Chceš říci, že konkurence už má zase vymýšlet nějaké útoky na nové kompresní poměry, aby si našli alibi na své slabé motory? ![]()
Zase mě někdo napíše že jsem arogantní, ale bohužel to jinak neumím.
To, co tady vymýšlíte, jsou zpravidla systémové nesmysly, co nemohou fungovat.
Pokud by někdo opravdu chtěl efektivně srovnat výrobce motorů na stejném výkonu, neexistuje chytřejší a levnější cesta, než použít technologii starou asi 50 let, absolutně dokonalou, ochráněnou před jakýmikoliv šedými zónami. Tou je kroužek od soustružníka za pár korun zvaný restriktor a lambda sonda taky skorozadarmo.
Proč vymýšlejí ultradrahé průtokoměry, které se dají obejít a jsou nepřesné je otázka.
Dnes máme rozpočtové stropy, tak proč psát pravidla kterých se musí všichni výrobci držet do posledního puntíku.
Dejme výrobcům volnou ruku ať si sami najdou tu nejlepší cestu.
Dříve to tak téměř bylo a proto bylo startovní pole tak pestré a udivující.
No to je taky proto, protože chceme aby to bylo více o jezdcích a čím vetší volnost dáš konstruktérům tím méně to o jezdcích bude. To je zkrátka fakt a skloubit to dohromady je prostě těžké. ![]()
Open source komponenty, štandardizované komponenty, reštriktívne technické predpisy, regulácia vývoja, obmedzenia testovania, rozpočtové stropy a vyrovnávacie mechanizmy (BoP, EoT). Len vďaka nim máme možnosť sledovať najvyrovnanejšie závody v histórii naprieč celým motoršportom.
Inak o Domenicaliho úmysloch vrátiť čisté spalováky tu boli články už koncom 2023…
ako baterka zo starterom ?
![]()
ideal bez baterie
idealne, keby tam bola sloboda, a nechal to na inzinieroch. Kto chce, nech si tam da KERS a bateriu, ale musi ratat, ze je to vaha na vyse, kto nechce, nech jazdi s cistym spalovakom.
Upřimně mi to je jedno. Ať tam je jenom spalovák. Jen nevím, co má spalovák přesně přinést?’ Já koukal na éru spalováků s tankováním. Zase tak strhující podívaná to nebyla. Ba naopak.
Formule by měla být o nejrychlejší cestě do cíle, a tou bude vždy hybrid.
To bude krásny deň keď tento nedonosený, falošný, vypočítaví ■k■o■k■o■t navždy zmizne z F1.
Wolff bude raz F1 vlastniť ![]()
“Bude” 151515151515
Jenom proto, že FIA připravuje pravidla tak, aby byly upřednostněny kyseliny a čistý spalovák utlačován. 16:1 nemusím připomínat.
to by si asi ani nechcel, lebo co ak by sa ukazalo, ze najefektivnejsie bude spravit zo spalovaku len “elektrocentralu” ![]()
preco myslis, ze hybrid ?
vazne ? pretoze ta premena energie z paliva na elektrinu je stratova. Nezda sa mi, ze to je zrovna najefektivnejsi sposob
stratova je, ale ma to svoje benefity, kedze motor by pracoval len vo velmi uzkom pasme otacok s maximalnou efektivitou, vyvoj takeho motora by bol jednoduchsi, jednoduchsia by bola aj prevodovka, odpada spojka, mozes vyradit diferencial ak pouzijes elektromotor zvlast pre kazde koleso
spickove elektrogeneratory dnes idu s efektivitou az ku 98%
a mozno by nakoniec skoncili s niecim ako free piston engine linear generator ![]()
nikdy nevies k comu by to viedlo ak by si im uplne rozviazal ruky. tyrrell nasadil 6 kolku 2 predne napravy, williams vyvijal tiez 6 kolku len s rozdielom, ze 2 napravy mala vzadu a udajne znizenie aeroodporu malo ekvivalent 160tich koni, len to zakazali skor ako s tym stihli prist na start pretekov
hmm, neni to uplne marna uvaha. baterie by tam neboli, vahu usetris kedze odpada prevodovka atd. a motor by teoreticky mohla byt ucinna turbina ![]()
bateria by tam samozrejme bola, lebo aby to malo vyznam tak ta “elektrocentrala” musi bezat nonstop najlepsie v pasme maximalnej efektivity, takze v case kedy by sa nedodavala energia na “kolesa” tak by sa dodavala do baterii
ta elektrocentrala by mala nizsi maximalny vykon ako samotne motory ktore by sluzili na pohon kolies, plus samozrejme ked uz mas pohon elektromotorom tak je hlupost nemat rekuperaciu a na to baterky potrebujes