Pred rokom o tomto čase Oscar Piastri oslavoval holandské víťazstvo a tešil sa zo svojho náskoku v šampionáte. Po tohtoročných pretekoch v Zandvoorte však môže akurát zapíjať smútok a uvažovať, prečo jeho hviezda zhasína tak rýchlo. Austrálčan si nevie vysvetliť, prečo nedokáže držať krok s Landom Norrisom.
Odpoved je jednoducha… Lando je rychlejsi, no minuly rok bol labilnejsi… a Piastri ho oportunisticky dostal pod tlak, z ktoreho mal problem sa dostat… tento rok jazdi bez tlaku, a je jednoznacne o triedu lepsi.
Z nového Verstappena a perfektného šampióna F3 a F2 (najmä vďaka Preme) sa stáva taký druhý Sainz. Konzistentný, celkom rýchly, no nie top pilot s top rýchlosťou. Minulý rok mu Lando svojimi chybami dal jedinečnú šancu na titul, no nedokázal to využiť.
Mal by skúsiť čím skôr prestup do iného top tímu, lebo v McLarene sa z neho stáva verná kópia Webbera (aká to náhoda).
Piastri si to pohnojil sám, když se rozhádal s Webberem, který ho vtáhl na vrchol.
Teď už pro něj dělá Mark jen to nejnutnější a zbytek o něm rozhoduje samotný McLaren.
Lando vždycky byl hodně rychlý pilot, vloni ho očekávání asi trochu svazovalo. Nicméně bych nevylučovala, že možná Oscarovi tahle generace aut moc nesedí. Na tom nic není, každému vyhovuje něco jiného a tohle se stát klidně může.
Jj, souhlas! Několik roků po sobě byl vyhodnocen jako nejlepší po Maxovi, a až roky 2024 a 2025 ho srazili dolů v pohledů lidí kvůli vysokým očekáváním, nárokům a toxicitě určité části fanoušků…..
Oscar je pořád špičkový pilot …. otázka je jestli mu nové káry nesedí nebo Lando hodně zvedl laťku ….
Lando se určitě po zisku titulu uklidnil, je v optimálním věku, má hromadu zkušeností… Takže laťku zvedl zcela jistě. Otázkou taky je, nakolik jeho jízdnímu stylu seděla minulá auta a nakolik se jim dokázal přizpůsobit. Možná ta letošní jsou pro něj přirozeně lepší.
Nevím, co tím přesně myslíš. Už vloni jsem viděla v TV rozbor jízdy Landa a Oscara s konstatováním, že Lando projíždí zatáčky agresivněji, zatímco Oscar hladce. Letos už jsem četla v souvislosti s Kimim/Georgem, že Kimi je do zatáček agresivnější a letos to funguje líp. Proto si myslím, že v McLarenu to bude podobně. Každý má svůj jízdní styl a sedí mu něco jiného.
Mi se naopak zdá, že agresívnější jízdu má Piastri, než Lando. Alespoň podle olizování kačírků. Naopak u Landa se mi jeví, že jezdí plynulejší jízdu.
Samozřejmě může docházet u jednotlivých okruhů k různému nastavení přítlaku a vůz se pak může chovat nestabilně, nebo může jezdec v některých případech více tlačit na pilu, ale v mých očích je Lando vyzrálejší a klidnější jezdec.
V nějakém závodě to tak být mohlo, ale celkově je klidnější Lando.
Lando má titul jak píšeš, což mu dává větší pocit jistoty a nejspíše i větší podpory od týmu, kdežto Piastri musí více tlačit na pilu, aby se ukázal a pak je vždycky těžší si zachovat plynulost.