Pérez si najal mentálneho kouča. Opäť sa učím myslieť pozitívne, hovorí | Magazín F1 - F1online.sk

Toto by som rozhodne nepodceňoval, podobne ako v iných športoch. Že sa to v F1 - aj kvôli zakorenenej mentalite jazdcov - podceňuje je ako hovorím už pomerne stará debata. Ale je viacero anekdotických príbehov, že to vie zafungovať.

To áno, oni boli dosť extrémne prípady kde bolo jasné, že sa zbytočne rútia do priepasti. Ďalším prípadom ktorý mohol čo to zo svojej kariéry zachrániť, ak by po niečom takom siahol (a ak náhodou siahol tak zrejme nevyšlo) bol Kvjat.

Tu je ale tiež otázka čo presne obetovať.
Nico Rosberg tomu obetoval sezónu, tesne so šťastím vyhral MS, a radšej skončil.

Max má síce telfónovú mentalitu, ale neviem či sa dá hovoriť o prirodzenosti alebo o z ľudskej stránky dosť otáznom prístupe jeho otca. A bez tej výkonnosti by to bola katastrofa. Čož o to, ak teda cieľ bol vydrezúrovať najlepšieho jazdca v F1, to sa podarilo. Či to stálo za to si asi povieme až tak o 20 rokov.
U Alonsa je to iba maska, doteraz mám pred očami ako čaká v Abu Dhabi 2012 po Q či Vettel dostane penalizáciu a pôjde na koniec roštu.
Už skôr by som povedal, že Hamilton je dobrý príklad alebo Ocon.

IMHO zvýšiť výkonnosť, akokoľvek je to veľmi ťažké je stále “ľahšie” a nepriamo na nastavenie mysle lepšie pôsobiace ako nejaké tie nastavenia mysle a la “Som TOP, som TOP” s cieľom premeniť ich na seba sa napĺňajúce proroctvo. Alebo “Klídek piánko, všetko čo má prísť príde, si majster sveta a to sa prirodzene naplní samo” resp. neviem čo iné by mohli skúšať.

Perézovi podľa mňa v Suzuke tých skoro 8 desatín v Q nechýbalo primárne v sebavedomí, ale
0,3s v rýdzom talente ktorý Max má - skrátka tá citlivosť v nohách a rukách
0,1s v tom ako je Max tým ako neustále virtuálne jazdí vybrúsený a ako vie tú výkonnosť držať
0,2s by som dal že skrátka majú iný štýl jazdy a to ešte RB19 nepreferuje Maxa myslím až tak výrazne ako iné autá predtým a ako to zvýrazňuje daný okruh
0,2s by som pripísal psychickému rozloženiu a že Max mal dobrú kombináciu toho, že je inak v laufe ale zase bol aj vysoko motivovaný po jednom nezdare veci napraviť, kým Sergio sa motá

V takom Baku tých 0,3 + 0,1 stále bolo ale charakter okruhu a nastavenia urobili skôr swing -0,2/0,3s k Sergiovi a rozpoloženie bolo inde - a zrazu boli +/- na rovnako. Ale to sa deje 1-2 z 22 pretekov.
Ak by aj hneď mal mindset dokonalý, tak sa to možno zlepší na 3-4 preteky a inak nič.

A uspokojenie sa s tým, že vlastne som v F1 priemerný tiež neviem či niekam extra vedie. Bottas za to dosť schytával, to môže byť ľahko dosť klzký svah že človek potom sa uspokojí až do vyhazova z F1.

Isto, to čo predvázal v Singapure a Japonsku v pretekoch pôsobí až mierne zúfalo - ale neviem či potrebuje mentálneho kouča len na to aby mu povedal, že má niekde inde vypustiť paru. Ale aj keď vypustí, stále to na dráhe bude tých 5-6 desatín na Verstappena.
Ibaže by ten mentálny kouč bol taký macher, že ho naučí sa na Maxa doslova nepozerať a stopky ignorovať, na volante zakázať. To by tiež nebolo zlé, že rádio po Q “Ako som skončil?” - “Netráp sa Sergio, zajtra Ti povieme kam sa máš na štart postaviť, uži si zvyšok soboty”. :grin:

Ale je to hlavne v prvom rade môj dosť subjektívny názor, to len pre poriadok ak by to nebolo jasné. :slight_smile:

1 Like

Zase špatně.
Péro je už v F1 tak dlouho, že by žádné psychoše potřebovat neměl.

Kdyby měl Péro aspoň trochu rozumu, tak by si najal Jose, ať mu razí cestu. :crazy_face:

Podla mna takto sa to vyratuvat neda. Pri dnesnych autach/gumach staci ked netrafi okno a je hned o 8 desatin pomalsi, pretoze nevie dostat gumy do idealnej teploty a vsetko sa nasobi.
V kontexte stropu, novej TD a Singapuru je ti jasne co sa dialo posledne tyzdne. Zobrali sa Verstappenove data a riesilo sa to. Dam krk za to, ze Perezove data sa neriesili (do takej miery) pretoze strop. Mne je jasne, ze Verstappen ma jazdecky navrch a vie z toho konceptu dostat viac, ale neda sa to jednoducho kvantifikovat.

S plným rešpektom - nezhodneme sa v tomto, podľa mňa sa s primeranou chybovosťou dá.

Lebo bez aspoň takej hrubej kvantifikácie je ťažko nejako o tom debatovať. AK si to takto nerozoberie ani samotný Sergio tak:

1. Aj v tomto článku hovorí ako môže budúci rok útočiť na titul - na základe čoho? Ak to teda nemáme brať takou logikou, že ako aj ja môžem v pohode zaútočiť na ľadového medveďa. Len akosi dĺžka trvania a následky takého útoku radšej nerozoberajme

2. Že mu auto nesedelo - áno, to vieme a vidíme všetci. Kľúčové ale je “o koľko nesedelo”, ale ak si to nekvatifikuje tak potom ako - či on možno aj verí, že keby im sedí rovnako tak je rovnako rýchly ako Max? (odhliadnuc od toho, že tímy málokedy vsádzajú na prudko neútralny setup). Ale on nie je, to tiež všetci vieme. Dokonca by IMHO s Maxom síce jednotlivo tesne, ale dokopy vcelku s prehľadom prehral aj keby mu auto vyhovovalo výrazne viac ako Maxovi

Darmo má mentálneho kouča a obnovuje pozitívne myslenie, keď z toho budú kaleráby.
Dlhodobo má väčšina jazdcov v F1 práve takéto až simplexné myslenie, že (1) ak by som bol v naj aute a (2) bolo nastavené podľa mojich predstáv, tak vyhrám.
Ale takto to jednoducho nie je a nikdy nebolo.

“Najlepšia verzia” Sergia Peréza (ako v článku spomína) jednoducho nie je zlúčiteľná s útokom na titul, ak teda side-plan nie je Maxovi rozlámať ruky.

A bez takej kvanitifkácie sa nepohneme, čím nehovorím, že moja je dobrá ale toto sú (hlavne z dlhodobého hľadiska) CORE základné faktory rozdielov vo výkonnosti, takže už je len otázka “ktorý koľko”

(tak ako napr. vo Ferrari - tam ak je to viac sedí Leclercovi, nakladá v pohode 0,5s, ak to sedí Sainzovi, tak max 0,1 až 0,2, ale tak môžeme sa tváriť že je to mystérium a ruleta, nerátam teda tohtoročné ESP, to bolo naozaj asi katastrofálne z LEC strany)

tak ide o to, ze aky ciel ma to najatie mentalneho coacha. Ak je to vitazstvo v sampionate tak to sa asi zhodneme, ze to nepride. Ale skor by som to videl, ze sa chce dostat do psychickej pohody a dufa, ze mu to pomoze zastabilizovat vykony.
Uz len to keby sa Versatppenovi nejaky vikend vedel vyrovnat by som bral ako velky uspech. Ja si teda nepamatam jeden vikend bez Verstappenovych problemov kde by to Perezovi islo lepsie. Vzdy tam bola nejaka negativna suhra okolnosti pre Verstappena, ktoru Perez vedel vyuzit.
Situacia, ze by po vikende Verstappen musel priznat, ze ano vsetko slo podla planu, ale Sergio bol jednoducho tento krat nad moje sily, este nenastala.

Áno, zhodneme.

Ak tam ale nie je zmierenie kde tie výkony majú strop, tak veľmi rýchlo môže nastať zase dezillúzia a celý cyklus sa môže opakovať.

Áno, tak je.

Tak zase toto priznávajú jazdci tak 1-2 tak raz za 10 rokov, v F1 veľmi nezvyklé. Ale aj keby sme to zobrali objektívne, tak áno, bolo by veľmi málo pretekov ako kandidátov na niečo také a obstáť bez výhrad by neobstáli asi ani jedny, všade by sme niečo našli.