Newey: Na Red Bulle RB20 je jedna vec, s ktorou nie som spokojný | Magazín F1 - F1online.sk

Red Bull má za sebou dominantný vstup do sezóny a v dohľadnej dobe určite nikam neodchádza na rozdiel od jeho technického exriaditeľa. Adrian Newey prezradil, že monopost RB20 stále nepovažuje za dokonalé dielo a ešte má priestor na zlepšenie.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/153660/newey-na-red-bulle-rb20-je-jedna-vec-s-ktorou-nie-som-spokojny

@Hedgehog Ferrari začalo používať AI na opravu kolerácie medzi Tunel - Sim - Trať
image
A následne im AI povie ako to opraviť
A to robí ultimáte nastavenie hneď bez FP. Vpodstate ako keby jazdili na tej trati reálne pritom tam neprešli ani jedno kolo.
image

1 Like

Vpodstate Ferrari je spolu s RB jednímy tímami čo sú v tomto popredu (síce RB trochu zaostáva ale tiež to vyvíja) MERC je údajne v tomto najviac pozadu. Ferrari si zatiaľ vyvinulo vlastné AI na setupy a momentálne chce pridať možnosť, že AI vypočíta zisky ohľadom vývoja Aero pred použitím CFD a tunelu, takže vlastne ušetria minutý čas v tunely na reálne funkčné veci. Vpostate našli loophole v pravidlách na neobmedzené testovanie.
image

super, dufam, ze sa prepadnu este viac :smiley: s AI som opatrny

2 Likes

No inak to AI začali používať od polovice 2023 xd a odkedy sa začalo vracať Ferrari na vrchol po Binotto ére povedz nám ježku?

no radsej ostanem skepticky a pripadne budem slavit, nez naopak :smiley: velakrat sa mi to vypomstilo

Ferrari vždycky najdou loophole v pravidlech. Ostatní je porušujou.

Teraz sa všetko volá AI. V princípe sú to bigdata, ktoré stroj vyhodnotí podľa zadaných parametrov, čo by bežnému človeku trvalo roky.

Alebo sa spýtali ChatGPT, ako urobiť auto rýchlejšie :slight_smile:

4 Likes

Tak nebo tak, Newey sve auto umi vypnout, mozna mluvi prave o tom. Pokud to udelal uz v Miami tak…

dneska cim viac ludi sa chatbota pyta aj co si obliect :smiley: prestaneme rozmyslat a bude nam lepsie :+1:

1 Like

Ja vidim AI jako obri multi skript, ktery umi filtrovat a skladat data do balicku, nabidnout reseni, mozna nekolik.

1 Like

Asi tak. Za mna ma byt AI nieco, co sa dokaze same ucit, nemusis to dalej doprogramovavat a krmit korekciami. Toto len vyhodnocuje data multidimenzionalne na zaklade dopredu zadanych podmienok, parametrov a hodnotiacich prvkov. Databazovo a podmienkovo obrovsky pocin, ale vo svojej podstate primitivny, na zaciatku ktoreho stoji otazka “co bude rychlejsie”, ktora zrejme bude rozvetvena do tisicok podurovni. To im to nehejtujem, som rad, ze im to funguje, ale AI by som to nenazyval.

4 Likes

AI moze vygenerovat/upravit CFD modely (lebo inak je to len strielanie od boku) a moze dat predpokladane data z trate ale je to len odhad, chapem napr vyhodnotenie flow-vis alebo telemetrie.

chatGPT je dobrá vec na jednoduché veci ale keď má vytvoriť niečo komplexnejšie, zložitejšie je nespoľahlivá … dokáže vyprodukovať neskutočné hlúposti (obrazne) ako formulu s dvoma prednými krídlami a keď mu poviete že tam má chybu tak sa ospravedlní a vypľuje tú istú hlúposť znova(aj po viacerých pokusoch) … takže ako písal @raptor22 jedná sa len o vyhodnocovanie dát, nicht umelá inteligencia a na vyhodnocovanie dát zamestnávajú tímy dostatok hlavičiek

2 Likes

AI klidne prirovnam k jakekoliv kryptomene, digitalni shit co smrdi na sto honu moznym nelegalnim zneuzitim.