravna-odpoved-zni-letadlo-vzletne-i-kdyz-pod-nim-ubiha-pas.A080404_135952_tec_technika_pka
Hoši, thane vám na 100 a nevíte takové základní věci

Ano, souhlas. Holandsko je příklad za všechny. Skončit tam s Astonem na 2. místě, v jejich rozpoložení, byl majstrštyk. Vlastně mi to docela připomnělo Maďarsko 2014 s Ferrari. :+1:

1 Like

Podle mě tam chlapci hledáte to co tam není… zase :smile:

1 Like

https://www.idnes.cz/technet/technika/spravna-odpoved-zni-letadlo-vzletne-i-kdyz-pod-nim-ubiha-pas.A080404_135952_tec_technika_pka

Taj ještě jednou pro tebe