Nekopírujte, ak tomu nerozumiete, radí Waché | Magazín F1 - F1online.sk

Stane sa Formula 1 šampionátom v kopírovaní? Nuž, v tomto biznise rozhodne nevyhrá najlepšia kópia, ale najlepší nápad. Napodobovanie šampiónov bolo v minulosti typické hlavne pre tímy stredu poľa, ale po dvoch sezónach s novými technickými pravidlami sme sa dozvedeli, že v podstate len jeden to všetko poskladal správne, kým ostatní sa zmýlili. V roku 2024 teda očakávame úplnú konvergenciu konceptov, aj keď technický riaditeľ Red Bullu Pierre Waché pripomína, že nestačí len vidieť, ale treba aj chápať.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/139929/nekopirujte-ak-tomu-nerozumiete-radi-wache

Tak to je jasný, že triple drs nejde jen tak zkopírovat

Ešte dobre, že to povedal. Lebo bez neho by sme na to normálne neprišli :rofl: :rofl: :rofl:
Sherlock z neho tvl :rofl:

Otázka je či má Waché záujem dávať dobré rady svojim konkurentom… :thinking:

Otázka 2: Ktorý koncept stačilo skopírovať a nebolo treba mu rozumieť ?

Názor mňa ako laika je že do veľkej mieri sa na úspechu podpisuje kontrola svetlej výšky. V kvalifikačnom kole Verstappena v Suzuke by to videl aj slepý, akým štýlom šiel on cez zákruty a akým súperi. To auto držalo ako skala. A teda to ako dokázal Newey simulovať aktívne zavesenie pomocou ne-Newtonovskej kvapaliny je možno základ pre tieto koncepty. Akurát si nie som istý či niekto vyvíja týmto smerom, nejako o tom nepočuť. Aj keď práve možno preto o tom nepočuť.

1 Like

Myslím si, že bude tendence týmů jít směrem “zeropods”.
Očekávám nějaký hybríd 1/2 pods. :smiley:

Jako měl loni Mercedes co🤭

ZeroPods a perfektná kontrola svetlej výšky, znie ako cesta a najväčšiu šancu by mal práve RedBull.

Jednoho dne Red Bull prestane tahnout a nikdo si toho ani nevsimne, tak uz to chodi :thinking: do cela pujdou jini.

Triple DRS bude urcite lehke zprovoznit, ale jako vzdy, dostat se k jednoduchemu reseni pres horu myslenek a moznych reseni, to je oc tu kraci.

Ferrari bolo na konci sezóny na rovinkách rychlejšie než RedBull minimalne rovnako rýchle i v závode.
Autoroví članku. Keď FErrari v minulosti prvý krat naadilo predný spoiler v 50-tych rokoch tak sa mali ostatný na ten efekt vykašlať? Lebo vyhrava len dobrý nápad?

Navyše RedBull a jeho koncept je dominantný len kvoli neustalemu zasahovaniu FIA do pravidiel. Duchom nových pravidiel mala byť likvidacia vyrenia aby sa auta mohli nasledovať,namiesto toho sa v tretine prvej sezóny pravidla zmenia a auta zase robia víry,namiesto zakazu sa tieto viry povolia a zruši sa homologizacia auta,ktorá im mala braniť.

V com sa menili pravidlá?

Kazdy tym ma sve copy centrum, to neni o com :sneezing_face:

Pravidlo T9, neiinicioval to RedBull o to mi nejde,ale je jasné,že to poškodilo minimalne koncept FErrari a urobilo koncept RedBullu dominantným.Povolenie virenia medzi sezónami 2022/2023 tomu dalo korunu.