„Nikdy som si nemyslel, že jeho kariéra bude trvať tak dlho (v skutočnosti som si myslel, že bude omnoho kratšia), vždy som však vedel, že bude majstrom sveta. Bol skrátka príliš rýchly a príliš talentovaný na to, aby sa ním nestal. Tiež som si nevedel predstaviť, že ten nebojácny šialenec, s ktorým som začal pracovať, sa niekedy usadí a bude mať deti. No sledovať ho v pozícii otca je skrátka neuveriteľné.“
Dufam, ze to Kimi potiahne aspon 2sezony,aby ho nepreskocil ElNano
Skoda, ze mal vo svojich najrychlejsich rokoch tak casto poruchu motora v McL. Mozno by mal o jeden-dva tituly viac
Ak ho neprebehne Alonso, tak Max určite. Začínal v 17- tich. Teraz mávame 20+ veľkých cien za sezónu. Ak Max tiež potiahne do 40 + to bude len rekord. Za predpokladu že bude súčasný trend v počte pretekov. Tak to číslo bude okolo 500.
Menovite rok 2003 a 2005 kde skončil na druhom mieste šampionátu. Roky 02/04/06 čo sa týka umiestnenia až také výrazné neboli. Nebyť porúch teraz by bol 3x majstrom sveta. Dovolím si povedať aj to že jeho kariéra by smerovala iným smerom ako smerovala teraz, i keď u Kimiho nikdy nevieš.
Nic v zlom proti Kimimu, ako jazdca ho mimoriadne respektujem, ale rozhodne nezdielam nadsenie, ktore sa toci okolo jeho zotrvania v F1. Ja (najneskor) od roku 2018 nejako nevidim zmysel Kimiho posobenia v F1. Kruzi v Sauberi, vysledky su nevyrazne a ani na nom nevidim, ze by si to velmi uzival. Skor mi to pripada, akoby v F1 zotrvaval na prosbu promotera, ktory nechcel v rychlom slede stratit Alonsa a zaroven Raikkonena ako dve ikony “starej skoly”…neviem. Pre Kimiho ako majstra sveta je pozicia v ktorej sa nachadza a v ktorej sa uz do konca kariery nachadzat bude, smiesna. Nehovorim, ze musi bojovat o titul, ale keby to cele aspon malo nejaky zmysel, ako u Alonsa. Ale Kimi v F1 je len aby tam bol. A to nema vobec ziadne opodstatnenie. To by som radsej v Sauberi videl nejaky mlady talent.
Vzhladom na to, ze sledujem pozorne celu jeho karieru tak si dovolim protirecit minimalne v tom, ze vykon motorov Mercedes bol v zaciatkoch milenia znacne kompromitovany prave spolahlivostou a doplacal na to nie len Kimi ale aj David ci JPM nehladiac na to, ze to nie vzdy boli len poruchy, ktore sa tikali pohonnej jednotky. Na rozdiel od tychto dvoch vsak Kimiho technicke problemy stali dva majstrovske tituly co asi nikto kto v tej sobe sledoval F1 nepoprie
Tu by som to trosku poopravil. Ono to nie vzdy bolo uplne tak motorom od Mercedesu. Skor spojenim toho motora s Neweyho sasi. Iste, ten motor bol dost citlivy od zaciatku ich posobenia (Hakkinen a Coulthard na to tiez niekolkokrat doplatili) ale aj vtedy robil auto Newey. Rok 2002 bola blamaz z hladiska motora aj sasi, 2003 dostal Raikkonen len updatnute/debugnute sasi z 2002 a pamatam si jeden rozhovor s Wurtzom, kde hovoril ze na VC Nemecka sa Mercedesu Raikkonenov motor nepozdaval, ale nebolo nahradnych piestov a Raikkonen vypadol z vedenia. Titul prehral o dva body. Sezona 2004 uz bola Neweyho maslo, ktory sa snazil neuspesny koncept z minuleho roka(tiez Wurz i Raikkonen spominali uzasne havarie s monopostom povodne urcenym pre 2003- MP4-18, ktore sa nedali vysvetlit, spolu so spravanim auta) postavit na startovy rost, ale to sasi jednoducho bud uprazilo motor alebo nefungovalo. Jednoducho Raikkonen nikdy nebol v spravny cas na spravnom mieste. A samozrejme, je ferove povedat ze ani on sa chybam nevyhol
Raikkonen je jeden z najtalentovanejsich pretekarov poslednych 20 rokov. Mozno aj najtalentovanejsi z hladiska rychlosti. Iste, robil chyby, na vode mu to nejak uzasne neslo a nie je to najkompletnejsi jazdec. Ale ani Schumacher ani Alonso neboli taki rychli, ako byval on.
Uz by to nebol on, hej, ale keby pristupoval k jazdeniu ako Schumi, Alonso, Hamilton ci Vettel(tym myslim analyzu dat, fyzicku pripravu, tu potrebu byt prvy aj za cenu podvodu, fnukania a pod.) tak by tazko mal supera. Za predpokladu normalnej techniky, ktora mu casto dopriata nebola