Dlho to vyzeralo, že nečakaným víťazom Veľkej ceny Maďarska sa stane Oscar Piastri. Ten mal celý víkend horšie tempo než jeho tímový kolega, ale v prvom kole sa posunul z tretieho miesta do čela a keďže na Hungaroringu sa ťažko predbieha, s nádejami austrálskeho pretekára to vyzeralo dobre. Potom však prišlo druhé kolo zastávok v boxoch.
Podľa mňa by Oscarovi prospela zmena tímu ale kde ? V RB by mu to sedelo viac ale to by musel odísť Max a kedže dvere do Mercedesu sa zavreli iným pilotom tak iba vzájomný swap. Škoda, že Hamilton bude pokračovať aj budúcu sezóny miesto vo Ferrari by zamotalo.
Přesně takhle se udržují při životě zkreslené informace. Vloni na Monze Lando na první pozici souhlasil s tím, že Oscar půjde proti zvyklosti do boxů první, ale měl podmínku, že se tak nedostane před něj. To se stalo kvůli pomalému pitstopu u Landa, takže je tým prohodil přesně podle předchozí dohody.
Teď k ničemu takovému nedošlo, i když se toho Lando jako rychlejší dožadoval, a podle mě to bylo tak správné. Oscar byl první, tak šel do boxů první, Lando šel po něm. Nebyl žádný důvod ho držet na trati. Pro Piastriho to vyznělo trpce, ale byl to logický postup. Sainz ho asi neviděl, pro Oscara situace na mrtvici. 5 s je málo, ale i tak to nic neřeší, škoda už vznikla.
Lando byl rychlejší, ale nebylo to od McLarenu fér.
Verstappen ukončí kariéru, protože se dostatečně nezměnila pravidla od 2027, takže možné místo v RB?
Je úsměvné jak pokaždé když je Lando za Piastrim tak se snažej udělat s Landem něco jinak, aby tam ta šance byla. Když je Piastri za Landem, tak jen Lando PIT a Piastri hned za ním. Je to do očí bijící.
tak sa na to pozrime… Piastri siel prvy do boxov, po nom Norris, no dufal ze Norrisa nepovolaju, lebo on mal koliziu s pilotmi o kolo??? pritom mal strasne tempo, a keby ze to spravia, tak pridu o vitazstvo v pretekoch koli viditelne pomalemu Piastrimu… ten chlapec tento rok poriadne nic nejazdi, na tretie miesto sa dostal po dvoch trestoch inych pilotov a oportunisticky mu vysiel uvod pretekov…. a dozaduje sa aby rychlejsi kolega mu kryl chrbat??? ste normalny?
Jen říkám jak to funguje s Landem a jak s Piastrim. Já myslel že Lando chtěl do boxů ne? Aha, cílem bylo jen něco změnit s Piastrim, nejsme blbci přeci.
Tak start mu vyšel a Lando tam (asi) udělal chybu, to zase jo. Jinak těžko bude nějaký tým zbytečně držet na trati pilota kvůli tomu, že kolega měl někde kolizi, to máš úplnou pravdu. Že se jim možná ulevilo, protože takhle měli po problému co si počít s jednoznačně rychlejším pilotem na druhém místě může být pravda, taková situace je pro každý tým bolehlav . Hlavně je dobře, že dodrželi pořadí v boxech - Lando by Oscara pravděpodobně lehce undercutnul a to by byl teprve randál…
Ne. Ono já McLaren vlastně chápu, jen ta jejich prezentovaná čistá hra mi nevoní. Ale taky jsem zastáncem toho že Piastri si za to může tak trochu sám, když je něčeho moc, je třeba říci NE, a to Piastri prováhal.
Aha. Takze Norrisovi dali sancu cutnut Piastriho ked Piastriho spomalilo nieco, za co on nemohol Vypadnutie systemu modrych vlajok je podla mna v tej iste kategorii ako zvrzana zastavka a mne z toho vychadzalo, ze by ho mal Norris pustit. Papaya rulez! Ale len pre Norrisa. Uz je to niekolkaty krat, co interne medzijazdecke haluze v McLarene pracuju len pre Norrisa, rad by som im fandil, ale to ako sa hraju na spravodlivych a smeju sa RBR za ich pristup ich zraza.
To je ta otázka , ale spíš pro skvadru “spravedlivých” než pro Oscara. Ten má především v závodě právo na určité emoce, třeba i unáhlené, a celá situace se Sainzem pro něj musela být na mrtvici. Mě by zajímalo, jestli by se Landovi podařil overcut i bez toho kontaktu se Sainzem (dopl.)- byl hodně rychlý a i na starších pneu pořád zvětšoval náskok, nevylučovala bych to (ale nepočítala jsem to ). To se ale už nedozvíme.
Piastriho budoucnost je otázka - pokud letos počtvrté s Norrisem prohraje, už to pro něj asi bude problém a změna týmu se nabízí. Tím spíš, jestli má pocit, že k němu nepřistupují fér.
Oscar je pohodě. Nadávat v autě se pořád ještě smí. Místní spravedlivé nechme stranou.
Podle mě by overcut Landovi nevyšel. Jenže on by do boxů nejel a McLaren by ho tam nehnal. McLaren viděl problémy u Oscara, tak si pokryli první místo. Přeci jen, McLaren neni Ferrari. Bez toho problému by Lando dostal asi jinou strategii a natáhnu stint a buď by ho uštval , nebo ne. Oscar klidně vyhrát mohl, ale Lando jel lépe.
Tahle trať byla dobrá na energii, nějak jsem nezaznamenal stížnosti na nedostatek energie, ale nedalo se dost dobře předjíždět, což byla sice smůla pro Landa, ale je otázka, zda by byl takhle vysoko, pokud by trať měla delší rovinky a předjíždět by se dalo.
Takže nakonec dobře za to, jak to dopadlo. Lando, zasloužená výhra a Mercedes může spytovat svědomí, hned vedle Ferrari.
Fakt je, že se nabízelo zopakovat loňskou strategii a jet na jeden pitstop. Tentokrát ale nevím, jestli to vůbec někdo zkusil a jak dopadl, ale už je to jedno. Máme teď na rozebírání strategií čtyři neděle .