Netflix urobil z Landa tak trochu kreténa, hovorí Verstappen | Magazín F1 - F1online.sk

Diskusia o Drive to Survive z dielne Netflixu naďalej naberá na obrátkach. Ani viac ako dva týždne po premiére štvrtej série neustáva kritika, ktorá prichádza aj zo strany jazdcov. Vložil sa do toho aj sám Stefano Domenicali, ktorý chce hovoriť s tými, ktorí odmietajú svoju účasť v Drive to Survive. Ako prvé zrejme bude na programe stretnutie s Maxom Verstappenom, ktorý však nevyzerá, že by mienil svoj názor zmeniť.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/58899/netflix-urobil-z-landa-tak-trochu-kretena-hovori-verstappen

Uplne suhlasim s Maxom. Otazka vsak je, preco to tak spravili? Na zaberoch bolo vidiet urcite pohrdanie a neprajnost od Norrisa k Ricciardovi, (aj naopak, ako ricciardo riesil norrisovu zmluvu) ak sa tak naozaj chovali, preco to nezverejnit a naopak prezentovat ich v lepsom svetle?

Treba si dalej uvedomit ze Netflix nie je kazdy vikend v kazdej stajni. Mclaren si vybrali prave ked sa riesil Norrisov kontrakt a zachytavali reakcie.

To on z viacerych a potom sa divme ze nespolupracuju

ono to asi je tak, ze prebehli nejake rozhovory s pilotmi, kde netflix stab mal pripravene otazky a zrejme uz vtedy vedeli kam to chcu zhruba smerovat. Dalsiu ranu dostala realita ked to po sezone zostrihali.

Základem dramatu je konflikt, to je první zákon scénáristiky i literatury (alespoň epiky). Takže Netflix logicky pracuje s tímto schématem - snaží se ukázat konflikt, protože tím upoutá diváky.

Jenže reálný svět a dramatická inscenace jsou dvě různé věci. Dokumentární série by neměla přehánět, ale zase nechce nudit. Takže nedivím se Netflixu, že dělá to, co dělá, ale ani Maxovi, že se mu to nezamlouvá a nemá chuť se zúčastnit.

Priznám sa, že Drive to Survive som vydržal sledovať kedysi pol epizódy prvej časti ešte dakedy v 2018. A odvtedy som to nezapol.

Neviem posúdiť do akej miery je ten seriál efektívny na popularizáciu medzi bežnými fanúšikmi - aj keď IMDB udáva veľmi pozitívne hodnotenia. Ale môj dojem z toho bol, že človek čo o F1 niečo vie to musí pozerať s určitým sebazaprením, aby odfiltroval ten zbytočný nános dramatizácie (a potom si možno vychutná detaily, ktoré tam uvidí), ale ja osobne na to sebazaprenie nemám a preto to nesledujem.

V každom prípade evidentne aj tu tlačí Liberty F1 niekam, kde nepatrí. Aspoň v súčasnej podobe. Viackrát som sa aj tu vyjadril, že a priori nie som hneď proti tomu F1 trochu amerikanizovať, ale toto je snaha urobiť to “od náteru” a logicky potom sú reakcie, aké sú.

To už by mali možno väčší úspech, ak by rovno najali hercov a urobili to ako hraný seriál s kulisami.

Ak chce niekto referenciu toho ako by podľa mňa mala vyzerať dokumentačno-filmová produkcia so snahou zapáčiť sa fanúšikom, z americkej proveniencie, tak vrelo odporúčam produkciu NFL Films - napr. rozbor takého Super Bowl 53. Na to sa videá oficiálneho kanála F1 a neustále “10 moments of brilliance” a “5 surprise moments” ešte zďaleka nechytajú a možno do niečoho takého by aj samotní jazdci išli radšej.

Toľko za mňa.

1 Like

Tvorcovia seriálu sa tak veľmi nechali pohltiť vlastnými príbehmi, že zabudli aká je Formula 1 úžasná.

Principiálne súhlasím s Maxom ale súčasne tá epizóda s McLarenom sa mi páčila. Takže neviem. Dramatizácia mi nevadí, ale to vsuvanie komentárov z iného kontextu - asi by to tá séria prežila aj bez toho. Viete niekto do akej miery toto bol prípad s tým McLarenom?
Lebo mne sa nezdalo že by tam bol Lando nejako zle vykreslený, čo ja viem, prišlo mi to realistické. Nemyslím že by tam bolo niečo čo by malo poškodzovať jeho povesť

“look like a dick”

vieme co znamena, “kreten” to nie je…

1 Like