No a to je ono ze tebe to trvalo x let a dneska to mladym trva xy let
No konecne. Uz je svet v poradku. . Asi to nebude s tim RBR tak spatne.
Jj tomu ja rozumiem, chapem te je kapitalitmus a su tu vytvorene peniaze ako platdlo, atoji na tom ekonomika a ja musim chodit do prace aby som ziskal peniaze atd kruh. To vsak neznamena ze som storozneny s tym jak to je
Edit: serem na korekcie mam maly telefon
já to chápu, mne se nelíbí, jakým směrem se (ne)ubírá naše ekonomika, protože budeme pracovat do doby, než pojdeme
Ja verim v krach systemu, som antisystem jezek
@Hedgehog @F1fan Přesně tak. Já jsem de facto v středním věku, ale o tohle jsem se v 90. letech s každým hádal. Jenže kritizovat tehdy neoliberalismus znamenalo vystrkat se na okraj jako egzot. Stálo mě to kariérní příležitosti, ale nelituji. Jakkoli bych byl raději, kdyby měli pravdu ti, kteří bezmezně věřili v rajské zítřky a Klaus byl pro ně bůh. Když tak nad tím přemýšlím, kluk z Pardubic, s kterým jsem bydlel rok na pokoji, stejný ročník, stejné obory, BTW taky stejné známky, je teď šéf českého zastoupení ČEZu v Bruselu. Počítám, že jeho vánoční prémie jsou vyšší než mé celoživotní příjmy, a to vyslovenou nouzí netrpím. Ale aspoň nežiju s tím, že kvůli mým prémiím si důchodci a rodiny museli brát půjčky na běžnou spotřebu elektřiny.
Nejhorší je, že školy a neziskovky + média zmanipuluji mladé tak, že bezmezně věří systému, v kterém nebudou mít ani ten panelákový 2+1.
@HellHogr Neříkám, že Friedman neměl některé parciálně dobré postřehy, ale jako celek jeho modely podřezaly polovině světa žíly.
Lenže to si napísal pod článok keď sa začalo hovoriť o odchode AN a nie o Maxovi.
Promiň, ale vysmál jsem se narativu o rozpadu Red Bullu kvůli toxickému Hornerovi. Což stále považuji za narativ přitažený za vlasy, stejně jako narativ o tom, že Red Bull je v stadiu války všech proti všem.
OK, Newey odchází, nepředpověděl jsem to. Ale jsem přesvědčen, že v pozadí jeho odchodu jsou věcné a pragmatické faktory. Pokud mám uvěřit v Hornerovu toxicitu, ať mi novináři předloží relevantní důkazy. Zatím je to bulvární story ve stylu Proč se zabila Bartošová.
Dobre tema, vzit stan a jit bydlet do hor, po tom touzim a asi to i udelam, mesto ne nebavi.
Neni mozny, abys 1/2 vyplaty dal za usmudlanou 2+1, ne ? To bud delas neco extremne spatne a nebo ses nechal extremne dobre vojebat…
Ked to das do krypta, tak o to mozno prides. Ked to das do fondov, tak budes mat pekny dochodok, ale zivot ti ujde, kym sa ti to pekne zhodnoti. Dalsia vec je, ze vychovavat deti v podnajme by som teda nechcel.
Ja tiez chcem nehnutelnost (na jej kupu som pripraveny uz par rokov) a beriem to ako investiciu. Ano, na urokoch nieco preplatim, ale ked budes cely zivot v najme, tak nakonci skoncis s nulou. Ked budes vo svojom, tak na konci mas nehnutelnost, ktoru mozes bud predat a uzit si dochodok alebo nechat detom. Rozdiel vo vyske najmu a splacania hypo nie je az taky velky, aby sa oplatilo celozivotne byt v najme.
Nemozete vsak cakat, ze s priemernym ceskym platom budete kupovat byty v sirsom centre Prahy (neviem ci je to vas pripad, pisem to len pre ilustraciu). Vitajte v kapitalizme.
Mne sa to paci, ze sikovnym patri svet, ale zaroven suhlasim aj s tym, co pisal Bretnix, ze posledne roky sa to vymklo kontrole a je cim dalej tazsie a tazsie sa z nuly dostat hore.
Za mna je pravda niekde uprostred.
tieto moje “vypocty” neber prosim vazne. ale napriklad 2+1 stoji 25k najmu bez energii v prahe
tak zarobis 40-50k no … tak si to spocitaj
Neviděl bych to tak černě. V dnešní době se dá vydělat vším. Úplně vším na co si člověk vzpomene.
I tou největší 3,14čovinou světa. Chce to jen nebýt líný a trochu se kousnout.
Pečení holubi do pusy sami nepadají.
Hele 2x za sebou na fotbale. Dělají tam 18-20 letí brigádníci. Mám platit 200, platím 500 a suverénně mi vrátí 400. Minule jsem měl platit 380, platím 1000 a vrací mi 720. Kdybych jim to neřekl, tak ani nevědí. Pak ten stejnej člověk řekne, že nemá na byt. No bodejť.
tak ked ta v skole sto rokov ucia ze mytochondria je zakladna jednotka organizmu ci jak to je (vidis jak na kkt ma to naucili ), a neucia financnu gramotnost, ale na kazdy roh daju radsej hernu, neni sa comu divit
jak pisem vyssie, priciny pozname
Neviem ako v Prahe, ale v Bratislave das za priemerny byt 2+1 v beznej lokalite odhadom 650-700 eur. Priemerna cista mzda v BA je niekde okolo 1500-1600 eur v cistom. A mozes si vybrat, ci si z toho platu kupis priemerny byt v Bratislave alebo lepsi byt v satelite, ktory vymenis za svoj cas, co stravis dochadzanim. A takto to je vsade na zapade.
Ufff, uz jsem se lekl, ze je to priklad z tvoji reality. Kazdopadne nechapu, proc srovnavate vsichni Prahu. Uprimne neznam nikoho, kdo by tam dobrovolne sel bydlet. Naopak mam hromadu lidi kolem sebe, co z Prahy zmizeli uplne a nebo na okraj / dojezd 10-30 km.
Je to mesto uz jenom pro barevny a ukacka…
mas odpoved preco tam zijem
ale ne, to mas jedno, tak jak pise Jos vyssie, ides mimo prahu tak to preplatis na palive alebo na rezii za auto, popr. za MHD a hlavne platis casom.
brno na tom bude podobne predpokladam, ostrava mozno o nieco lepsie ale neviem, len tipujem.
Na to co popisujes plati neco ve smyslu, nejsou penize jako penize.
Mladi jsou kompletne odriznuti od materialniho sveta, je to videt na porodnosti, ta je mizerna.
Nebo si taky muzes vybrat, ze za 1500-1600€ delat nebudes. (:
Každej chytrej stavěl za Prahou… ale teď už to tam je taky napálený.
Co já jsem se tam najezdil do těch prdelí. Když to tam rostlo jak houby po děšti a dělaly se tam plynofikace.