Podľa Palmera môže Norris hovoriť o šťastí: Mohol strácať 61 bodov | Magazín F1 - F1online.sk

Pred nami je posledných desať veľkých cien sezóny 2025 a aj keď sme pred jej štartom očakávali vyrovnaný súboj viacerých tímov, napokon sme dostali internú bitku medzi pilotmi McLarenu. Ako však poznamenal Jolyon Palmer, aj tá mohla byť oveľa jednoznačnejšia.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/211301/podla-palmera-moze-norris-hovorit-o-stasti-mohol-stracat-61-bodov

Je to tak, Lando může děkovat štěstí, že je v takové pozici bodově. Piastri letos zatím celkově lepší

2 Likes

Na jednu stranu má Palmer pravdu, ale z druhé strany jsou tyhle “kdyby” naprosto o ničem, to lze hledat u kohokoliv…
Úplně stejně můžu například tvrdit, že Max měl letos extrémní smůlu a reálně měl mít ztrátu minimálně o 50 bodů menší a zdaleka nemusel být z boje o titul. Budu mít pravdu - v AT ho sestřelil Kimi a na bednu tam měl, ve Spa upřímně mohl i vyhrát, kdyby komisaři nesmyslně nezdržovali start až do uschnutí trati, což zabilo připravené nastavení, pak přišel minimálně o pódium tou šaškárnou RB s hardy po SC - už jen tyto tři případy by skoro 50b rozdílu umazaly.
Ale k čemu je podobná úvaha dobrá? Prostě se to nestalo a je stejně jako u Landa proti Oscarovi zbytečné nad tím rozjímat, platí výsledky na trati a ty jsou jaké jsou…

2 Likes

Zbytecne uvahy a clanky, kdyz budu chtit najdu klidne i pet okolnosti ktere budou dokazovat, ze kdyby Piastri to a tamto…

takze piastriho chyba je iba prejavom landovho stastia a naopak landova chyba je prejavom toho ze oskar je rychlejsi.

len ci rozumiem spravne.

aby sme pri tom nesklzli az k massovej hadici (tej v singapurskych boxoch).

4 Likes

Velakrat som videl ze o titule rozhodlo stastie.
Ak by v Brazilii 2008 zacalo prsat o 2 minuty neskôr, titul by mal Massa.

1 Like

Rovnako tak mohol viesť šampionát, nebyť zbytočnej chyby v Kanade. Opäť “if my grandma had wheels” moment od expertov z prostredia F1.

2 Likes

… prostě byl Piastri několikrát zaříznut, můj názor. Ať už komisaři, nebo týmem když Landovi najednou dali jinou strategii protože na stejný by ho prostě nezdolal. Přesto Piastri udržuje vedení. Palmer má naštěstí oči a sleduje to, tak si je toho nevýhodného průběhu pro Piastriho vědom.

2 Likes

Presne ako hovoríš. Podstatu za tým vidíme asi všetci - až na zopár výnimiek (kvalifikácia v Monaku, Kanada, Miami) sa Piastri javil ako ten rýchlejší na trati, ale zameriavať sa len na Piastriho straty a celkom ignorovať Norrisove je trochu jednostranné. Nehovoriac o tom, že niekto oficiálne platený za názory o F1 si na irelevantnom prepočte robí kariéru, ak to mám tak nazvať.

1 Like

Dosť zjednodušujúce, až zavádzajúce tvrdenie s tými stratégiami.

Možná, ale Piastrimu nikdy nenaordinovali jinou strategii když byl za Landem, a nabízelo se to. Buď jsou na Piastriho straně týmu uplně pitomí že to nezkoušej (já osobně jsem si myslel že to nezkoušej proto neb takto nechtěj porážet toho druhého), nebo to v jeho případě nedělají naschvál.

Neber to tak že bych to srovnával s tím že je prostě dvojka, to ne, ale malinko mi přijde že toho Landa přeci jen trochu protlačují na úkor Piastriho a je trochu ten vyvolenější. Ale pohoda, beru to, jen bych viděl ještě raději že strategiemi se takto tomu druhému na úkor prvního nepomáhá. Kvůli férovosti vůči boji mezi nimi.

2 Likes

Asi nejhorší z mého pohledu byla ta v Imole, kdy Piastriho zastavili moc brzo a šoupli ho do provozu…jsem nepochopil vůbec. :man_shrugging:
Ale jak jsi psal, může to být i tak, že prostě Piastri má horší stratégy na své straně garáže a je to součást hry.

2 Likes

Lando je anglican v anglickom teame.
Spomen si na rok 2007 …
To je cele.

3 Likes

No, já bych to pochopil kdyby tam poslali i Landa, ale když ne, tak to byla pro Piastriho prostě pitomost :man_shrugging: No je na nich ať si tam udělaj pořádek co dělaj s jedním a co s druhým. Podle mě to tam muselo pak vřít, zákonitě, čekal bych to.

2 Likes

Jako fakt bych chtěl slyšet co si pak na sezení k tomu řekli, a vůbec k tomu že Lando porazil Piastriho strategií, to jak vnímaj obecně takový průběh mezi svými jezdci.

2 Likes

Však ještě než tohle teda Palmer řekl a počítal, tak jsme to tu psali xkrát, že měl vést o větší počet bodů. To musí vidět i slepý.
Jako něco podobného mi přijde se strategiiemi i v AM a stále chci věřit, že je to v rámci nahody a může se to otočit na druhou stranu ve zbylých závodech.

2 Likes

Tak tam bojoval McLaren proti Alonsovi no…stalo se. :man_shrugging:

2 Likes

U Astonu, upřímně, to že má Stroll první výjezdy a první pity atd, nad tím bych i mávl rukou vzhledem k tomu že Stroll je stejně většinou za Alonsem více vzadějc a díky tomu se k Alonsovi z drtivé většiny jen časově přiblíží, nikoliv že to změní pořadí. Co ale teda vnímám dost blbě je že ten jeho inženýr většinou jen drží hubu a vůbec Alonsa neinformuje, ten se mu musí stále připomínat a ptát se ho. A na otázku někdy vůbec neodpoví nebo až za dost dlouho. Žádnej pokrok v tomto, přál bych si ho vyměnit.

2 Likes

Mimochodem na The Race dělali šampionát bez TOP4 týmů. Zajímavé jak mnoho to mění bodové vyjádření mezi kolegy.

2 Likes

Jo ten minulý co mu tam zustal po Vettelovi povýšil a ted má ještě horšího po Strollovi? :upside_down_face: :smiley:
Proč Alonso musí jen dědit inženýry po druhých? :smiley:

2 Likes