Toto by som rozhodne nepodceňoval, podobne ako v iných športoch. Že sa to v F1 - aj kvôli zakorenenej mentalite jazdcov - podceňuje je ako hovorím už pomerne stará debata. Ale je viacero anekdotických príbehov, že to vie zafungovať.
To áno, oni boli dosť extrémne prípady kde bolo jasné, že sa zbytočne rútia do priepasti. Ďalším prípadom ktorý mohol čo to zo svojej kariéry zachrániť, ak by po niečom takom siahol (a ak náhodou siahol tak zrejme nevyšlo) bol Kvjat.
Tu je ale tiež otázka čo presne obetovať.
Nico Rosberg tomu obetoval sezónu, tesne so šťastím vyhral MS, a radšej skončil.
Max má síce telfónovú mentalitu, ale neviem či sa dá hovoriť o prirodzenosti alebo o z ľudskej stránky dosť otáznom prístupe jeho otca. A bez tej výkonnosti by to bola katastrofa. Čož o to, ak teda cieľ bol vydrezúrovať najlepšieho jazdca v F1, to sa podarilo. Či to stálo za to si asi povieme až tak o 20 rokov.
U Alonsa je to iba maska, doteraz mám pred očami ako čaká v Abu Dhabi 2012 po Q či Vettel dostane penalizáciu a pôjde na koniec roštu.
Už skôr by som povedal, že Hamilton je dobrý príklad alebo Ocon.
IMHO zvýšiť výkonnosť, akokoľvek je to veľmi ťažké je stále “ľahšie” a nepriamo na nastavenie mysle lepšie pôsobiace ako nejaké tie nastavenia mysle a la “Som TOP, som TOP” s cieľom premeniť ich na seba sa napĺňajúce proroctvo. Alebo “Klídek piánko, všetko čo má prísť príde, si majster sveta a to sa prirodzene naplní samo” resp. neviem čo iné by mohli skúšať.
Perézovi podľa mňa v Suzuke tých skoro 8 desatín v Q nechýbalo primárne v sebavedomí, ale
0,3s v rýdzom talente ktorý Max má - skrátka tá citlivosť v nohách a rukách
0,1s v tom ako je Max tým ako neustále virtuálne jazdí vybrúsený a ako vie tú výkonnosť držať
0,2s by som dal že skrátka majú iný štýl jazdy a to ešte RB19 nepreferuje Maxa myslím až tak výrazne ako iné autá predtým a ako to zvýrazňuje daný okruh
0,2s by som pripísal psychickému rozloženiu a že Max mal dobrú kombináciu toho, že je inak v laufe ale zase bol aj vysoko motivovaný po jednom nezdare veci napraviť, kým Sergio sa motá
V takom Baku tých 0,3 + 0,1 stále bolo ale charakter okruhu a nastavenia urobili skôr swing -0,2/0,3s k Sergiovi a rozpoloženie bolo inde - a zrazu boli +/- na rovnako. Ale to sa deje 1-2 z 22 pretekov.
Ak by aj hneď mal mindset dokonalý, tak sa to možno zlepší na 3-4 preteky a inak nič.
A uspokojenie sa s tým, že vlastne som v F1 priemerný tiež neviem či niekam extra vedie. Bottas za to dosť schytával, to môže byť ľahko dosť klzký svah že človek potom sa uspokojí až do vyhazova z F1.
Isto, to čo predvázal v Singapure a Japonsku v pretekoch pôsobí až mierne zúfalo - ale neviem či potrebuje mentálneho kouča len na to aby mu povedal, že má niekde inde vypustiť paru. Ale aj keď vypustí, stále to na dráhe bude tých 5-6 desatín na Verstappena.
Ibaže by ten mentálny kouč bol taký macher, že ho naučí sa na Maxa doslova nepozerať a stopky ignorovať, na volante zakázať. To by tiež nebolo zlé, že rádio po Q “Ako som skončil?” - “Netráp sa Sergio, zajtra Ti povieme kam sa máš na štart postaviť, uži si zvyšok soboty”.
Ale je to hlavne v prvom rade môj dosť subjektívny názor, to len pre poriadok ak by to nebolo jasné.