Norris nemusí zmeniť svoj prístup v súbojoch s Verstappenom, mieni Stella | Magazín F1 - F1online.sk

Najväčšie príbehy v dejinách Formuly 1 napísali súboje o titul. Častokrát sa stretol etablovaný šampión v mocnom tíme s mladou a dravou puškou. Súboj menej skúseného jazdca na čele menej skúseného tímu so skúseným šampiónom a úspešným tímom sa nám rysoval aj v tomto roku. Ukázalo sa však, že boje na najvyššej úrovni sú pre Landa Norrisa a McLaren predsa len priveľké sústo.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/175959/norris-nemusi-zmenit-svoj-pristup-v-subojoch-s-verstappenom-mieni-stella

Nemusi, ked nechce nad Maxom vyhravat a chce sa stale nechat porazat a vodit po trati ako ziak.

Austin bola dokonala ukazka rozdielu medzi Maxom a Landom.

Max na totalku presny v ovela pomalsom aute vodil Landa viac ako 10 kol tak ako chcel. Lando zufaly z toho, ze nema dost odvahy Maxa predbehnut, mu to poslal na vonkajsok, kde presne cakal, ze Max spravi to co spravil a on ho predbehne mimo trat a spolahne sa na to, ze u komisarov mu to prejde. Nepreslo (podla pravidiel spravne).

Doteraz nechapem, preco mu to Lando neposlal na vnutrajsok bud v prvej zakrute alebo v tej zakrute, kde predbiehal mimo trat?

Velmi pekne tento suboj zhrnuli v Eiskingu aj s vykladom pravidiel a vysvetlenim trestu.

Tady s tebou nesouhlasim a souhlasim se Stellou. Jsou to detaily.

Takhle si vodil Hamiltona Alonso v 21 v Madarsku, takhle si vodil Hamilton Maxe letos ve Spa tusim (Max to poslal na vnitrek a Hamilton ho vyrazil z trati). Takhle si George vodil Hamiltona v Silverstone, Carlos si takhle vodil Leclerca tusim v Imole 2022.

Vubec me neprekvapi, kdyz Noris ten titul letos urve. Pak vsechny tyhle reci budou vypadat hloupe.

Tim to nechci shodit. To co pises je do znacne miry pravda

Ale jestli ted Lando zmeni styl a pujde do Maxe, tak se stanou dve veci.

Budou kolidovat a s nejvetsi pravdepodobnosti bude vinen Lando. A i kdyby ne, bude mu to houby platne.

Max tohle dela celej svuj zivot. Jedinej kdo dotlaci Maxe k pentli je Hamilton, kterej tohle dela jeste dele.

Nekteri tady pisou, ze mel Lando Maxe nabourat. Kdy, kde v jaky okamzik?

Měl ho po startu zavrit OK, to beru, ale potom? Kazda kolize v Austinu by sla za Landem. Kde tam mel zautocit? Jak se mel dostat dovnitr, kdyz tam Max pokazdy byl napozicovanej, kdyz potreboval?

Max presne vedel kolik Lando potrebuje mit ztratu pred najezdem na rovinku. Kamos to rikal presne, musi bejt do 4 desetin a bude to o prsa korejske zeny.

A presne tak to bylo. Jak byla ztrata vetsi, Max si to sneroval po prave strane, jak se objevila ctyrka, uz byl uprostred. Pred najezdem do poslednich zatacek vzdycky Landa zpomaloval. Na jedno kolo byl sice RBR pomalejsi, ale na top speedu si to nemyslim.

Bejt misto Landa Hamilton, dopadlo by to stejne, akorat by Hamilton rval, ze to bylo nebezpecne a ze by s tim FIA neco mela delat. A mozna by ani takovej utok nesvedl, uz nema tu rychlost.

1 Like

Čítal som celkom zaujímavé vyjadrenie - kto bol ten, kto pri nájazde do zákruty predbiehal a kto sa bránil? Totiž, keď sa blížili k zákrute, Lando bol pred Maxom, a teda sa dá na celú vec pozrieť tak, že v momente incidentu bol Max ten, kto sa snažil toho druhého rpredstihnúť a do zákruty to hodil aby sa dostal na jeho úroveň, ale nedokázal to ubrzdiť, čím Landa vytlačil z trate - teda rovnaký incident, ako keď Russel predbiehal a vytlačil Bottasa.

1 Like

Hamilton síce už nemá tú rýchlosť ako kedysi, ale myslím, že by si poradil s Maxom v rovnakej situácii… viď Brazília 2021… O Landovi už je dlhé roky známe, že jednou z jeho slabín je súboj koleso na koleso(viď prvá zákruta po štarte)… Pokiaľ nepredbehne niekoho na rovinke, tak v nájazdoch do zákrut je málo agresívny. V Austine je po 12.zákrute ďalšia sekcia viacerých zákrut, kde sa dá predbiehať… viď obe ferrari v šprinte. Nedokázal vymyslieť nič. Je pravda, že Verstappen ukázal majstrovstvo. Ale mal oveľa pomalší monopost, a toľko kôl nemohol odolávať. Lando to nevyužil… Charles, Lewis a Max sú niekde inde čo sa týka súbojov koleso na koleso… v tomto sa Lando musí zlepšiť ak chce niekedy titul… pretože o rok môže byť Piastri ten, kto si to vybojuje(ten sa nebojí byť agresívny keď treba ako napríklad v Baku)…

1 Like

Zhodneme sa akurat v prvom pripade, ale v Madarsku nie je tolko moznosti predbiehat ako v Austine a aj tie co su, tak su horsie. Inak porovnavas rovnake monoposty.

A na suboj Hamiltona s Verstappenom zo Spa tento rok si fakt nespominam. Max tusim startoval vzadu a Lewis bol cely cas vpredu, nie? A plati aj to co som napisal vyssie - teda dokonca mal Lewis este asi lepsie auto.

Ked to Lando pusti na vnutrajsok, tak kolidovat nebudu, lebo koliziou si vacsinou poskodi jazdec na vonkajsku. :slight_smile:

Mal prilezitosti aj v prvej zakrute aj v tej za DRS rovinkou, len mu chybala odvaha. Pripadne to pri tom utoku na vonkajsku mal stiahnut, nechat ho vyjst von, prekrizit a na vyjazde by ho dal.

Max mel vymenu motoru. Auto mel rychlejsi. Charlese dal. Hamilton ho skoro vyradil. Racing inčident.

S timhle souhlasim. To byla podle me jedina moznost. Max neni hloupej. Neverim, ze by si nepohlidal vnitrek.

K @Horatio7777

Hamilton 2021 byl na vrcholu sil. Letos jezdi priserne. Jak jsem psal. Podle me by Maxe ani nedotahnul a uz vubec nepredjel. Ale nema smysl o tom polemizovat. Odjel tam dve kola.

To je prave celej ten point. Mam pocit jakoby si vsichni mysleli ze tam ten branici pilot neni.

Prvni kolo jde za Landem, to asi nelze obhajit. Ale ten zbytek neni a nebyl jasnej. McLaren byl lepsi, ale Ferrari to nebylo.

Doufam ze bude. Zatim ale Oscar Landovi nestaci.

To je strašný článek od pana Pavlíka. Tvrzení jak Max vyhrál souboje je směšné - však Max proti pravidlům Landa vytlačil ale stále mu to u FIA/komisařů prochází,

A nesouhlasím se Stellou - komisaři nepotřebovali mít čas na lepší rozhodnutí, ale měli rozhodnout objektivně a ne protěžovat zase Maxe - buď tedy žádná penále a nebo penalizace pro oba …
každé další logické kolotoče s tím jsou zbytečné… ale zkusím nastínit jak jinak se na ten souboj dívat:

Kdyby jsme to vzali chrolologicky - první max vytlačil Landa - penále pro maxe, Lando pak předjel Maxe ale jen kvůli tomu že ho max vytlačil - bez penále pro Landa. !
Nebo ještě jinak - nemělo by se posouzení při předjetí mimo trať aplikovat jen kdy ten druhý pilot zůstal na trati? Pokud tedy Max byl taky mimo trať, nelze tu penále aplikovat? !
Navíc není vytlačení jako vytlačení, že? Vytlačíš soupeře +5s, pokud ale vytlačíš a ani se nevlezeš na tra´t +10s … co říkáte?
Právě to mě štve - tolik špinavostí od holandského protekčňáka a oni mu to ještě schvylují a podporují - hanba.

3 Likes

Je to záhada, proč Max může v soubojích jezdit mimo trať a nemá to pro něj žádné následky :man_shrugging:

1 Like

Tohle je stejný příběh

5 Likes

Jako prakticky jak přes kopírák.

1 Like

1 Like

Tohle mě hned napadlo, když jsem viděl Landa.
Žel, žel, bohužel.

1 Like

Piastri by Maxa predbehol …
Zaroven, Piastri sa nedokazal Maxovi priblizit.
Tak si vyberme …

Aby někdo Maxe předjel tak by ho musel předjet na rovině a musel by soupeř být dost daleko aby mu tam Max neposlat kamikadze, a nebo by se závodilo zblízka a došlo ke kolizi … s Maxem to jinak není.

Na druhou stranu, Lando občas jezdí jak bez koulí, musí je ukázat, protože je jasný že je má. :star_struck:

2 Likes

píšeš:Prvni kolo jde za Landem, to asi nelze obhajit. - nesouhlasím! Když si Lando ve Španělsku na startu hlídal Maxe ale pak ho předjel George a kvůli tomu i Max, tak byl Lando kritizován že se moc soustředil na Maxe a nehlídal okolí.
V Austinu kdyby zavřel Maxe po startu tak by měl tak špatný výjezd že ho asi předjede ještě víc aut než jen dvě Ferrari, a navíc tam zase Max pošle kamikadze a vytlačí ho mimo trať a zase se dokonce ani na trati neudrží (jasná pencle), takže jediná kritika na Landa může být že bohužel jezdí ve stejné sérii se “špinavým” jezdcem jako je Max který má bohužel protekci ve FIA + komisařích.

1 Like

Jaj tak to bolo Madarsko, nie Spa, to si pamatam. Je tam ale viac rozdielov, no ten najpodstatnejsi vnimam v tom, ze je to ina trat. Madarsko neponuka moc moznosti na predbehnutie ak rozdiel v rychlostiach nie je dostatocny. Kedysi bolo zname s tym, ze je to po Monaku asi najhorsia trat na predbiehanie.

Braniacemu sa jazdcovi staci nachystat si vyjazd z poslednej zakruty a postrazit si prvu zakrutu, aby ubranil este aj kratku druhu drs rovinku. Kazdopadne tam som to skor vnimal tak, ze Max sa unahlil pri tom utoku. Mal mediumky, Lewis hardy a cim viac kol, tym ten rozdiel v pneu sa zmazaval. Bol tam nasraty na tim za strategiu (dostal opravnenu sodu vo vysielacke) a unahlil sa s tym manevrom, lebo kola predtym realne nemal rychlost na to, aby sa dostatocne priblizil.

Narozdiel od Landa v Austine. Ten rychlost mal, mal ovela vacsiu rychlostnu prevahu (za 2 kola potom na neho spravil vyse 4 sekundy sa mi zda) sanci mal tiez dost, len nemal odvahu alebo to pretekarske umenie. Niekto to tu trefne popisal, ze Lando je znamy tym, ze v subojoch 1-1 nie je tak dobry ako ini top piloti. :slight_smile:

Kde som ja spominal Piastriho v komentari, na ktory si reagoval? :thinking:

Však príde na psa mráz…

2 Likes