Môžeš odísť skôr, ak nepovieš, čo si o nás myslíš | Magazín F1 - F1online.sk

Hmm, pripraveny, to byste meli fasovat u vas v klubu Modry Pavilon :rofl:

1 Like

Jos, nemusíš odpovedať ale ty žiješ v BA ?

Lebo teda prepáč ale 1600e v čistom mať v BA ako “bežný občan” je celkom luxus :smiley: Ja budem 8mi rok vo firme, zvyšovanie platu pravidelné (rozumej 1-2x ročne) aj pozične som dosť vysoko vzhľadom k veku, kedže iný ľudia majú podobnú pozíciu až niekedy za 3+ (skôr 6) roky odomňa. A napriek tomu je pre mňa hypotéka vcelku dost zataženie a to mám ešte ten super úrok 1%, takže keď dostanem nový 4% + stúpne mi asi o 250€. A byt v centre by mi proste nedali na hypo, resp. aj túto máme spravenú tak, že sme založili dve nehnuteľnosti takže som potreboval pomoc :slight_smile: . A to som extrémne “židák” takže penazí odložených kade-tade.

Ak teda nerátame všetkých politikov a business ownerov do priemeru a logicky programátorské pozície ktoré vždy mali vyššie platy ale k tomu si už sám písal.

Napr. ja keby chcem nájsť lepší Job (platovo) tak sa na profesii alebo kde vyhodia takéto práce tak 1-2x do týždna (znova ak neberiem v úvahu programátorské pozície) a teda mi može síce človek povedať “snaž sa viac” ale jednoducho existuje určitý limit :smiley: . Pre mňa aktuálne najpravdepodobnejšia šanca head-hunt a ten moc neovplyvním.

A to som paradoxne zvažoval (a zvažujem) odchod do HQ našej firmy ale keď som si vypočítal plat - daň - náklady na bývanie - hypotéka na SK tak som zistil, že by mi ostalo rovnako ak nie menej € než na SK a ešte aj som v riti od každého :smiley:

3 Likes

S pivem to asi neklapne. Možná by dokázali uvařit kvalitní pivo, ale nemají na čem. I ty jejích sodovky vyrábějí jiné sodovkárny a RB pak platí provize z použité receptury.
Z piva by tak velké výnosy určitě nebyly.

Je mi ľúto, že si mal takúto skúsenosť, ale už chápem tvoj postoj k Friedmanovi, liberalizmu a vysokému platu formulových šoférov. Peniaze už vytlačené sú, tak nech si Max, Lewis a Adrian kľudne vyrokuju stovky milionov. Nezávidím, doprajem :slight_smile:

1 Like

Peniaze sa tlacia stale dalej a dalej a to je problem.

A potom vidis tie reci tychto ludi (najcastejsie celebrit a top sportovcov), ako maju byt vsetci ekologicki, ako treba prispievat tam a tam a az na vynimky sa tym tie celebrity vobec realne neriadia. Namiesto toho rozhadzuju desiatky/stovky tisic USD tyzdenne na konzumny styl zivota. Ale tak budiz, ale nech aspon zatvoria usta a nemoralizuju. To je rovnake, ako F1 - moralizuje o ekologii a potom dava trojicku do kalendara, kde sa lieta medzi tromi kontinentami. Takze no comment.

2 Likes

Zastavme levici dokud je čas

1 Like

Ano, zijem v BA. Co som zachytil nejake clanky minuly rok, tak priemerny plat v BA bol necelych 2000e v hrubom sa mi zda, co je nejakych 1500e v cistom. Samozrejme je to priemer, nie median. A v BA ten priemer dost navysuje IT sektor a manazmenty vacsiny slovenskych velkych firiem, takze median bude podstatne nizsi.

Zavidim (v dobrom), ze si stihol kupit byt, ked boli uroky 1%, lebo aj ceny boli vtedy este ako tak ok pravdepodobne. Mna caka kupa nehnutelnosti pravdepodobne buduci rok a ratam s urokom cca 4% a splatkou na urovni 1100-1200e (+najom), co keby mi povedal niekto par rokov dozadu, tak si tukam na celo. :smiley:

Presne tak. Ano, da sa zarobit viac, hlavne ako zivnostnik manualne ako spomina Puff ci kto vyssie (pokial neratame odvetvia, kde musis mat urcite predpoklady), ale vsetko je to na ukor niecoho. Mam znamych, co robia takto manualne a zarobia pekne peniaze, lenze ked ich niekam volame ako partia na pivo, na vikend, na dovolenku, tak furt, ze “nemozem, mam tam zakazky”. A potom sa v 40ke zbadaju, ze maju sice zarobene, ale su zrobeni a celu mladost zmeskali, zatial co my sme zazivali zazitky a cestovali po svete.

V akom sektore/na akej pozicii pracujes? (nemusis odpovedat ak nechces) :slight_smile:

Toto je to, co vela ludi na Slovensku nevidi. Vsetci si myslia, ze za zapadnou hranicou je to zeme zaslibena, kazdy je milionar a ma vsetko. Len nikto nevidi, ze ako zahranicny tam bud budes pracovat 6 dni v tyzdni 10 hodin a setrit na com sa da, aby si tie peniaze doniesol domov rodine a raz za ne tu postavil dom alebo ked sa tam prestahujes, tak si za priemerny plat tak isto mas problem kupit nehnutelnost a zijes takmer uplne rovnaky zivot ako na Slovensku, akurat si prec od vsetkych ako si napisal. Preco ti, co tak vychvaluju ako super sa zaraba na zapade, aj napriek tomu si nechavaju doktorov na Slovensku, chodia tu ku kadernicke, auto servisovat, atd? :sweat_smile:

4 Likes

1 Like

Robím Key Account Managera v jednej FMCG firme.

Hej, veď proste naša firma má HQ v Nemecku, a daň je tam podľa Nemeckej ofic kalkulačky pre mňa 50%. Takže z platu 6000 som na 3000 a ešte by som si musel platiť nájom, navyše okolie Kolína a tam je najdrahšie v celom DE (tuším top.3). Krcálek byt, do 30m2 akože 1 izbák je 900€ mesačne (a to je super cena) a ešte si nič nejedol, nepil, nikde nebol a necestoval domov. Áno, potraviny rovnako drahé (niečo drahšie, niečo lacnejšie), služby mega drahé jak píšeš.

Ja keď počujem ako super je v zahraničí tak sa mi vynoria všetky tie príbehy čo som počul či od známych alebo v práci, rodiny atď. a nožík otvára.

Zdravotníctvo v UK napríklad keby si ľudia zažili vs Slovensko tak v živote nepovedia, že tu je na <>, tak isto som zažil v práci predtým pár z CH ktorý povedal - no Švajčiarsko fajn ale nie je to také ružové ako si každý predstavuje.

Proste tak ako vravíš

3 Likes

Toto by bolo na dlho a asi by si si tu skôr porozumel s Bretnixom. Napr môj biznis závisí od nadspotreby a veľkého množstva peňazí v obehu, takže túto debatu radšej nebudem ďalej rozvíjať :slight_smile:

1 Like

:slight_smile:

1 Like

Ja chcem byť v budúcom živote môj pes.

Dodnes mi nezaplatil jedinú FA od veterinára, či neprispieva mesačne na jedlo a vodu :sweat:

1 Like

Ak mozes a nie je to tajne, tak ju prosim aspon v skratke rozvi. Zaujima ma co za biznis/v akej oblasti robis a rad si precitam aj rozumny nazor druhej strany, lebo scasti suhlasim s Bretnixom a spol a scasti nie (pisal som to vyssie). :slight_smile:

Dnes aj niektore zeny ziju zivot ako tvoj pes. :joy:

1 Like

Tam sú aspoň platby späť v naturáliach.

Nie, že by som chcel platby od môjho psa v naturáliach :face_vomiting: :skull:

2 Likes

Výskum, štatistiky, reklama, médiá… cieľom je, aby si bol šťastný, mal stále biele zuby a nový mobil :slight_smile:

1 Like

A nemas moznost ist na zivnost/sro? V mojom odvetvi je to velka vyhoda, hoci aj na TPP su tam platy nadpriemerny, ale ked prejdes na zivnost/sro, tak je to iny level cisteho prijmu. Samozrejme si uz ty sam potom musis rozumne rozlozit prachy a aj investovat, aby si mal z coho na dochodku zit, ale dovtedy si stihnes vybudovat majetok na zabezpecenie ovela lepsi ako keby si mal statny dochodok (navyse ked este aj 2. pilier teraz znizili).

Presne tak ako si napisal. Ano, na zapade maju kvalitnejsie sluzby, cesty, atd a nespochybnujem, ze je tam vyssia uroven zivota, no ked tam ides ako slovak/cech, tak ten zivot taky ruzovy nie je. Aj pre vacsinu Nemcov uz su nehnutelnosti velmi drahe a bez podpory rodicov by boli nahrati.

Jeden znamy sa akurat pred 2 rokmi vratil po 10 rokoch z Nemecka. Vystudoval tam odbornu skolu, robil v premiovej autodielni polomanazersku poziciu a mal aj na Nemecko slusny plat, ale ked si to zratal, tak sa vratil aj s rodinou na stredne Slovensko, otvoril si servis tam, postavil dom a podla jeho slov sa ma ovela lepsie ako keby mal platit rovnaky dom v Nemecku.

Uplne milujem ludi, co okydaju vsetko slovenske a vychvaluju zapad, ze tam ludia aj lepsie ho.vno s.eru, ale vzdy ked pridu na sviatky domov, tak vsetky preventivky, kadernicky, atd absolvuju doma a po tretom pive povedia, ze tam robia 6 dni v tyzdni 8-10 hodin a byvaju v spolubyvani. :joy:

3 Likes

Dakujem za odpoved. :slight_smile:

Stastny som, zuby biele (vybielene) mam, ale stale mam iPhone 13. Robim teda nieco zle, ked som nesplnil ciel? Ci mam si kupit 15 Pro ci aky je teraz najnovsi a je vybavene, zivotny ciel splneny? :sweat_smile:

Chytáš ma za slovíčka, ale myslím, že si to správne pochopil :slight_smile:

Presne tak. ja som odisiel z BA kvoli tomu ze sme cakali prvé dieta. Nechcel som tam zivorit a splacat take pecky. Tu mam rodinu kamošov sem tam babysitting a splacam si to co mam. Zarobim primerane nerozhadzujem sa moc. Ale som spokojný :+1:

2 Likes