Norrisa pobavila otázka o útoku na titul: Antonelli by už mal cítiť ten tlak! | Magazín F1 - F1online.sk

Duvody DNF 2026 prvni polovina ( motory Mercedes )

Mercedes AMG Petronas F1 Team

George Russell (GP Kanady) – Selhání pohonné jednotky spojené se systémem ukládání energie (baterie) během vedení v závodě.

Andrea Kimi Antonelli (GP Španělska) – Kompletní elektronické vypnutí vozu (electrical shutdown) pouhá 3 kola před cílem z průběžného 2. místa.

George Russell (GP Belgie) – Mechanická závada a selhání komponentů v samotném závěru závodu.

McLaren Formula 1 Team

Lando Norris (GP Číny – DNS) – Nestartoval kvůli kritické systémové chybě na elektrické části pohonné jednotky dodávané Mercedesem.

Oscar Piastri (GP Číny – DNS) – Nestartoval ze stejného důvodu, kdy vůz musel být kvůli elektrické poruše stažen z roštu ještě před zahřívacím kolem.

Lando Norris (GP Kanady) – Porucha převodovky a následné mechanické odstoupení ze závodu.

Lando Norris (GP Monako) – Selhání baterie a ztráta výkonu pohonné jednotky bez předchozího varování.

Oscar Piastri (GP Maďarska) – Selhání převodovky v druhé polovině závodu, kterému předcházela kolize s Carlosem Sainzem.

Williams Racing (5x DNF / DNS)

Alex Albon (GP Číny – DNS) – Vůz vůbec neodstartoval kvůli úniku kapalin na hydraulickém systému řízení.

Alex Albon (GP Kanady) – Jezdecká chyba na mokré trati, která skončila nárazem do zdi a destrukcí zavěšení.

Alex Albon (GP Španělska) – Odstoupení z chvostu pole z důvodu přehřívání chladicího systému v horkém barcelonském počasí.

Carlos Sainz Jr. (GP Monako) – Závodní incident, kdy Sainz po tvrdém souboji ve vlásence poškodil zavěšení a urval přední křídlo.

Carlos Sainz Jr. (GP Rakousko) – Technická závada na palivovém čerpadle, která způsobila okamžitý pokles tlaku paliva.

Alpine F1 Team (1x DNF / 1x DNS)

Pierre Gasly (GP Miami) – Jediné čisté DNF týmu způsobené selháním senzoru na převodovce, kvůli kterému elektronika převedla vůz do nouzového režimu.

Jakože špatně udělané přední křídlo stojí méně než dobře udělané přední křídlo?
Nebo co znamená počáteční investice do monopostu?

Tak jsou ceny materiálové , výrobní, ceny vývojové…těch věcí co promlouvá do ceny je hodně. Takže ano , každé křídlo může mít zcela jistě jinou hodnotu…
To samé u monopostu, ty si myslíš že každý monopost má stejnou hodnotu, to jest kolik stál peněz ? No určitě ne…prostě porovant počet upgrade a vyvodit z toho cenu, je imho nesmysl.
Strop rozpočtu se zvýšil z $135m na $215m

1 lajk

Po Barceloně.

Nyní

1 lajk

obrazek

No ale to je taky tím, že FIA už nemá tolik výjmek mimo strop víš. A tvrdit, že někdo vyrobí křídlo za 1000 a někdo za 2 500 při cost capu, to je dost směšné

Víš, že Graham nikdy neuzná, že se sekl. Bude se točit dokola a pak napíše něco o fňukání. Jiný to s ním nebude

1 lajk

A víš kolik kdo utratil peněz za ty konkrétní upgrade? No nevíš… půlka upgrade , může vyjít dráž než jednou tolik.

Třeba Aston když odlehčoval monopost, tak musel použít drahé lehké a pevné materiály a mohlo to stát majlant.

Nevím. Řekni mi kolik stálo přední křídlo Mercedesu a kolik stálo přední křídlo McLarenu.

A jak to mám vědět ? :grin: Cena ale určitě nemusí být stejná , ale hlavně Mercedes mohl utratit více peněz už za ten původní monopost. Tam je tolik proměnných věcí, že tak jak to počitáš je určitě nesmyslné… a imho to co říkal Wolff byla lakýrka.

2 lajkov

To je jak ty. Ty ses taky neomluvil za Hondu.

Ty jsi ustoupil od barev? :scream:

1 lajk

Nevíš kolik, ale víš, že to je určitě jinak.

Já už jsem ustoupil od všeho. Nemá smysl se tu o F1 bavit. Nazdar

A tak snad je ti jasné, že vždy záleží na tom, na kolik ten upgrade vyjde finančně a ne kolik jich je celkem !!! To je snad jasný všem… prohlásit že po 40 upgradech někdo končí , když nevíš kolik má ještě volných peněz v rozpočtu , je prostě za mne nesmysl.

Já Mclaren sleduji a prostě dál upgrady bude na auto dávat, aspoň to tvrdí…necucám si to z prstu.

1 lajk

Mercedes má 3x dražší upgrady a mají o 30% méně peněz na development než ostatní.
Chápu.

1 lajk

To jsem ale neřekl. Ty víš kolik upgradů si tým může finančně dovolit ? Víš jaký je to fin. budget ? Celkově … No nevíš…ale víš že 40 upgradů je konec. To nesedí…

Ty si myslíš, že se v top týmech podíl peněz na development nějak zásadně liší?
Jakože má Mercedes 20 milionů na upgrady, ale McLaren a spol. 30?

Mercedes, ten nedělá upgrade, protože nemusí , natahuje vývoj aby se co nejvíce zlepšil a posunul…dělají to chytře, to není o tom že by neměli na to peníze. Asi tě zmátlo vyjadření Wollfa, jen rýpal pro noviny, už to dem-e-ntoval…

Jinak mclaren to naladil tak, aby mohl hodně upgradovat v sezóně, viz vyjadření Stelly…

A ohledně budgetu, je to určitě podobné, (ač přesně nevím, i tam rozdíl může nastat) ale prostě počet upgrade je nedůležitý, podstatná je cena toho upgrade. Křídlo může stát 150 000 a nebo 250 000. Pak máš malé upgrade, blbosti, ty můžou být levné, ale je jich hodně…
Vždyť koukni na f1 technical…
https://www.f1technical.net/forum/viewtopic.php?t=32492&start=720

Upgrade bude ještě hodně, uvidíš…

Tak, on se upgrade taky odviji od toho jestli je vubec potreba, zda se vubec na nej dostavi nejaka myslenka a nasledne reseni. Je jasne ze tym ktery vyhrava mene upgraduje protoze proc, naopak tym jak Mclaren, lonsky mistr proste makal a podarilo se, i kdyz bude potreba cekat na dalsi dva tri zavody jestli svuj vykon potvrdi. Muzeme rict ze v Madarsku jsme videli ciste, zaslouzene vitezstvi? Asi ano.