Norris strácal čas v pomalých zákrutách: Auto tam nie je na úrovni Red Bullu | Magazín F1 - F1online.sk

Nemam stejny pocit.

Bylo jasne, ze pokud zaprsi, bude to hrat Maxovi do not. A prestoze prselo pred zavodem, RBR to pomohlo. Jejich nej problem je zahrivani pneu.

Maxovi kolo bylo ultimatni, ale v jeho rukach ten monopost rychlej proste je.

Strategie. Za me nemohl McLaren nic vymyslet. Nefungoval undercat, ani overcat. Natahnout stint se nevyplacelo. Vydelal nekdo na boxech? Podle me ne.

RBR reagoval ma Oscara rychle, nechat Lansa na trati by byla chyba, ta rychlost se vytracela a postupem casu zlute odchazeli. Mimochodem Maxovi z cesty fakticky vsichni zmizeli. Nikoho nemusem predjizdet. Aspon mam ten dojem.

Prohodit jezdce? Podle me nesmysl. Lando vede sampionat a tohle by musel odmitnout a teamu to muselo byt jasne. Myslis ze by se RBR odvazil tohle rict Maxovi? Jednou to zkusili a to uz Max o jic nebojoval. Jeho reakci zname a bylo z toho zle.

Nicmene. Kvaldu McLaren vyhrat meli, to s tebou souhlasim.

Ale zase. Auto RBR neni dobre, ale kupodivu Max z neho rychlost na jedno kolo vytahnout dokaze. Jak uz tu nekdo psal “netvarme se, ze to tam Max poslal z niceho, kdyz je v kontaktu vikend co vikend”. To z RBR nedela dobre auto.

A uprime kolik Maxu je na rostu. Pokud, konkretne my dva, povazujeme Maxe za nejlepsiho pilota na rostu, asi neni uplne fer psat, ze kdyz vyhral, tak je to neschopnosti tech druhych.

Ja bych spis rekl ze Max podal famtasticky vykon, kdy mel stesti na okolnosti, na ktery dobre vykony McLarenu proste nestacili.

Edit. A podle me zrovna boxy dali McLarenu nejvetsi sanci na vitezstvi.

2 Likes

Vidis, na to som zabudol :smiley:

3 závody a z toho 3 vítězové, to si tu každý přeci furt přál ne? To že jsou závody nudný, to bylo v dřívějších dobách skoro furt

Suhlasim, ze realne sa moc nedalo vymysliet a teraz sa mudruje lahsie…
Ale aj pred VC vo vseobecnosti plati, ze priamo v boxoch ked zastavujes naraz ako super, sa nepredbieha. To, ze ak by potom Lando nekosil, ale zostal tesne za Maxom v DRS a skusil utok je tiez pravda, ale vlastne kosil prave preto, ze isli naraz a toto mu povedal instinkt.
Uprimne si nepamatam, ci aj Lando by vysiel za Hadjarom ak by isiel on prvy.
Ja mam stale dojem, ze ak by siel kolo skor ci neskor, bola mala sanca dostat sa cez boxy a ak nie, stale bude tesne za. Takto sa dopredu rozhodli o suboji na trati a nie cez strategiu.
Ale vedu by som z toho nerobil :slight_smile:

To je v podstatě to samé na druhé straně. Těžko by někdo v téhle situaci zpomalil a dal soupeři přednost, když může díky rychlejšímu pitstopu bojovat o vítězství. Takže dobře, že to nechali být, ještě aby trestali prakticky jediný zajímavý moment v závodě :smile: .

1 Like

Ako ja nehovorim, ze by sme mali nejako velmi kritizovat tim, ale aspon nejaka snaha nieco s tym spravit, nieco spravit inak. Prinajhorsom by to nezafungovalo a skoncili by tak isto, ale aspon by to skusili.

Ja si myslim, ze ked im to nevyslo s undercutom, tak mohli skusit natiahnut stint o par kol, tak ako to spravil Antonelli. Isiel by vpredu v cistom vzduchu, tempo stale mal a zozadu im nehrozila ziadna hrozba, prinajhorsom by spadol za Piastriho, ale to by im malo byt jedno.

Piastri bol jasne rychlejsi a keby Maxa nezdolal, tak by poziciu vratil Landovi. Preco to aspon neskusit?

Ta Maxova reakcia bola na Checovu umyselnu nehodu v Q v Monaku. Ale hlavne sa McLaren hrdi tym, ze nema dvojku, ale dve jednotky, tak by to nemal byt problem, ci? :thinking:

Ano, auto RB v rukach Maxa nie je katastrofa, ale je jasne pomalsie od McLarenu. McLaren brzdia piloti, ktori stale chybuju. Keby vyhrali Q, co mali, tak dnes pohodlne zoberu double o 5-10+ sekund pred Maxom.

Nie su to velke chyby od McLarenu, ale v tesnom boji o titul mozu rozhodovat, preto ich podla toho musime hodnotit. Ked takto Ferrari rozhadzovalo body, tak ta kritika bola ovela ovela tvrdsia.

Ja nechapem ako moze byt McLaren spokojny s vikendom, kedy najlepsie auto nepremenili na vitazstvo. To vobec nie je mentalita timu, ktory ma ist na titul.

Mas pravdu, ze do Q by nemohli byt spokojni ak dnes nevyhrali.
Po Q je to vsak ine.
2 hl. dovody: Vobec sa tu nepredbiehalo, tak predbehnut zrovna Maxa, ktoreho RB siel tiez vyborne? No a do toho to ochladenie, ktore sadlo skor RB a McLaren nemohol vyuzit svoju hlavnu vyhodu.

Cize po Q ze nevyhrali a tie okolnosti, no nadseni nebudu, ale viacmenej spokojni kludne mozu byt.
Priniesli ako tim suverenne najviac bodov, vedu oba sampionaty. Kompletne ina situacia ako takto pred rokom.
Este aj ta (zbabrana je silne slovo) nie idealna Q je v historickom kontexte pre Suzuku fajn:
2023: Maxov naskok na Landa v Q 0,6s
2024: Maxov naskok na Landa v Q 0,3s
2025: Maxov naskok na Landa v Q 0,01s

Nevysiel by za Hadjarom, ale za Bearmanom. Pomylil som sa.

1 Like

Mne vadí presne toto konečne si to pochopil !

Že keby toto povedal Russell tak bude tu 1000 príspevkov ako trepe somariny.

Lando je úprimný.

Nikoho by nezaujímalo ako zvyčajne nezaujíma,čo reálne povedal.

Zrazu vadí

Tvári sa že sú pomaly (takmer) ako Haas lebo tak sa tvári akoby s Oscarom jazdil v primeranom aute = čo nechápeš na Tom,že to poukazuje na to ako sa neustále vyhovára a stále hľadá dôvody prečo nie je favorit, ale každého obviňuje z politiky. On to nehovorí ako politiku ? Tak prečo potom ? Veď musí vedieť,že to nie je pravda a že sú najrýchlejšie auto na rošte.

Keby takéto výhovorky hľadal Russell tak už by nemal správnu mentalitu a milión podobných reči !

Ja presne poukazujem na vaše primitívne reči na adresu Russella, ale k Landovi je ticho vždy. Presne preto, na to poukazujem.

Ako presne hovorí, čo mu vyhovuje ! Robí si politiku ako potrebuje, ale všetci za tvárime,že je úprimný chlapec čo len jazdí …je to blud.

McLaren plošne trepe piate cez deviate túto sezónu.

Není nad sezónu 2012.

Uz si v rausi emocii a rozum a realita von oknom, to je zbytocne…
Dlha, x-ta reakcia od teba a zase raz nulova odpoved, postnutie citacie o ktorej tvrdis ze nie je urcite pravda a je to trapne, jedine tvoje tvrdenia, mimo realnych vyrokov, pleties si dojmy s pojmami, ale ako som napisal vedla, k tejto teme uz stacilo, lebo viem kam by to zdlhavo viedlo :slight_smile:

3 Likes

Volá sa to,že to každý vidí ! Že momentálne sú najrýchlejší

Ako zvyknem hovoriť, že v boji o titul musí mať jazdec okrem iného veľmi dobrý cit, čo je 2. miesto = “minimalizácia strát” a čo je prehra.

A ešte aby sa toto neukázalo ako prehra.

Na The Race už je článok či je teda Max favorit na titul alebo ako to je. Nateraz ťažko povedať, ale byť hlavne Landom, nedá mi to spávať.

Max je totiž Max, tento víkend to zase dokázal a nejde len o dnešok. Po 3 víkendoch je 1 bod (!) za Landom. Na to sa dá povedať, že čo to záleží ak nás ich ešte 21 čaká. A možno sa v nich bude McLarenu ešte viac dariť.

Hmm…opäť ako tu zvyknem pravidelne otravovať…pohľad do minulosti nikdy nevie garantovať, že to bude tak aj do budúcna, ale kým nevieme naozaj, dáva zmysel tomu v debate dať trochu väčšiu váhu.
A čo nám teda tento pohľad hovorí?

Jazdci, ktorí začínali rok v pozícia favorita (1ka v najlepšom aute - Ham a Rai tu úplne nesedia v zmysle, že 2007/2008 boli Fer a McL veľmi vyrovnané) a ešte nemali titul, hoc po ňom už siahali (väčšinou priamo 1-2 sezóny predtým) potrebujú rok začať skôr dominantne, inak je problém. Ešte viac ak to nie je sezóna, kde o titul bojujú 3 tímy a viac jazdcov. Konkrétne:

• Rosberg v 2016 začal 4 víťazstvami a aj tak to bolo “down to fiery finish”
  • Vettel v 2010 sa aj kvôli rôznym okolnostiam nevedel dostať do čela poradia až do toho trochu šťastného Abu Dhabi (aj keď celkovo hralo rolu, že počas roka o titul bojovalo až 5 jazdcov)
  • Hamilton v 2008 tiež nezačal úplne suverénne a nakoniec sa titul ratoval v poslednej zákrute
  • Raikkonen v 2007 tiež vieme akým zázrakom a ako tesne vyhral v 2007 - aj preto, lebo síce na úvod vyhral ale po 3 pretekoch tiež podobne mali Hamilton aj Alonso rovnako bodov
  • Villeneuve v 1997 mal trochu smolu, že ho v Austrálii zostrelili (aj pre zlý štart), následne 2x vyhral, ale po 6-pretekoch mal len 3b náskok a nakoniec pamätáme Jerez (a obávam sa, že táto sezóna bude pre Landa možno tento rok “šablónou”)
  • Hill v 1996 začal hetrikom a viacerými rozhodnými výkonmi, aj keď tiež to nakoniec musel definítivne potvrdiť až v posledných pretekoch
  • Mansell to v 1992 dal samozrejme na pána a to je aj posledný príklad, lebo zase ďalej ísť do minulosti nedáva zmysel, napr. ďalší by bol Senna a ten v 1988 tiež nezačal super a nakoniec ťažil aj zo systému bodovania vtedy, ktorý tento začiatok neutralizoval, suverénne vyhral až v 1991 kedy začal 4 víťaztvami a aj tým odrazil zlepšujúci sa Williams atď.

Ak by niekto argumentoval, tak Schumacher, Hakkinen, Alonso, dokonca aj Button a teraz Max vyhrali titul pri prvej príležitosti a prví 4 mali do tých sezón aj dosť suverénny vstup hoci to nakoniec aj TAK takmer vždy prišlo až do finiša v posledných pretekoch. Dokonca aj keď vezmeme Michaelov prvý titul vo Ferrari v 2000 bol po viacerých prehrách okrem iného položený hetrikom víťazstiev hneď na úvod.

Čo z toho vyplýva?

Vyhrať titul v F1ke je naozaj zložité, aj keď ste talentovaný jazdec a máte najlepšie auto - aj keď ako vždy veľmi kritické je O KOĽKO najlepšie.
Ešte viac ak ste už nejaký aký taký pokus mali - a ten nevyšiel. Plus terajšia šanca je daná aj tým, že najlepší a najnezlomnejší konkurent ten rok až také dobré auto nemá.

Veľmi ale pomáha začať veľmi suverénne. A to po dnešku Lando definitívne veľmi nezačal.
Dôvody sú teraz vedľajšie.

Max je hneď za ním, maximalizuje výsledky, chyby ako obvykle nerobí. A teraz čo bude? Isto McLaren 2023 a 2024 počas sezóny skôr auto zlepšil. V 2023 až veľmi prekvapivo. Bude to aj tak teraz?
Naopak RBR hlavne minulý rok zaostal.
Lenže 2025 nemusí byť rovnaký hlavne ak:

• pre RBR to môže byť posledná šanca s Maxom - možno odíde, možno od 2026 to bude ešte ťažšie
  • Max tomu svojimi výkonmi necháva nádej, aby sa tím maximálne mobilizoval
  • vieme, že akonáhle príde možnosť urvať body naviac - viď. minuloročná Brazília - môžete sa staviť, že tam Max bude

Je to niečo ako Schumacher vo Ferrari v 1996 - 1998. Hocako do tých sezón vstupovalo trio Hill, Hakkinen a Villeneuve ako do životnej šance, mohli si byť istí, že akonáhle si kýchnu, tak hneď za nimi tam bude Michael aby im poutieral nos.
Taký Button mal zase asi veľké šťastie, že nakoniec jeho najväčší konkurent ten rok bol ešte trochu neskúsený Seb.

Lando je podľa mňa v podobnej situácii a kým nemá Maxa 100b vzadu, nemôže ho odpisovať a práveže musí využiť každú príležitosť získať na neho body. Lebo nikdy nevie koľko takých príležitostí bude a môže si byť v podstate istý, že Max možno naozaj každú využije. Ako tento víkend.

Jasne, možno Lando vyhraje ďalších 5 pretekov a vybavené. Ale dokedy tak neurobí, tak by sa mal sakra snažiť, aby nezahodil možno životnú šancu.

Ešte dodatok k Piastrimu - vnímam, že tento rok zatiaľ vyzerá, že urobil ten pokrok, ktorý som občas vypisoval, že potrebuje. A nebol som si istý, či to dá, ale zatiaľ som príjemne prekvapený. Väčšie hodnotenia nechám tak po 8 pretekoch (1/3 sezóny). Vnímam aj, že sa hovorí, že Lando má problémy, ale tieto veci sa zvyknú vždy trochu preceňovať. Oscar je mi z dvojice asi aj o kúsok sympatickejší, ale stále platí, že pre neho je tá “hora” na zdolanie ešte väčšia. On by sa stále mal sústrediť na porazenie Landa, konieckoncov aj včera, aj dnes aj celkovo v šampionáte mu patrí 3. miesto.

5 Likes

V podstate nic proti tvemu argumentu. Je v pohode a ma a bude ho mit i spoustu expertu ( namyslim mistni :grin:).

Ale od zadu.

Nemyslim si ze McLaren je spokojeny. A urcite vikend nebyl perfektni a nevyuzili svuj potencial. To uz sem ti psal a v tom se absolutne shodneme. Ale jak jsem zminil, nepreskocil je Hadjar, ale Max. :wink:

No prave ze asi jednicku a dvojku nemaji. Nechali je zavodit, nekrotili ani Oscara a ani nic nenarizovali Landovi.

Tak jasne ze to uplne nesedi. Ale asi by Max Checa v tehle situaci taky asi nepustil ne? Monako, neMonako.

Piastri evidentne rychlejsi byl. Ale Landa nepredjel. Proc to nezkusit? To uz jsem popisoval.

Maxovi v predposlednim kole odejdou gumy a Oscar ho pres DRS predjede. Tutez sanci uz Lando mit nebude. Co pak? V tehle chvili to absolutne nedava smysl. Byl bych proti i kdyby byl prvni Oscar a to Lando vede sampionat. Jeste je brzy. Az bude po puli sampionatu a Oscar bude mit na Landa 50 bodu naskok, tak asi i jo. Ale do te doby?

Tohle asi zkusit mohli, ale podle me to nefungovalo. Nikdo, ani Kimi Andrea, ani Lewis, tim pozici neziskali. Ale to asi zkusit mohli, ten cas meli pod kontrolou.

Nicmene ten zavod v boxech taky nebyl od veci. Vim ze sveho casu tohle kdysi vyslo RBR. S Vetellem, nebo nekym takovym. Tohle podle me mohlo vyjit. V Rakousku jim to skoro vyslo.

Pekne napsano. :+1:

Ono to asi bude tým, že Lando je fakt úprimný a Russell je wannabe politik, ale v skutočnosti šašo. A ľudia to vidia tú pretvárku a snahu hrať to na Hamiltona. :slight_smile:

Chápem tvoj pohľad a názor. Je možné, že dnes by to tak či tak dopadlo rovnako, išlo mi len o to, že prečo ani najmenšia snaha niečo skúsiť spraviť inak.

Ako to väčšinou robí RB a ako to zvykol robiť aj Mercedes. Aspoň to skúsiť.

Ale je to len drobnosť, preteky vykonali v podstate ako tím v pohode, tento rok zatiaľ body rozhadzujú len ich piloti.

1 Like

Ja nerozumiem, preco ti to tak strasne vadi.

2 Likes

Mimochodem, mas stejny nazor jako Peter Windsor, na ktereho ja dost dam.

Takze urcite z tve strany well done. :+1:

Nicmene, svuj nazor si porad ponecham. :grinning:

1 Like

Čo keď som on? :exploding_head:

Máš na to plné právo a chápem ten názor, dnes to nebolo o tom, že by niečo spravili vyslovene zle. :slight_smile:

1 Like