Podľa Szafnauera majú niektoré tímy výhodu už od zavedenia stropu a míňajú viac | Magazín F1 - F1online.sk

Rozpočtový strop sa mal postarať o to, že všetky tímy v štartovom poli budú mať rovnaké šance, čo malo automaticky zmenšiť výkonnostné rozdiely. Zatiaľ sa to potvrdzuje len čiastočne. Podľa bývalého šéfa Alpinu Otmara Szafnauera to súvisí so skutočnosťou, že aj pod rozpočtovým stropom sa dá minúť viac a udržať si svoju výhodu.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/152048/podla-szafnauera-maju-niektore-timy-vyhodu-uz-od-zavedenia-stropu-a-minaju-viac

ja myslim že je tu aj ten fakt timy ako Ferrari Mercedes RB ich zazemie je š■■■■■■■ zatial čo samotny šef wiliemsu povedal že ich tovarna ako zminuleho storočia ako chete vyprodukovať dobre auto ked vaše zazemie je zastarale a to je len jeden zmnoha rozdielov ktore tu mame a ktore nam brania dosiahnutie vyrovnaneho pola

Tak ta vyhoda je videt samozrejme na vysledcich.

ukazkove naplakavanie. pretoze ak by sa bez rozpoctoveho stropu wiliamsu podarilo po dvadsiatich rokoch odteraz konecne zmodernizovat tovaren, aby aspon vyzerala ako ta v redbule, tak ti budu mat tu svoju davno trikrat vacsiu a ten rozdiel medzi nimi by bol zase 7 sekund na kolo (teraz su myslim dve).

takto maju sancu, ze im v redbule neujdu.

to iste s prehladnymi podlahami, kym by otmar vyboxoval v alpine nove podlahy, tak mercedes bude mat dalsiu vychytavku stojacu 20 milionov. takto ju nebude mat (alebo bude, na ukor niecoho ineho).

suhlasim s nim samozrejme v tom, ze sive zony stropu sa dari odhalovat len pomaly, treba ale mysliet na to, kde by sme boli o 10 rokov s nim a kde bez neho. pretoze o par rokov bude aj to najlepsie zariadenie zaostale a vsetci do jedneho budu potom uz vylepsovat budovy cca. rovnakym tempom. a to sa snad hodi najviac alpinu a podobnym.

Tak bohaté tými maly výhodu vždy možno aj väčšiu ako teraz, podľa mňa je rozpočtový strop fajn vec len ho treba sprísňovať a lepšie kontrolovať a nedovoliť týmom vlastniť dve stajne alebo vyrábať lode aj keď asi by bolo nerentabilné aby za každým inžimierom stál jeden človek s FIA či robý na lodi alebo na formuli.

rozpoctovy strop bolo urcite dobre opatrenie, len jeho samotna realizacia bola ako vzdy odflaknuta
to “odkladanie” ludi do sesterskych firiem mali lepsie osetrit a tiez mali mysliet na to aby si mensie timy ak na to budu mat peniaze mohli lahsie dobudovat infrastrukturu a nie, ze kazdemu daju rovnake mnozstvo penazi na investovanie do infrastruktury ked je jasne, ze tym zabetonovali top timom ich vyhody

it takes time. plus ani tam, kde to funguje, to nefunguje uplne na sto percent.

inter miami v mls vyuzival sivu zonu a roky si budoval pod stropom rezervu, aby mohol kupit superdraheho mesiho a hlavne jeho partu (messi je myslim na vynimku).

v nhl umiestnilo vegas superhviezdu medzi dlhodobo zranenych, uvolnilo tym miesto pod stropom, za ktory kupilo pred play off draheho hertla. minuly rok im to vyslo na stanley cup, tento rok ledva postupili do play of a teraz vyhravaju nad megasilnym dalasom. mozno im to vyjde zas.

tym ze v f1 ide o nasobne vacsie prachy, plus je tam dlhodobe nastavenie ist vsade az za limit, tak sa to bude diat aj tu. ale je to urcite lepsie, nez ked mohli minat kolko chceli a rozdiely sa len zvysovali.

1 Like

Nebuďte slušnej a řekněte jména!

Nesledujem ostatné športy a vidím, že prichádzam o veľa. Šedé zóny v športe sú skvelá téma. Máš ešte nejaké ďalšie príklady legálneho obchádzania pravidiel? Pýtam sa pre kamoša :slight_smile:

Ved na pravidlach spolupracovali aj teamy. Tak co to nedoriesili poriadne? Nikto k tomu nemal pripomienky? Ani k investovaniu do vybavenia?

Rozpoctovy strop je pekny napad, ale v efektivnej miere nerealizovatelny. Cosi ako hranie sa na ekologicku F1. Ano, vymyslime par stuntov aby to vyzeralo, ale v praxi je cely napad deravy ako sito. Na to, aby to naozaj dobre fungovalo by bolo treba obmedzit vsetko ovela striktnejsie a tam by nastupila politika a prachy. Velke teamy sa venuju viacerym oblastiam, nielen F1 a neda sa to oddelit a ustrazit.

Tak za mě dopadly stropy ještě jakžtakž solidně. Těm méně úspěšným se zavřela hu ba a ti úspěšní mají cestičky jak utrácet víc a tak to má být :sunglasses:

Tak stropy přestaly mít smysl ve chvíli když se našel viník a stejně se houno stalo :smile: Teď už si to tam plně vyřídí za zavřenými dveřmi a oni se nějak domluví, sranda.

1 Like

No vidíš a přesně tohle brečení mě jen utvrzuje v tom, že se nechci k tomuhle moc vyjadřovat. :grinning:

ked to tak zrobia vsetci tak vyhoda sa vymaze.

1 Like

Já taky ne, promarněná příležitost.

Ještě, aby byly stejný následky. Ferrari tajná dohoda, McL DQ z PK a 100 mil pokuta :slight_smile:

tresty su podla zavaznosti precinu.

Good joke, co tam máš dál?

chces porovnavat technologicku spionaz a podvadzanie s vydajmi na ketering and peenky?

3 Likes

Počkej, RBR měl tajnou dohodu, nebo proč ho dáváš do té rovince?