Úprimne. Ja počúvam Kimiho vysielačky počas VC, a keď do toho v prenose pustia Lewisa tak mi ho je až ľúto lebo prejsť od Bona k tomuto je kultúrny šok.
On sa pýta na radu, they are checking alebo aj len neodpovedajú. To ako vtedy keď sa pýtal či pijú čaj. Tak chudák Bono stihol Antonellim, ktorý mal ten istý problém dať 3 rady, aj ich otestovať či fungujú a podľa mňa aj ten čaj vypiť, kým Ferrari aspoň niečo odpovedalo.
Ono problém je to,že to budú zase taliani. Ferrari moc iných inžinierov nemá a inžiniera na aute musí/ mal by robiť človek z vnútra. Ťažko ho tam priviesť odniekiaľ. Otázka teda je,či tých 2 nešťastníkov majú za koho vymeniť, keďže za posledné roky uz porobili zmeny. Vychovať dobrého pretekového inžiniera nie je len tak a chce to čas. Väčšinou sa roky učia v menších rolách následne idú na performance engineer kde pracujú a autom, ale nie s pilotom …kde ich teda vezmeš 2 len tak ? Hlavne ak u Charlesa si už zmenu urobil.
Pamätám si,že keď odchádzal VB z Mercedesu, tak sa chystal aj Riki Musconi späť do Brackley kôli rodine a cestovaniu. V tíme ho presvedčili, aby ešte rok ostal. Nechceli náhlu zmenu na tomto poste, ale jeho postupný odchod hoci vedeli,že v zálohe je Marcus, ktorého na tú rolu dlhodobo pripravovali a dokknca to už aj pár krat robil namiesto Bona( okrem toho že nový pilot + nový inžinier na rovnakej strane garáže by nebol ideálny). Poprosili ho, aby zostal rok pocas ktorého už nebol na všetkých VC a George začínal pracovať a Marcusom. Chceli, aby Marcus mal ešte taký flexibilný rok aj vedľa Bona, ktorý ho ďalej “učil” a piplal, plus občas vedľa Rikiho, aby si s GR na seba zvykli, s tým,že vedel o svojom povýšení.
Marcus uz nerobil Performance Lewisovi, ten dostal nového inžiniera, ale vedľa Bona strávil ešte rok, aby sa do toho plne dostal. A je z toho jeden fantastický, presný, pohotový pretekový inžinier na štýl Bona, len mladší. Ale aj napriek tejto príprave na začiatku trpel chýbami, občas bol dezorientovaný preteku z pohľadu iných áut a vynikal nie ideálnou komunikáciou v kríze. Napriek toľkej príprave mu to trvalo skoro sezónu, kým sa stal takým ako je teraz a kým si zvykol na GR.
Pozri sa teraz na Kimiho auto. Riadi to Bono, ale vymenil sa Performance engineer ( odišiel z F1). Tiež to neurobili nárazovo, ale ešte 6 VC potiahol a postupne tam dali aj 2 človeka, ktorý ho nahradil. A aj tak mám pocit,že presne v tom bode začal Kimi trošku trpieť. V Imole, v Barcelone, nie len technicky, ale mala som pocit,že aj set upovo. ( Môže to byť aj tým updatom).
Každopádne znova si musí niekto na tú rolu zvykať, hoci je to nepochybne extrémne talentovaný inžinier,ktorý na tej strane garáže odrobil pod Bonom roky. Bono si musí zvyknúť počas preteku na komunikáciu s iným človekom atď atď.
Takéto zmeny nie sú jednoduché a nie sú možné vykonať rýchlo. Ak ich robíš rýchlo, tak sa za mňa len viac a viac zamotávaš do problému.
A neviem ani, ktorému by som dala vo Ferrari tie nádejne náhrady “školiť”. To je samo o sebe problém.
Okrem toho,že by potrebovali podľa mňa inžinierov čo nie sú taliani. Ja už niekedy mám dojem,že oni majú jazykovú bariéru, nie sú tak blbí. Tam by sa ten tím ak chce byť úspešný, mal otvoriť multikulti nie viazať sa na talianov.
Lebo reálne Talian a Francúz ( Monačan) snažiaci sa dohovoriť v kríze Anglicky, bez použitia rúk, je ako začiatok zlého vtipu …hoci ešte tento Charlesov mi nepríde úplne márny len rýchlo kvasený.
A chudák Lewis, ktorý bol zvyknutý na celkom iný štýl nevraviac o tom,že Adami je stratený už roky a jediný kto s ním ako tak dokázal výjsť a donútiť ho k akému takému rozumu bol Carlos. Ako vidíme Talian v aute, Angličan za počítačom, môže fungovať nadpriemerne dobre ako dvojica. Naopak je to ale zjavne úplná kravina. Ta ich komunikácia je utrpenie. To je chaos, bordel, keď nevie tak radšej neodpovie…celé bizar.
Lebo podľa mňa aj porekadlo: “Taký si ako Talian”, pre zmätok vymyslel niekto po Tom,čo videl Ferrari a jeho inžinierov.