Newey o RB20: Ja som si ako jeden z mála uvedomil problémy, ostatní ich zväčša ignorovali | Magazín F1 - F1online.sk

Došlo by k výraznému prepadu formy Red Bullu, keby Adrian Newey na jar minulého roka neoznámil svoj úmysel odísť z tímu? Veľa ľudí prisudzuje prepad tímu práve tejto skutočnosti, ale pravda je, že problémy stajne začali o niečo skôr. Zároveň je pravda, že Newey sa už nepodieľal na riešeniach. Podľa vlastných slov si geniálny konštruktér robil starosti o formu svojho tímu dávno pred svojím odchodom.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186055/newey-o-rb20-ja-som-si-ako-jeden-z-mala-uvedomil-problemy-ostatni-ich-zvacsa-ignorovali

Teda upřímně - tohle moc Neweymu ke cti neslouží… Fakticky přiznává, že návrh RB20 (na kterém se zjevně ještě podílel) se zas tak moc nevydařil a trochu omyl to byl a navíc že problémy vnímal už o rok dříve, kdy to za ním šlo zcela primárně. Že by byl lepší při následném řešení problémů v sezóně 2024 pravda být může, ale taky nemusí, popravdě to zní trochu jako vymlouvání se.

On Newey je sice génius, ale občas spíš typu malinko šílený génius a ran vedle na kontě už pár má. Leckdo si tu asi vybaví MP4-18, který do funkčního stavu vůbec nedokázali uvést a sezónu odjeli nakonec s modifikací o rok staršího auta (MP4-17D) což tehdy mimochodem otevřelo Schumimu a Ferrari cestu k dominanci…
Jsem fakt hodně zvědavý, jak mu to půjde v Astonu 2026 - nová pravidla mu na jednu stranu otevřou větší prostor pro to, aby všechny zaskočil, ale zrovna tak to dělá větší prostor pro nějaký extrém s velkým rizikem…

1 Like

Uvidíme jak si s tím teď poraděj, dominanci ztratili, jde o to co ale připravěj přes zimu a zda jim vývoj dokáže auto stabilizovat a přidat i něco navíc. Konkurence teď v TOP4 dost roste, takže nic snadného.

2 Likes

ono to znie az tak ako keby ho stavali na vedlajsiu kolaj uz od konca 2023. S tym, ze on si to vsimol, ale ostatni to ignorovali… Vsak tam bole sef, alebo uz nie?

1 Like

V podstate dalsi potvrzeni faktu, ze celej red bull muze Maxovi libat zadek. Z nejlepsiho auta udelat 3 nejlepsi chce velkej kus babractvi.

1 Like

Jak už to na fóru někteří avizovali. S Newey upadla i forma.
On to držel defacto na vítězstvích.

Ked auto uz bolo nafigu na konci roku 2023, znamena to, ze autu uskodili uz vylepsenia v roku 2023? Tie, na ktorych 100% pracoval aj Newey. Teraz ukazuje pratom na ostatnych, ale prepad formy je teda aj jeho vina.

neviem preco si ludia myslia, ze ti najlepsi z oboru su neomylni. ked spravis tisic rozhodnuti, vzdy bude nejake nespravne, ci si einstein alebo lacko z piestan. otazne je ako sa k tomu postavis.

neweyho vplyv na tohtorocne auto astonu vidim v tom, ze dokaze velmi rychlo najst tie najurgentnejsie problemy auta, co je nie vzdy lahke. ak za par mesiacov odstrania par z nich, bude ich to urcite vediet dostat minimalne do stredu pola, ku koncu sezony mozno k podiam.

ale zas ako kimi povedal, uvidime.

1 Like

Kdyby s RB nepustil do chobotů, tak by nejspíše vyhrál PK i loni.
A nemyslím si, že jsou choboty z péra Adriana, ale dílem Wachého horké jehly.

Díky za uznání, že jsem predikoval na základě informací a dat, ne na základě nálad, emocí a sympatii, jako jiní.

Lando už má lepší kurz Tipsportu na titul PJ než Max.

Samozrejme aj genius ako Newey sa moze seknut a aj sa v minulosti sekol.

Ale trochu postradam na zaklade coho ma byt kritika k nemu vo vztahu k RB?
Asi nie, ze postavil monopost, vdaka ktoremu bola sezona 23 pre RB totalne dominantna, rekordna a este aj Perez bol vicemajster.
A asi ani nie za uplne dominantny uvod sezony 24.

Je jasne, ze taky enormny naskok sa dlhodobo neda uplne udrzat a ako by vyvoj a riesenie problemov (ktore ma kazdy) vyzeral, ak by tam Newey zostal a naplno pracoval, nevieme.
Uplne zjavne tam uz nemal jediny hlavne slovo a bol na odchode, cize primarne by som prstom ukazoval inde :slight_smile:

1 Like

No ťažko povedať. Ale v tom istom rozhovore tvrdí, že pred rokom ani neuvažoval o opustení Red Bullu, pričom predtým v McLarene ho práve de facto prehlasovanie ako technického šéfa (v otázke MP4-19) viedlo k odchodu z tímu, takže by som tipoval, že z tohto pohľadu bolo všetko v pohode. :person_shrugging:

Možno chcel povedať, že keby zostal, tak vývoj pre druhý polku sezóny 2024 by smeroval k predvídateľnejšiemu autu.

Tak dlouho se chodi se dzbanem pro ucho…

Na tenhle příběh se obzvláště těším a užiju si ho.

1 Like

Hovadina…

RBR sa prepadol BRUTALNE po 1 preteku…

Nie postupne. Takze nech netrepu. Tam sa stalo nieco vazne - obchadzanie pravidiel, alebo odchod Neweyho… Nic viac, nic menej.

Budeš zklamanej skrz tvoje očekávání.

1 Like

Aj na Fortune.​