Podľa Villeneuva Clarkson predbieha s tvrdením, že Verstappen je najlepším jazdcom F1 | Magazín F1 - F1online.sk

Do štvrtej korunovácie Maxa Verstappena nám zostáva ešte pár dní, ale ódy na Holanďanovu adresu sa sypú už v predstihu. Jacques Villeneuve by však s veľkými chválami vyčkal. Po nedávnych vyjadreniach Jeremyho Clarksona upozorňuje, že hovoriť o Verstappenovi ako o najlepšom jazdcovi v dejinách nie je správne.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/179592/podla-villeneuva-clarkson-predbieha-s-tvrdenim-ze-verstappen-je-najlepsim-jazdcom-f1

A to preto, lebo robi minimum chyb a nestraca body na konkurentov v boji o titul. Titul 2021 mohol mat Hamilton keby robil tak malo chyb ako Max a titul 2024 mohol mat Norris.

Za jedneho z nich sa moze povazovat Fernando. Avsak v sezonach 2007, 2010 aj 2012 by sme nasli jeho osobne jazdecke chyby, ktore keby nespravil, tak by tie tituly mal, takze vsetko je ako ma byt. :slight_smile:

3 Likes

O nikom se neda tvrdit ze je nejlepsi, u me je nejlepsi se svoji karierou Andretti, Lauda, Hamilton, dalsi bude mit nekoho jineho, mam svoji predstavu o nejlepsich pilotech a Verstappen to neni ani zdaleka.

No tak to vidis, zase jsi me predbehnul. Jak te potom mam mit rad. :grin:

2 Likes

Jsem fanoušek Hamiltona, ale za mě tady jednička je - Fangio.

Vyhrál šampionát za 4 různé týmy, vyhrál 24 z 51 velkých cen! a hlavně, tohle dokázal s pojízdnými rakvemi.

Škoda, že se o něm a o jeho úspěších tak málo mluví.

Pre mňa osobne je celkom nepochopiteľné tvrdiť o niekom, kto ukončil kariéru x rokov pred mojím narodením, prípadne pretekal keď som mal dajme tomu 10 rokov, že je najlepší. To tvrdenie pramení z čoho? Z knižky, z wikipedie, alebo z YT? Na základe čoho je Fangio najlepší? Lauda? Ani o Sennovi to nemôžem tvrdiť. Mal som 10 keď nešťastne zahynul. Každá generácia má svojho “hrdinu”. U mňa to bol Schumacher, Hamilton, Alonso, Vettel a momentálne ním je aj Verstappen aj keď mi to nie je po vôli, ale človek sa pozrie na Braziliu 2024 a vidí čistú kvalitu v jeho podaní.

3 Likes

Nepochybuji o tom, že budu mít spoustu oponentů a je to tak v pořádku.
Nejlepší se rozhodně nedá jednoznačně určit!
Je tam strašně moc proměnných!
Statistiky jsou hodně zavádějící!
Například Fangio začínal v F1 v 39 letech, tedy v době, kdy 95% pilotů má už po kariéře!
V kolika začínal Max, Lewis nebo Nando?
Navíc opravdu tehdy jezdili v rakvích.
Rozhodně se shodneme, že podstatnou část úspěchu, dokonce většinu, dělá i vůz.
Asi nemůžeme srovnávat dlouholetou totální dominanci Mercedesu s padesátkama, šedesátkama nebo sedmdesátkama.
Tehdy něco takového bylo nemyslitelné. Tehdy měli konstruktéři prakticky rozvázané ruce. To dnes rozhodně není!
Ve finále máme každý své favority a oblíbence.
Myslím, že se dá určit nejlepší pilot generace a i to je zpochybnitelné.
Fangio
Clark
Fittipaldi
Lauda
Prost
Senna
Schumacher
Alonso
Hamilton
Verstapen
A co třeba Nuvolari nebo Chiron?
A co třeba John Surtees, který získal titul v motorkách i v F1?
A když se dnes tolik prosazujíženy, tak zrovna Elišce Junkové,žádná nesahá po kotníky!
Nebo Graham Hill, který jako jediný vyhrál Triple Crown of Motosport, tedy Indianopolis, Monako a Le Mans.
Co když vyhraje Alonso i Dakar? A věřím, že ano.
Kdo bude ten nejlepší?
Ne, opravdu nejde určit nejlepšího.
Jsou to všechno legendy.
Pak je tu i další skupina pilotů, kteří titul nikdy nezískali a přesto patří k těm nejlepším.
Vzpomenu třeba Mosse, Petersona, Gillese Villeneuva…
Mám svou vlastní Svatou Trojici F1 a věřím, že každý má jinou.
Pro mě je to Gilles Villeneuve, Ayrton Senna a Niki Lauda.
Každý z jiného důvodu.
Rád bych trochu osvětlil, proč zrovna Gilles je u mě na vrcholu.
Byl to podle mě člověk, který byl tak oddaný motosportu jako nikdo.
Byl extrémně rychlý (ocenili to třeba takoví mistři jako Lauda nebo Scheckter a další), prodal dům, aby koupil závodní auto (poklona jeho ženě Joanně, pro kterou to rozhodně nebylo lehké), jezdil vždy nadoraz a z auta vytáhl 120% jeho výkonu nebo boural a hlavně to byla asi nejčistější duše v klubu piraní (přečtěte si něco o sezóně 1979 a 1982).
Ještě bych rád vzpomenul piloty - hrdiny a na prvním místě Davida Purleyho nebo Merzaria, Lungera, Edwardse, Ertla nebo opět Sennu (Comas).
Bezpochyby jsem na někoho zapomněl a omlouvám se.
Tak co? Ještě pořád jste si jistí, kdo je nejlepší?
Já ne.
Zkusím top ten podle abecedy bez pořadí.
Alonso
Clark
Fangio
Lauda
Nuvolari
Peterson
Schumacher
Senna
Verstapen
Villeneuve (Gilles)
Přeji Vám formuloví fanatici spoustu nádherných formulových zážitků, abychom se mohli spolu dál dohadovat. :joy:

5 Likes

Tak nebo tak, letosni win Hamiltona v Britanii ma X krat vyssi sportovni hodnotu nez lucky win Verstappena v Brazilii atd. Jinak jestli nekdo pilota zazil na trati neni nijak dulezite, vetsinu svych oblibencu jsem nezazil a je jich rozhodne vic.

Pre mňa je Tiež top Gilles, bol vždy Fantastický a nebyť jeho dodnes by v SPA v Eau rouge jazdili max 200km /h ale mal veľmi veľa takých počinov kde išiel o veľmi veľa rýchlejšie ako ostatný a oni ho potom napodobnili. Druhého mám Stuarta z Fittipaldim a tretieho Andretiho so Shumi spolu so Senom a Verstapena tam pomaličky tiež môžem dať. A určite k nim patrí aj Alonso a Raikkonen. Je ich veľa ale naozaj Každá doba má svojho hrdinu a sem tam niekto prečnieva nad ostatnými kvôli talentu a rýchlosti.

Gilles ma sve kouzlo, vzdycky budu obdivovat lidi co jdou a udelaji vse proto aby svuj zivot naplnili, bohuzel v jeho pripade se to nepodarilo ukocirovat, jeho karieru poznamenala smrt a to nejen jeho, byla to jina doba.

Já si jsem zcela jistý, který jezdec F1 byl nejlepší.
Jelikož si dovolím hodnotit pouze jezdce, které jsem viděl závodit, tak můžu jasně říci, že od éry Jackieho Stewarta byl jednoznačně nejlepší Ayerton Senna.

1 Like

Nejlepsi je Kimi z P17 to win Japan 2005

1 Like

Je holý fakt, že se to strašně špatně přes generace porovnává… Pokud bychom do hodnocení dávali jen vícenásobné mistry, ať se to aspoň trochu zjednoduší (jinak bude třeba úvaha o Gilesovi dost na místě), tak bych hodně uvažoval o Niki Laudovi. Ještě ho pamatuji (byť více až v druhé fázi jeho kariéry, při jeho prvním titulu jsem byl ještě fakt malý) a u něj je prostě vše.
Excelentní jezdec, přitom s neskutečným technickým citem a možná největším přímým vlivem na vývoj v historii. K tomu neskutečný příběh - také se k F1 nedostal vůbec snadno, dovolil si být ostrý i na velkého Enza atd. No a k tomu maximální tvrďák - to, že po šílené nehodě v Německu vynechal jen dva závody a pak bojoval okamžitě na špici je něco, co je dnes absolutně mimo naši představivost. Chyběla tomu sice tečka v tom, aby ještě dotáhl titul, ale tím by o něj zase přišel Hunt, což je taky silný příběh, tak to asi bylo správné, Lauda ho získal hned další rok…
Už to by stačilo na legendu, ale Niki ještě přidal velký comeback a posléze titul v McL, vybudoval leteckou společnost a ještě stál u zrodu dominance Mercedesu.
Připadá to někomu málo??

3 Likes

Bolo a bude neskutočne veľa skvelých jazdcov. Za mňa je naj Senna,Lauda a Peterson. Nedávno som našiel krásne video práve Nikiho a Ronnieho.

2 Likes

V historii F1 bylo několik velikánů a je prakticky je nemožné je srovnat. Tyhle výkřiky, že je někdo nejlepší je prostě na základě sympatií, nic víc to není

2 Likes

U Laudy byl obrovský přesah do dalších sfér, do čeho se vložil, tam se objevil nahoře. Neumím si například představit, že by z titulu bývalého pilota dnes někde působil jako komisař a nevěděli bychom o jeho rozhodnutích a důvodech, byť bychom třeba nesouhlasili.
Ale jestli byl nejlepší :woman_shrugging:. Byl to můj první oblíbenec, to stačí :smile:. Jinak beru jezdce vždycky v kombinaci s autem a týmem, pro mě jsou trojjediná bytost. No a nejlepší je v tom případě ten, co vyhrál (řekněme s odečtem nějaké zásadní smůly).

Že Max najlepší v histórii :rofl: po prvé nemal porovnateľného tímového kolegu, nebyť Masiho a ďalšie sezóny dominantného monopostu, tak by nemal titul nikdy

1 Like

No až na to že vedle něj totálně vyhořeli jezdci jako Gasly a Albon který jsou braný jako poměrně šlušní, a to není to že je porazil ale on je úplně rozdrtil. Jinak Sir měl vedle sebe taky několik sezon slabýho Bottasku a dominantní auto, takže takhle to nemůžeš brát. A už se těším až tuto sezonu ovládne Max s autem který je 3 nejsilnější, to tobě a tobě podobným asi popraskají cévky

Jenže 90% na úspěchu Emila má Helmutová tlačenka.

Plus nekolik mistrovskych sezon podlahova stelovaci tyc.