Prvé hodnotenie ADUO je za nami a hoci výsledky neboli zverejnené oficiálne a jeden tím sa usiloval o zmenu výsledkov analýz FIA, v tejto chvíli sa zdá neodvratné, že Red Bull ako tím s najlepším spaľovacím motorom nedostane príležitosť vylepšiť svoju pohonnú jednotku. Táto skutočnosť vyvoláva na tvári šéfa stajne Laurenta Mekiesa nemalé vrásky.
Vymyslet tak manipulovatelný systém jako ADUO, to už chce pořádný kus blbosti - nebo manipulace.
Vzhledem k tomu, že autoři dokázali vykastrovat jezdeckou podstatu formule 1 a udělali z ní GMO produkt, nechám na úvaze každého, zda je základním problémem totální nekompetentnost nebo totální potřeba manipulovat formulí ve snaze vymačkat z ní co nejvíce prachů.
V klidu , spalovák má RB nejsilnější, to je realita která nelze popřít a zbytek jsou pravidla. To že si někdo myslel, že když bude mit nejsilnější motor , tak bude i celkově nejrychlejší holt neplatí.
Zbytek je klasika , bulení a fňukání.
Myslim si, ze je to kombinacia nekompetentnosti a umyslu. FIA sice povedala, ze teamy si to odsuhlasili, ale kedze ani teamy nevedia ako sa to vypocitava, zaujimalo by ma, co vlastne odsuhlasili v tejto kblasti
Informacie ohladne tychto merani su dost slabe, avsak aj z toho mala je jasne ze vysledky nemaju s realitou nic spolocne. Predpokladam, ze vo FIA su taki hlupaci, ze pocitaju len peakovy vykon motora, nezohladnuju jeho vyuzitelnost ci v akom spektre otacok je tento vykon dostupny. Navyse vychadzaju z teoretickych dat o aerodynamike auta, cize aj data z trate uz su prirodzene skreslene. No proste cele zle.
FIA aj zmerala ze Gasly prekrocil rychlost v boxoch v Monaku a on ju predsalen dodrzal. Ziadny fakt to nie je. FIA zdaleka nie je neomylna, ked sa ty dopocitas, ze 4+2x2-7 je 5, tento vysledok nie je fakt. Je to len tvoj vysledok, navyse chybny, lebo si zle pocital.
FIA to zasa raz pokaslala. Bol schvaleny pomer 50:50. tak ako mi chces vysvetlit, ze je v poriadku (teoreticky podla teba) ze RBPT ma vyse koni v motore a zaostava v elektrickej casti a naopak kedze Mercedes je suverenne s najlepsou PU tak podla vysledkov ma slabsi ICE ale ma silnejsiu MGU cast? Ved potom RBPT ma pomer dajme tomu 60:40 a Mercedes 40:60. Preco sa potom tolko natahovali okolo pomerov, ked ich teda nikto nedodrziava?
Problem je,ze i jak ty tak @raptor22 muzete a nejspise mate pravdu .. Ano , mereni je dane, ale zaroven to neznamena fakt, ze RB ma nejsilnejsi spalovak. Jde o to, ze kdyz Mer napr bude vedet, ze FIA pocita silu na motoru na zacatku rovinek ( kde to opravdu pocitaji) a zamerne ubere z vykonu spalovaku a nahradi ho baterkou a pote ke konci prida zase spalovek tak ti vyjde, ze dle mereni v dany OKAMZIK ma slabsi spalovak, ale neznamena to , ze spalovak je OBECNE slabsi . .. cely problem je v tom jak to meri, kde to meri a jak se to vypocitava. Nic to nemeni na faktu, ze takto si to sami OEM dohodli a odsouhlasili .. kdo mohl vedet, ze se najdou taci, kteri to budou vedet " ocurat". ..
EDIT: nejsem expert a tak jsem pozadal AI o strucne vyjadreni ..
3. Třetí chyták: Triky s palivovými senzory a mapováním
V F1 se historicky nejvíce „čaruje“ kolem průtokoměrů paliva. FIA pro měření ADUO používá sofistikovaný index, který zohledňuje senzory na klikové hřídeli a ultrazvukové průtokoměry.
Aliasing a pulzování: Týmy jako Mercedes umí mapovat motor tak, aby v přesných milisekundových frekvencích, kdy senzor FIA zrovna neprovádí odečet, motor pracoval jinak (podobný princip, jaký v minulosti stál za kontroverzí Ferrari).
Tepelný management: FIA nedávno musela vyloženě zakázat cílené zahřívání nebo chlazení průtokoměrů. Týmy totiž zjistily, že změnou teploty paliva kolem senzoru lze zkreslit hustotu a oklamat měření reálně spotřebované energie. Pokud Mercedes dokáže držet parametry motoru přesně v „slepých zónách“ metodiky FIA, jejich motor se v testu jeví slabší, než ve skutečnosti je.
Shrnutí
Měření ADUO je umělý konstrukt. Mercedes v podstatě přechytračil systém tím, že maximalizoval oblasti, které FIA neměří (hybridní systém), a spalovací motor nechal v měřených cyklech schválně nebo koncepčně vykazovat nižší hodnoty.
Red Bull naopak optimalizoval čistě podle zadání pro spalovací motor, vyhrál tabulku FIA, ale na reálné trati kvůli tomu zůstal zablokovaný bez možnosti vývoj
tak to skratka dlhodobo meraju zle. pozri, vstupne data na takyto vypocet uz z principu nemozu byt spravne. aby niekto vypocital vykon ICE na trati, musi poznat (medzi inym) aerodynamicke vlastnosti auta aby ich vedel odfiltrovat. niektore zdroje uvadzaju, ze FIA berie tieto data z homologacii auta. kde mozu mat spravny akurat tak CFD, ostatne je len teoria. Takisto si nie som isty, ci sa homologuje pred kazdym pretekom ked team prinesie vylepsenia, skor si myslim, ze sa zobrala zakladna konfiguracia co teamy odovzdali pred prvou VC. ale aj keby nie, zmenis nastavenie kridla, aerodynamicka zmena a vysledky su skreslene. To sa bavime len o prvej veci co ma napadla, najdes este 5 takychto veci a dojdes k tomu, ze presnost moze drasticky klesat.
Preco sa na cas v aero tuneli moze jednoduchym pohladom na vysledky a tuto nie?
dobre zhrnute. vobec nerozporujem, ze maju nejaku metodiku. rozporujem to, ze je ocividne zla a vysledky su skreslene.
tuto by som namietal. Vyrobcovia nic konkretne neodsuhlasili, FIA vraj metodiku merania nikomu nedala. Povedalo sa, ze FIA navrhla komplexnejsi system merania a vyrobcovia to zavrhli. S vycuravanim s meranim takisto nemam velky problem, kazdy keby sa dozvie ako sa to mera, tak vyvinie sposob, ako meranie ocurat. to je v pohode.
toto iste sa deje napriklad aj so vzduchom a to je tiez extremne podstatna premenna. FIA vraj meria aj teplotu nasavaneho vzduchu(dolezity parameter ak chces namerat mnozstvo nasavaneho vzduchu a z toho pocitat mnozstvo vsetreknuteho paliva aby bol pomer idealny a z toho potom merat vystup). zrejme to robi cez senzor ktory pouziva samotny motor. problem moze nastat v pripade, ze team oblbne senzor zahriatim, tym aj vzduch bude mat papierovo vyssiu teplotu ale do map motora da offset, aby pocital s tym, ze teplota je ina ako hovori senzor. Kto si mysli, ze FIA ma preskumany cely programovy kod motora, mapy a navyse mu este aj rozumie je u mna naivka.
ako pisem, toto je obrovsky priestor na manipulaciu a ta sa ocividne realne deje.
Power unit je pre viac tímov. Podľa ktorého by sa to hodnotilo, podľa najlepšieho alebo najhoršieho?
Jedna otáčka motora trvá asi 5 milisekúnd. Powerstroke je každé 2 milisekundy. Nevieme ako často senzory merajú výkon. Ak merajú povedzme každých 10 milisekúnd, tak každý 5 powerstroke by musel vynechať. Jazdci sa sťažujú, keď sa objavuje misfire keď motor vynecháva. Ak by mal motor znižovať výkon v momente keď merajú senzory, musel by neustále vynechávať. To je nemysliteľné z pohľadu komfortu pilota, z pohľadu driveability, z pohľadu trvanlivosti techniky.
To určite áno. Na druhú stranu bol tu nedávno článok ako to merajú. Nemerajú najvyšší výkon. Nemerajú ani priemerný výkon. Majú na to vlastné kritéria. Takže Redbull má podľa kritérii merania najlepší spaľovací motor, ale nemusí najvyšší výkon. Najvýkonnejšia môže byť napríklad Honda. Ale keď Honda použije najvyšší výkon iba na dynamometri, dostanú ADUO. Nakoniec ale podmienky boli pre všetkých rovnaké.
FIA má zadat motor, určit parametry, a pak jenom hlídat jestli nepřekročí maximální výkon. To je vše. Měli by čistou hlavu a pohodu.
Neustálá tendence něco hlídat dělá situaci složitou a vyvolává pochybnosti.