Na preteky prišiel aj český prezident Pavel. “Nie je to frajer?” pýta sa maďarský premiér | Magazín F1 - F1online.sk

Je a v těžkém.

Nemalá část obyvatelstva v chudobě, přitom elity vysávají společnost i nerostné zdroje (= zdroje bohatství), kultura v útlumu, Putina komentovat nemusíme, na každý gram práce pro lidi připadá tuna práce pro sebe.

Víš, ony se ty státy napříč planetou zase moc neliší. Jen vyšší střední vrstva je spokojená všude (plus ty elity). A samozřejmě nekritičtí supporters prezidenta/premiéra X, který je tam zrovna u moci.

Bohaci po penezich netouzi, ti si jen hlidaji odstup a velebi si v pocitu nadrazenosti, staci jim k tomu obcas zahrkat cenou ropy a svet schudne na prijatelna cisla a tak furt dokola.

Jednou za cas je potreba vyprazdnit municni sklady a znovu je naplnit, bohuzel u nas se v tom podnika primo z Hradu.

Vnímat a chápat text, není vždy ve shodě se schopností ten text přečíst.
Nebudu zde vysvětlovat v čem jsou pozice profesionálního vojáka a rekruta analogické při obraně vlasti.

Ne Petr Pavel není ten typ člověka co popisuješ. To je tvůj bývalý spoluobčan, který nyní sedí ve Strakově akademii.

Je časté, že lidé zbabělí a vždy ochotní se zaprodat, tytéž vlastnosti automaticky vidí ve svém okolí. A velmi často poukazují na ty, kteří svou statečnost již prokázali.

2 lajkov

Moment, takze podla teba je Rusko a Cesko v porovnatelnom upadku? Chapem to spravne?

Často s tebou souhlasím, ale ta glorifikace Petra Pavla… ach jo.

To je člověk, který nemá žádný étos. Lze doložit na mnoha příkladech.

A popravdě řečeno ani osobnost.

Mel by ses jit stydet, ale budes mit sanci za dva roky svuj preslap napravit, nez mit do konce zivota na rukou krev, tvoje vec.

Ne, protože co tu chceš, OMG, kvantifikovat? Míru utrpení lidí na dně? Míru blahobytu střední vrstvy? Na mysli mám obecnou nečestnost mocenských a sociopolitických systémů a rámců a slepou uličku, v které se naše wannabe civilizace ocitly (neřešené problémy, které nám už přerostly přes hlavu, včetně sociálního rozkladu). Ale ona se v úpadku ocitla i hyperbohatá římská republika, definující mocnost své doby. A ten úpadek byl takový, že se vnitřně zhroutila. Západ je v tom stavu, kdy ho trochu postaví na nohy jen Octavianus Augustus. Ale proti němu je i Putin hodný psík.

No tak v paritě HDP podle kupní síly, když to chceš takto, je na tom Rusko srovnatelně. V roce 2025 to bylo cca 50 000 dolarů na obyvatele, Česko 60 000 dolarů, pro srovnání Japonsko 56 000 dolarů.

A pokud jde o limity těchto statistik, snad je nemusím komentovat.

Doplněk: USA v dané statistice prakticky vedou, když nechám bokem Singapur nebo Švýcarsko. A úpadek USA je přitom evidentní. Niall Ferguson dokonce veřejně uvažuje o tom, že dnešní USA vykazují varovnou podobnost se SSSR v 80. letech.

Neni potřeba se shodnout ve všem Bretnixi. Moje hodnotící soudy jsou stejně subjektivní, jako kohokoliv jiného. Jinak to ani nejde.

Je to otázka hodnot a priorit. A teď nemoralizuji s nějakými vyššími principy mravními. Jsem eurofederelista a považuji demokracii a tento civilizační okruh za systém, který má mnoho chyb, ale je nejlepší možný a známý.

A Petr Pavel je typický představitel tohoto systému. Včetně jeho chyb.

Nepožaduji po něm, aby žil v celibatu a byl neomylný. Chci slušnost a ochotu respektovat tento systém a tuto zemi. To je celé.

Vadí mi útoky na piloty F1 a neslušnost. Verbální ataky voličů na politické představitele, jsou pro mě základem pluralitní společnosti.

Takže tvuj antagonismus vůči Pavlovi se mě nijak nedotýká a doufám, že tebe se nijak nedotýká můj názor na něho. :handshake:

4 lajkov

Všechno OK, máme jiné názorové nože, ale podívej se, co se ti podařilo podsunout uživateli @mp1 v závěru tvé poslední reakce na jeho kritiku PP. To už připomíná direktivní jazyk kavárenské žurnalistiky.

1 lajk

toto je presne popis tvojej pavka

ked bolo treba chvalit do nebies obsadenie ceskoslovenska varsavskou zmluvou tak to chvalil, ked bolo treba chvali nato za jeho agresie tak ho chvalil, ked bolo treba velebit bidena tak ho velebil, az kym nevyhral trump potom velebil jeho aj ked predtym ho oznacoval dobreze nie za kkta, ale ked uz bol trump v pozicii jeho pana tak sa mu pchal do r1ti ako to on vzdy robi svojmu panovi

1 lajk

Já jsem ročník 2005.
Nedokážu posoudit 1980.

@Max_is_faster_than_you Ještě taková poznámka, mezi rozečtenými knihami mám i titul archeologa a historika Erica H. Clina 1177 př. K. Zhroucení civilizace, kde otevřeně tvrdí, že mezi zhroucením “globalizované” civilizace středomořského světa v 12. st. př. K. a dnešní situací globalizovaného světa jsou zřetelné analogie - a není jediný, kdo si to myslí.

pavel nieje prezident, o je influencer a len formalne vykonava prezidentske funkcie podla toho co mu prikaze jeho stvoritel (proto)kolar

(proto)kolar plni funkcie prezidenta a pavel si plni sen byt influencerom

1 lajk

Ano, nicméně je na něm pokud si to vztáhne na sebe.

A upřímně naznačovat něčí zbabělost, nebo statečnost je tak abstraktní, že to z mého úhlu pohledu neni nijak kontroverzní

Nic to nemění na tom, že máš samozřejmě pravdu, že to ode mě neni korektní. Ale holt jsem jen člověk chybujicí.

1 lajk

a druhu svetovu vies posudit? 1968? 1948? ….. ci vsetko co sa udialo pred 2005 je pre teba spanielska dedina a nemas na to nazor

od ktoreho roku vlastne vies posudzovat udalosti?

3 lajkov

Od roku 2010 cca.

No hezky si tě vodí s těma kecama. Škoda, že se nedoklážeš sám nad tím zamyslet

2 lajkov

Kvantifikovat by sa dalo dost veci, nevidim v tom problem. Miera chudoby, kvalita socialneho systemu, intenzita korupcie, nastavenie a vyhliadky ekonomiky…to su vsetko relevantne a kvantifikovatelne faktory, ktore maju priamy dosah na kvalitu zivotnej urovne.

Ked pises o upadku, teraz uz nie len Ceska, ale rovno celeho Zapadu, tak mi nie je jasne, cim presne to odovodnujes. Reci o “obecnou nečestnost mocenských a sociopolitických systémů” a o “Západ je v tom stavu, kdy ho trochu postaví na nohy jen Octavianus Augustus” su len take frazy na urovni Pellegriniho volebnej kampane. Pisat, ze Zapad smeruje k upadku, lebo sa rozpadla rimska republika, je az surrealisticky argument. Uz len preto, ze rimska risa este vzdy bola najma imperialnou mocnostou, ktora sa rozsirila cez vojny a pouzitie hrubej sily. To na “Zapad” nesedi v nicom - lebo, to treba pripominat, EU este vzdy predstavuje spolok, ktory je dobrovolny a ktory, ked sa niekomu nepaci, ho moze opustit.

Tym netvrdim, ze sa v Cesku a celkovo v EU neda vela veci kritizovat - da a aj sa to musi a hlavne moze (na rozdiel od takeho Ruska). Pouzivat vsak problemy, ktore existuju vsade na svete a vo vacsine casti sveta este v ovela vacsej miere ako argument o “upadku” je vyslovene scestne. Ja to teraz dam na zdravy sedliacky rozum (to je na Slovensku aj tak oblubena metoda) - reci o upadku zapadnej civilizacie prichadzaju najma z extremne pravicoveho spektra uz dlhe roky. Velkym spustacom bola utecenecka kriza v roku 2015. Napriek tomu je to prave EU a Zapadna civilizacia, do ktorej chce patrit vacsina ludi a krajin. Pytam sa, ako je to mozne, ked tu vsetko smeruje k upadku? Tolko sa tu ospevuju krajiny ako Cina a Rusko, no nenajdes nikoho, kto by s nimi dobrovolne chcel vytvorit spolok (ekonomicky a hodnotovy), ktory zodpoveda EU. Cim to bude? Naozaj je tu vsetko take hrozne? Este aj ti najvacsi kritici EU z jej vnutra (Orban, Fico a podobna junta) nikdy nenavrhovali a ani nenavrhnu vystupenie z EU.

Uzavriem to - reci o upadku maju pre mna hodnotu “prdu do stromovky”, pokial ich nesprevadzaju konkretne ciny. Ak je niekto o upadku realne presvedceny a nie je to len taka krcmova fraza na podkopavanie dovery v zakladne institucie, tak v sulade s tymto presvedcenim aj kona. Napriklad tym, ze krajinu v upadku opusti. Rozpravat o upadku a zaroven uzivat komfort zapadnej civilizacie, to sa samozrejme moze, ale nemozes ocakavat, ze to sudny clovek bude brat vazne.

4 lajkov

Znovu jenom drobné doplnění z pozice mých šedin :smile: - řeči o úpadku západní civilizace jsou totožné co já pamatuju, a že pamatuju už poměrně hodně. Už v mém dětství měli tehdejší rudí mocipáni plná ústa tohoto úpadku a jak vidíme, v nezměněné podobě to v různých komunitách a (asi) filozofiích trvá, západní civilizace upadá a upadá… Už vydržela upadat hodně dlouho, tak snad to ještě chvíli zvládne. Však se taky povídal výmluvný vtip:
“Víte, proč se Západ naklání nad propastí? Aby na nás líp viděl…”.
Tož tak :smile: .

7 lajky

Ty závěry máš hezky konformistické, typický postoj dobře situovaného příslušníka střední vrstvy. Včetně názoru, že člověk v materiální chudobě se sebere a odejde jinam (když kolikrát nemá na cestu vlakem). Ale především tvůj postoj vyvracejí samotné dějiny. Ony totiž ty vrcholné říše vesměs nemají takové trvání. Rozložila se každá. No a jak si všiml Nial Ferguson, kolapsy impérií jsou často rychlé. Jen rychlé z hlediska dějin neznamené rychlé z hlediska individuálního života, v případě Západořímské říše (to už bylo císařství období dominátu) to trvalo cca 60 až 70 let.

Ale blahobytně situovaní jedinci, pro které byl svět stále v pořádku, protože oni se měli dobře, žili i tehdy. Nejsi jediný.

A jinak, všimni si, že všichni ti velcí političtí mysitelé Západu, Platón, Machiavelli, Montesquieu… byli ve skutečnosti myslitelé krize, kteří postřehli, že jejich svět je v zásadním nepořádku.

Počestní měšťané Francie 18. století tento názor nesdíleli, ale cca padesát let po vydání Ducha zákonů byla bourbonovská monarchie v terminálním stadiu. Athény se zadávily svou arogancí a mocí, athénský námořní spolek je mimochodem docela dobrou analogií dnešního NATO.

Evropská unie je dysfunkční kolos, zkorumpovaný konglomerát patologických politik; má asi stejný smysl jako Svatá říše římská. Ale jak podotkl už poměrně dávno Peter Sloterdijk, dějiny Evropy jsou dějinami opakovaných pokusů o vytvoření evropského superstátu a každý nakonec skončil debaklem.