Nový popretekový trik: Jazdci začali po šachovnicovej vlajke vybiehať na trávnik | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 je aj o využívaní šedých zón v pravidlách. Zdá sa, že na Veľkej ceny Číny sa niektorým jazdcom podarilo odhaliť jednu z nich, ktorú vedia využiť po skončení pretekov. Mohli sme totiž vidieť, ako viacerí začali po šachovnicovej vlajke jazdiť po trávniku.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/192599/novy-popretekovy-trik-jazdci-zacali-po-sachovnicovej-vlajke-vybiehat-na-travnik

Novy trik stary dve dekady

Preco to nevazia bez kolies?

Asi chtějí stavět baráky.
Vepřovice taky pohromadě drží sláma.

Na niecom to auto musi byt, ked sa ma vazit, to je jeden problem. Druhy, podstatnejsi, kazdy team ma svoje matice kolies ak sa nemylim. To znamena, ze dat dolu kolesa si musia prist mechanici z daneho teamu zhodit na miesto vazenia s vlastnymi pistolami. Na mieste vazenia nemaju vzduch. Treti problem je, ze vsetci sa potrebuju po zavode rychlo spakovat a ist casto na dalsi vikend. Ked si porovnas casovy rozdiel medzi vybehnutim obuteho auta na vahy vs. cakat na mechanikov, zdvihnut auto,podsujut pod auto vahy, vyzut ho, polozit na vahy, pockat co sa to odvazi, zdvihnut, obut, odpratat vahy, polozit a odist, pri 20tich autach rychlo zistis, ze je to casovo narocne. O ludoch sa ani nebavime, team by tam musel poslat v podstate cely pit crew aj s vybavenim. Zlyha zdvihak ci pistol a vsetci stoja. Hrozi zbytocne poskodenie monopostu

A to som nevymenoval vsetko, ked sa pozries na komplexnost vazenia aut bez gum, naozaj je lepsie nechat to tak ako to je. Plati to pre vsetkych rovnako a podla toho sa maju vsetci zariadit.

1 Like

Je to az trapne co a ako to robia. Jednoznacne by sa malo vazit bez kolies. Rafiky su snad sdandardne a pneu pre vsetkych rovnake. To ze sa nieco neda su len vyhovorky. Da sa vzdy ked sa chce !

Je potrebne zaviest vazenie bez kolies. Takto to dojde do takeho extremu, ze ked si piloti nebudu isti vahou, tak budu v dojazdovom kole robit donuty v strku kym sa im na gumy nenalepi dost kamienkov. :smiley:

Povodne som si to myslel aj ja, ale ako pisem vyssie, je s tym vela problemov. Je ovela jednoduchsie im tieto veci zakazat. Team ma skratka pripravit auto tak, aby limit za ziadnych okolnosti nepodliezlo, argument ze sa islo inou strategiou je u mna slaby. Je to ich volba, bud dovazim auto aby vyhovovalo alebo pojdem na hranu a tu diskvalifikaciu budem riskovat.

Dle pravidel mají FIA právo pneumatiky vyčistit a poté převážit, ale uznávám, že ocistovat 80 pneumatik je to hromada práce, dokonce možná i na několik dní.

2 Likes

Auto v nesmie mať nižšiu hmotnosť ako v pravidlách. Kto ide na zjazdených pneu a pneu by sa nerátali do hmotnosti auta, mal by výhodu. Takto je to spravodlivé a jednoznačné.

vaha by mala byt stanovena pre auto s novymi gumami aby hralo rolu to, ze ak sa nahodou pojde superdlhy stint tak niekomu moze nejake to pol kilo az kilo chybat o ktore na gumach nieje problem prist 1kg robi pri 4 gumach len 250g a to je uplne nic, to naozaj pri neplanovane dlhom stinte zoderu

pri vazeni pocas kvalifikacii/treningoch nech nejak aproximuju vahu gum podla poctu odjazdenych kol, ved tie statistiky maju online k dispozicii kto ma ake gumy a kolko na nich zajazdil
a ak bude nejaky problem, ze by niektore auto bolo lahsie tak pribehnu mechanici s novou sadou kolies, nahodia a az potom by bolo auto vyhlasene oficialne, ze nesplna minimalnu vahu

aj teraz sa mi zda, ze pocitali s 2 pitstopmi a nie s 1 a teda z gum zobrali viac ako pocitali pri povodnych predpokladoch

neni to spravodlive a hlavne to nieje jednoznacne

povedzme, ze niekto prejde cez vazenie s odretymi usami na relativne cerstvej sade gum, tak co myslis presiel by cez vazenie s riadne zodratymi gumami?
zjavne nie, ale podla dnesnym pravidiel je jeho auto legalne
toto sa tazko moze oznacit za jednoznacne pravidla

auto by sa malo vazit s novymi gumami a az taketo vazenie by bolo mozne pouzit na oficialnu diskvalifikaciu
preco je mozne vymenit poskodene kridlo, alebo inu cast auta a nie zodrate gumy?

Dakujem za fakticku odpoved.

1 Like

Já myslím, že stejně všechny gumy čistí, aby z nich posbírali všechny důležité data. Nejspíše bude ojetí zajímat i samotné týmy zjistili jestli své vozy nastavili správně.

Ano, povodne sa chcelo ist na dva pitstopy. Uz minuly rok diskvalifikovali tusim Mercedes pre tento isty problem(mali byt dva pity, isli na jeden), takze v kazdom teame si mali sadnut a zaviest opatrenia aby sa im to nestalo.

Zaklad je dojst do ciela a s legalnym autom. Aj keby to zrovna bolo jedno kilo na kazdu pneumatiku, tak ten team ma jednoducho pre istotu zatazit to auto tak, aby aj s totalne zodratymi gumami zodpovedalo predpisom. Tam to u mna konci. Ak tie styri kila nemozu na auto dat inak budu nekonkurencieschopni, je to problem auta, nie gum. Hamilton kedysi vyhral s defektom, koleso vtedy musel zodrat viac ako je bezna miera opotrebenia, urcite obuchal z auta aj nejaky karbon. Mal problem s vahou? Nemal, lebo boli taki dominantni, ze im vaha nerobila starosti. To ze teraz niektori riskuju kvoli kilu ci dvom diskvalifikaciu je len a len ich problem.

1 Like

Lenže jedine opatrenia by museli byť

1. Ísť z väčšinou váhou ako musíš do pretekov a teda možno strácať na súperov

2. Mať dohodnutú nejaký signál, že pilot potom zájde napríklad do štrku a poskacka tam čo by bol vlastne ■■■■ ale mohol by fungovať

Ak by to v spa urobil taký Russell tak by dnes možno bol 4x víťaz GP, len to nikoho nenapadlo

Aj keď tam bola špecifická situácia, kde nemáš dojazdove kolo a nemáš kde nazbierať nič

Ale ak to pôjde takto ďalej s DSQ tímy začnú takéto ošmely robiť, že začnú vymýšľať ako nazbierať váhu keď budú mať obavy o váhu aj takýmito nápadmi

Ved o tom hovorim. Sam si kazdy moze vybrat. Bud auto nalozim a bude pomalsie ale viem ze som safe, alebo budem rychlejsi a budem riskovat diskvalifikaciu. Je to cisto ich volba, tie pravidla su rovnake pre vsetkych. Pre nieco asi nediskvalifikovali cele pole.

Minuly rok nebolo nic specificke, aj male decko vie, ze v Spa sa dojazdove kolo nerobi a teda treba s tym pocitat, ze si zmolky nenaberie.

Len Mercedes to vtedy nedomyslel

no len ked nemas dominantne auto tak vsetko tlacis na hranu inak nemas sancu vyhrat, alebo sa dobre umiestnit

V súčasnoti je to tak, že auto musí mať minimálne 800kg. Každé auto v cieli musí mať takú hmotnosť. Odváži sa a hotovo. Žiadne šaškovanie s prezúvaním. Koho by malo zaujímať, či má nové pneu alebo zodraté? Je to spravodlivé a jednoznačné. Poškodený komponent ak by bolo na mne by sa nesmel vymeniť. Ak auto jazdilo a prišlo do cieľa ľahšie kvôli poškodeniu, tak jazdilo s nižšou hmotnosťou proti pravidlám. Ale je to tak ako to je.