Odchod Hornera neznamená zotrvanie Verstappena, píše van Haren | Magazín F1 - F1online.sk

Podla mna, po tomto max odide uz urcite. Horner bol aky bol, ale tim risdit vedel… Po jeho vyhadzove pride obrovska kriza, ktoru budu prekonavat par rokov. Ved ten krpec co prisiel rozhodne nie je format Hornera… a ak niektore veci nedokazal vyriesit horner ako to ma zvladnut mickies… idu nove pravidla a vlastny motor… bude tazke udrzat nervy na uzde… vykonnostne pojdu isto dole… a mickies ma udrzat v time bojovnu atmosferu? To ani nahodou… max sa musi snazit dostat do mercedesu alebo aspon astonu… motory mercedes budu podla mna znova top… v astone maju adriana, ten vie co max potrebuje od auta… a v mercedese maju peniaze, know how a aj sefa, ktory ma ostre lakte…

RB to nedělá pro peníze jako Mercedes, RB to dělá pro sportovní úspěchy. :stuck_out_tongue:

1 Like

Takže letos ještě vyhrajou tituly?

Išiel som včera spať a ešte dlho som rozmýšľal nad tým, ako môže top firma za dva roky spadnúť takto na dno. A aj keď často počujeme frázu, všetci sú nahraditeľní. Ono to nie je vždy pravda. Ak odíde priemerný zamestnanec na priemernej pozícií, tak fajn. Prirodzená fluktuácia. Príde niekto iný. Ak odíde vysoko postavený manažér, tiež je to OK. Ale ak v priebehu 2-3 rokov odíde 5 kľúčových postáv, ktoré tvorili základné jadro spoločnosti a ich skúsenosti v brandži rátame doslova na desaťročia, takáto firma má riadny problém. A nezachráni ich žiadny talentovaný pilot. Presne toto sa teraz deje v RedBull Racing.

Kto vlastne odišiel:

1. Dan Fallows

• Obdobie: 2006 – 2022
  • Pozícia: Hlavný aerodynamik (Head of Aerodynamics), neskôr technický riaditeľ

2. Rob Marshall

• Obdobie: 2006 – 2023
  • Pozícia: Hlavný inžinier dizajnu (Chief Designer)

3. Adrian Newey

• Obdobie: 2006 – 2025
  • Pozícia: Hlavný technický riaditeľ (Chief Technical Officer)

4. Jonathan Wheatley

• Obdobie: 2006 – 2025
  • Pozícia: Hlavný operatívny manažér (Sporting Director)

5. Christian Horner

• Obdobie: 2005 – 9.7.2025
  • Pozícia: Tímový šéf (Team Principal) a generálny riaditeľ v jednom

Všimnite si tie roky. Všetci títo páni boli v spoločnosti od úplných začiatkov a tvorili TOP management. Včera písali chalani v inom vlákne myšlienku, že možno práve Marshall nesie najväčšie zásluhy za úspech monopostov v tejto ére pravidiel. Smotanu zlízol Newey a Rob zdrhol do Mclarenu, ktorý zázračne ožil a teraz drtí každého naokolo. Náhoda? Určite nie. Ja si myslím, že pravda je niekde v strede. Obidva títo páni prišli s konceptom, ktorý uspel ale mali vlastné myšlienky ohľadom budúceho vývoja. Ak sa pozrieme na Adrianové zakopnutie s RB20 (2024) a naopak Robov MCL38 (2024) a akutálny MCL38 (2025), tak netreba dlho uvažovať nad tým, kto z nich presne vedel čo robí.

Osobne si myslím, že RB sa na piedestál tak skoro nepostaví. Ako vidíme v prípade Aston Martin, kde sú peniaze, šikovní ľudia, nová fabrika, moderný veterný tunel a v podstate aj pilot, pretože Alonso by s dominantným autom určite priniesol titul. Ani tam to ešte nefunguje a potrebujú čas, aby si to celé sadlo. Preto si myslím, že je len otázka času, kedy MAX zamáva na rozlúčku. A to bude posledný klinec do rakvy. Hlavný tím sa prepadne do stredu poľa a ten B-čkový možno nakoniec predajú. Bude trvať veľmi dlho, kedy RB získa tak dobrú pracovnú symbiózu, aby znovu dominoval tomuto športu.

5 Likes

Horner vraj už nedokázal zlú situáciu zvrátiť, tak ho vyhodia a na jeho miesto dosadia Mekiesa…
Tak na to sa rád pozriem s popcornom v kresle…
Takýmto somarinám môže uveriť len nejaký ujo Eisele s ujom Králom.

4 Likes

Bude zázrak když ještě někdy něco vyhrajou :smiling_face_with_tear:

1 Like

Když nejsou výsledky na trati, tak tam dej finanční výsledky. Mercedes je v F1 jen proto, aby si dělal reklamu jo? Tak to nemuseli brát Antonelliho a mohli si vzít Lawsona třeba

Už vyhráli, Jose maj zpátky, vše se zase ke sluníčku obrátí :muscle: :smile:

2 Likes

Dejve, chceš tím říct, že Max rozložil RB? Rly? :scream:

2 Likes

Byt Verstappenom tak aktivujem klauzulu hned ako sa da. Ako bude RB uspesny pod Minzlaffom ukazuje RB Leipzig.

5 Likes

Shrnul jsi vlastně věci, co jsme psali s Josem vedle. Já s tím souhlasím ALE…

U Fallowse si nejsem jistý, že by odešel z důvodu interních problémů. Odešel, když RB dominoval. Fallows už se neměl kam posunout ve firmě. V astonu mu nabídli vyšší pozici a asi i lepší podmínky. Jak dopadl aston pod Fallowsem? Donesená flashka byla dobrá na sezonu a pak přišel úpadek…

Wheatley už se taky neměl kam posunout, ale odešel v časech, kdy to interně stojí za vyliž prd3l.

Jinak na RB20 už Newey nepracoval, ne? Bylo pár článků, kde se psalo, že Neweyho nepustili přes rok a půl k pořádně k autu a už to delal Washed-up a jeho tým. + Newey pracoval na RB17.

Se zbytkem souhlasim. Osobně si začínám myslet, že největší zásluhy měl práve Rob, který nedostávál vůbec žádný kredit a šel o dům dál… Uvidíme, co nám přinese příští rok. Newey vs Marshall vs Allison vs Serra. :smiley:

3 Likes

Urcite ho na piedestal nepostavi futbalista Minzlaff. Mozno sa z Mekiesa vykluje nejaka sikula, ale skor si myslim, ze nie ako ano.

1 Like

Áno, presne z vašej konverzácií s Josom som vychádzal pri úvahách ohľadom Roba. Bol to dobrý point a vidíme v praxi, komu môže dneska Mclaren ruky bozkávať. Detaily k Fallowsovi alebo RB20 za mňa ani nie sú tak dôležité. Skôr som chcel poukázať na to, že tam sa rozpadol celý ekosystém, ktorý budovali desaťročia. Stratili hlavné mozgy operácie, lídrov spoločnosti a možno aj taký Fallows bol v skladačke RB oveľa prínosnejší ako neskôr sám v Astone, kde sa mu už nedarilo. Tzn. môžeš nakúpiť najlepších inžinierov, ale synergia, ktorá vznikala 15+ rokov sa nedá poskladať ako lego. To je môj názor a myslím, že aj Max si toto všetko veľmi jasne uvedomuje.

6 Likes

Beru to jako ano. :smiley:

2 Likes

Vidim to podobne. Najblizsie roky by som v pripade RBR nemal velke ocakavania.

no minimalne v roku 2026 si ich skrtam :slightly_smiling_face:

Myslim, ze v tomto panuje vzacna zhoda na fore aj inde, ze RB vidia na najblizsiu dobu odpisany (asi) vsetci, mozno uz aj Triper…
Z takej dominancie a za tak kratky cas ma to naozaj prekvapuje, hoci od ohlasenia RBPT som ocakaval prepad formy, ale toto je doslova rozklad.
Uvidime co Max a kam Christian :slight_smile:

a honzíkovci tak přicházejí o smysl jejich života :smiling_face_with_tear:

Vyhadzovom Hornera si podpilil RB pod sebou konar…Neverim ze by to bola Maxova robota ako sa tu casto predklada a naznacuje v style “bud ja alebo on”, skor ak doteraz vahal ci zmenit tim, toto ho k tomu vedie, buducu sezonu zacne v mercedese si myslim…

… no, a přijde ti to jen jako náhoda že se to předhodilo pár týdnů či dnů před touto náhlou popravou?