Norrisa nové autá zatiaľ nepresvedčili: V niečom mi pripomínajú F2 | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 má za sebou prvé skúsenosti s novými monopostami. Niektoré počiatočné čierne scenáre sa nenaplnili a nové autá boli výkonnejšie, rýchlejšie a spoľahlivejšie, než mnohí skeptici predpovedali. Na druhej strane sa však potvrdili proroctvá o nutnosti dôsledne hospodáriť s energiou. Pilot McLarenu Lando Norris vyjadril ľútosť nad tým, že nebude možné nové autá naplno vypustiť z reťaze.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/225922/norrisa-nove-auta-zatial-nepresvedcili-v-niecom-mi-pripominaju-f2

Jestli opravdu budou sundavat nohu z plynu i v kvaldě, tak už i kvalda nebude o rychlosti jezdce ale jeho manažmentu. To by bylo hodně smutné na F1.

1 Like

Helmutkove vypocty:

no maju 400kw spalovak a 350kw elektromotor. na plny plyn sa povedzme ide 50s.

maximalna povolena energia, ktora moze ist do baterie behom jedneho kola je 8.5 (9)MJ
elektromotor na plny vykon spotrebuje 0.35 MJ / s
takze v pripade bezneho kola ma EV k dispozicii len 8.5MJ to je pri 50s na plny plyn len 17MJ/s takze ide vlastne na polovicny vykon - 400 + 170 = 570kW to je nieco cez 700 koni.

pri kvalifikacnom kole, ktore sa zacina s plnou bateriou a konci s prazdnou a za predpokladu, ze nejakym sposobom vedia cez rekuperaciu a dobijane z ICE dostat do baterie behom jedneho kola celych povolenych 9MJ, ma EV k dispozicii 9+4 = 13MJ co je 26MJ/s
tym padom maximalny vykon celej sustavy v kvalifikacii je 400+260 = 660 kW alebo nieco cez 800 koni.

maximalny chvilkovy vykon je samozrejme 750kW. ked to ale niekde vyuziju inde im to bude chybat.

takze takto to asi vidia piloti. V pretekoch pojdu na vykone 570kW a 180kW rezervu budu musiet drzat na uzde a vypustit to fakt len vynimocne na par sekund.

@Nordotor ak bude Lico teraz povinnostou kazdeho, tak leclerc a hamilton maju rok naskok pred vsetkymi :smiley:

1 Like

Nedá mi zasa nespomenúť staré zlaté časy, keď sa jazdili celé preteky s “tehlou” na plyne

1 Like

Formule bude o jezdci. To si vždycky všichni přáli.
Plnej knedlík, a doufat, že mě auto podrží nebo ne, to umí každý či?

na druhej strane jedna sa len o rovinky. so sklopenymi kridlami maximalka bude vyssia. Z pohladu jazdeckeho umenia je plyn na podlahe do konca rovinky najmenej zaujimava vec. zakruty, vyjazdy, vsetko ostatne sa pojde naplno ako pred tym.

Veď hej. Jazdci budú musieť manažovať baterky a krídla. Myslím, že od toho sa bude odvíjať čas na kolo, aj nejaké predbiehania.

Nechcem vyzerať ako beznádejný chumaj. Skúste mi niekto v kocke vysvetliť, ako presne to je s krídlami. Fungujú len spolu, predné a zadné, alebo zvlášť a sú otvorené -zavreté, či je možné nejako to regulovať…?

Pokud bude trať suchá, tak se otevírá přední a zadní křídlo současně. Nazývá se to Straight mode / X-mode. Nejde aby se otevíralo jedno jedno druhé.

Ale pokud bude déšť, tak FIA může povolit částečné aero. Takže jakoby by DRS zůstalo zavřené, a jezdci by mohli hýbat jen předním křídlem.

2 Likes

Jinak pro ten straight mode budou nějaké straight mode zóny, předpokládám, že to budou místa, kde byly DRS zóny. Akorát to můžeš využívat, kdy budeš chtít. Nemusíš být do 1s, ani nic takového.
Docela z toho mám strach, když to zapne 22 aut najednou, tak to bude hroznej aero bordel.

1 Like

U vyplakvame majster sveta z 3 miesta?

nehovorilo sa aj o nastavovani kridel medzi zakrutami?

1 Like

Tak to nevím. Co jsem četl, tak by to úplný freestyle být neměl.

1 Like

mozno sa mi to len snivalo :slight_smile:

1 Like

(post deleted by author)