Myslím, že jsem už odpověděla.
Rozdiel je v tom ze Piastri oboch nezdrzoval zbytocnymi pokusmi, nesiel do ziadneho rizika a vyskolil Maxa a este k tomu mu neodkryl karty kde vsade to na neho dokaze vyskusat…
Lando sa stale pchal na tu vonkajsiu stranu aj ked vedel ze Max ho automaticky podla poslednych skusenosti a novych standardov vytlaci - isiel do rizika, ze si ukonci preteky, spomaloval seba aj Maxa, odkryval Maxovi karty, kazdy o nom momentalne hovori ze je neschopny a len na seba zvysuje tlak…
Proste Lando to robi velmi nerozumne, ale to je skor o instinkte ako vedomostiach…
To je jen reakce, na nic jsem otázku nepokládal, takže taky jsem zareagoval no.
Áno, asi tak o 3-4 priečky, takže máš zrejme pravdu
F1 TOP 15
- Schumacher 2. Senna 3. Hamilton 4. Verstappen (zatiaľ) 5. Fangio 6. Clark 7. Stewart 8. Prost 9. Lauda 10. Brabham 11. Vettel 12. Ascari 13. Alonso 14. Moss 15. Piquet
NHL TOP 15
- Gretzky 2. Lemieux 3. Howe 4. Orr 5. Crosby 6. Ovečkin 7. McDavid (zatiaľ) 8. Hašek 9. Jágr 10. Lidstrom 11. Esposito 12. Roy 13. Bossy 14. Bourque 15. Sakic
McDavid je nejlepší hokejista, co kdy oblékl brusle. Bruslení, skill, 1,5 ppg v dnešní době? Absolutní nesmysl.
Odkiaľ máš tieto rebríčky?
Vettel pred Alonsom, šípim ostré reakcie Honzíkov.
Honzik si vyhrnuje rukavy a jde na vec.
Tu tabulku dělal data analysta, kterej neví co je to medián
Zřejmě si ho sestavil sám Arafinwe, proto v uvedené 15 je Alonso skoro poslední.
Veľmi precízne vycucané z prsta.
Teraz vážne.
Považuj to za akýsi agregát všetkých tých občasných rebríčkov odborníkov a novinárov spolu s X anketami pre samotných fanúšikov. Čo sa týka F1.
Rebríček, s ktorým podobne ako so zvolenou vládou, takmer nikto nebude nikdy 100% spokojný - ten by rád videl toho vyššie, ten zase toho nižšie. Ale ktorý IMHO tvorí najpoužiteľnejší priemer aký sa dá zostaviť.
Ak by si chcel aj nejakú vysvetľujúcu metodiku ako to vie zladiť objektívne tituly, víťazstvá a podobne spolu s X-faktorom (Ty napr. tuším často kritizuješ Sennu za to, že je preceňovaný), písal som o tom tu pred rokmi:
Je to také trochu moje malé hobby v F1.
Aj tu musím priznať, že asi posunutie Maxa už pred Fangia by ešte bolo diskutovateľné - vždy budeš mať recency bias vs. zrenie legendy, kedy sa niečo doceňuje časom. Ale ak bude túto sezónu pokračovať tak ako doteraz, tak ho tam myslím kritická časť odborníkov aj fanúšikov vidieť bude.
Čo sa NHL týka, tam to je len nahrubo - boli teraz viaceré rebríčky čo robil napr. Athletic. Tam by sa tiež dalo debatovať, ale stačí zohnať len 3-4 príčetných a zpriemerovať ich rebríčky a už dostaneš niečo veľmi veľmi podobné. Samozrejme NHL má výhodu, že tam o čísle 1 nie je sporu, čo je väčšinou najviac ožehavá časť toho celého.
Každopádne, all-in-all, spinelesssheepovi sa to síce možno nepáči, ale ak by som mal zobrať Nandových fanúšikov - teda aspoň väčšinu príčetných vidiacich ho niekde v druhej polovici TOP 10, lebo napr. ak ho chce niekto vidieť v TOP 5, tak ako namiesto koho? (Hamiltona? (tretinové úspechy) Fangia? (polovičné)) A potom zobrali tých čo ho nemusia a priznajú mu len to čo musia - napr. mohol by kolega Bretnix povedať kde ho vidí on (už som z neho vytiahol napr. že za rok 2005 horšieho ako Kimi, predpokladal som, odložil som si) - tak tam by sme asi lízali TOP 20 (opäť u tých príčetných). Spriemeruj a si niekde tam okolo 13. miesta.
Musím uznať, že jediný kde si nárokujem ísť trochu proti prúdu a zasiahnuť výrazne proti priemeru je Jack Brabham. Už bol príliš dávno a úplne hviezdne štatistiky nemá. Lenže na druhú stranu 3 tituly a hlavne 1 vo vlastnom tíme. To podľa mňa nejde úplne doceniť, hlavne ak teraz by to bolo čisto sci-fi a aj vtedy majsterštyk. Teraz už viacmenej stačí aj vybudovanie tímu k titulu ako urobil Schumacher. Napr. ak by ale Nando nejako zvládol ten AM pomôcť dobudovať a titul by v ňom nejako zázrakom získal, automaticky berie jeho pozíciu v TOP 10. Chvíľu by to trvalo, kým by to F1 obec spracovávala ale myslím, že 10-20 rokov na to by sme to v tom vnímaní videli. Teraz to asi bude skôr opačne, keďže recency bias asi bude končiť (2012 je už predsalen 13 rokov, 2023 bola super sezóna, ale mimo to sú skôr momenty) - takže kým teraz IMHO ešte niekto robiť tie rebráčky, tak sa tam možno často Fernando do TOP 10 vopchá, ale akonáhle to vyprchá a už k žiadnemu zázraku nedôjde, tak sa +/- ocitne na tom mieste. A áno, takmer určite za Vettelom. Holt mal ho aspoň raz o titul zdolať a bolo by to iné.
UPDATE
Ešte dodatok k tomu Jackovi Brabhamovi. O niečom svedčí aj to, že keď 5 rokov dozadu dávala F1 hlasovať o najvplyvnejšej osobnosti histórie F1, tak malo 70 expertov vybrať 8 jazdcov o ktorých už potom budú rozhodovať fanúšikovia a vybrali aj Jacka. Samozrejme najvplyvnejší je niečo iné ako najlepší, ale aj tak o niečom to svedčí. Hoc vtedy už vybrali aj Maxa, čo je otázka či na jar 2020 nebolo značne predčasné, ale tak už berte ako je. A samozrejme to vyhral Michael, hoc voči Ayrtonovi tesne.
Bylo mi jasný, že je to od tebe, pro jistotu jsem si to nechal prozkoumat ChatGPT, nikde toho konkrétní pořadí není. Dalo mi to nějaké 3 asi z poslední doby a všude je Alonso v top 10 a před Vettelem (takže těžko říct co tím agregátem žebříčků myslíš, ale dobře no). Ve Ferrari dělal co mohl a každej správnej fanda Alonsa nejvíc docení rok 2012, imho. Ty to vidíš jako jeho prohru. Ok, ale tam víc udělat nemohl. V hodnocení Alonsa by jsme se opravdu neshodli.
Možno klasický Google by bol býval lepší, lebo len zopár príkladov:
A. 2 mesiace dozadu starý rebríček od samotnej F1, čísla neuvádzajú ale je vcelku jasné, že to ide od NAJ, aj to tam myslím píšu - Vettel v TOP 10, Alonso tesne mimo. Ale tiež dobrá ukážka, že nie vždy všetko sedí - Jim Clark trápne nízko
B. Na druhej strane, keď chceš vidieť aj z iného súdka a trochu germánskej zaujatosti (keďže nakladanie britským, resp. anglickým médiám je už vcelku klišé) - nemecká verzia Sports Illustrated spred vyše roka - 1. Michael, 4. Ayrton, 6. Seb Vettel, 8. Piquet, 10. Max - Nando, ale aj taký Ascari či Jim Clark nikde
C. BBC - staršie, ale vyberám preto, že to zverejnili 20. Novembra, doslova v predvečer Brazílie 2012 - Seb 8. , Fernando 10. - ale keďže mal ešte len 1 titul, tak Lewis 15. a samozrejme bez Maxa, tí ho odvtedy samozrejme prevalcovali. A to ešte mal Seb ten tretí titul potvrdiť, mať svoju naj sezónu 2013, zatiaľ čo Nando bol asi na vrchole. Recency biac na maxime. A aj tak rebríček vyzerá ako vyzerá
Jasné, každému tomu rebríčku sa dá kdečo vyčítať - ale preto píšem, ak to človek začne dávať dokopy, vyjde mu niečo veľmi podobné ako som písal.
Odkiaľ to berieš, že nedoceňujem? Ale áno, tak titul nevyhral - aj včera bol asi najrýchlejší Lando, ale jak sa dívam, tak sa dívam, na 1. mieste vo výsledkovej listine svieti Oscar.
To je presne to, keby tie svoje výkony Fernando v lete 2012 využil a prišiel vtedy za Laudom, že pozri - vidíš čo v tom Ferrari predvádzam, ale nie sú mi schopní dať správne auto, dáš mi ho? Tak dnes nemáme možno o čom. Takto bohužiaľ ani tak výborné (aj keď na konci roka už trochu klesajúce výkony) ani na titul nestačili, ani nič ďalšie nezaložili. A odvtedy je viacmenej mimo hry o titul. Dlhšie ako celá jeho kariéra predtým.
To by si musel napísať aké je, to je ako kedysi som ti písal.
Lebo je iné či sa zhodneme, že Fernando je v TOP 10 najtalentovanejších jazdcov v histórii F1, lebo tam možno aj áno. A pokojne aj pred Vettelom.
Ale či je Fernando v TOP 10 najúspešnejších/najväčších jazdcov v F1, asi nie. Aj keď ja v tomto už nejako veľmi subjektívne presvedčenie nemám - myslené, že ma to nijako emocionálne nechytá, neriešim to po emocionálnej stránke ako to cítim.
Či je Fernando všeobecne relevantnou komunitou vnímaný ako TOP 10 jazdec histórie? To je ako vravím skôr objektívna otázka, tu som ti hodil 3 linky, ktoré hovoria, že skôr nie. Uvidíme aj ako budú fanúšikovské hlasovania keď sa to za pár rokov trochu usadí. Ale aj napr. v 2007 mal veľkú anketu F1 Racing a tam bol napr. Kimi pred Fernandom, hocako vtedy nemal ešte ani 1 titul.
Neskôr v decembri 2009 robil napr. anketu sesterský autosport a tam už bol Nando pred Kimim 9ty, ale to bolo logicky pred všetkými Sebovými a Maxovými a takmer všetkými Lewisovými titulmi. Pôvodné linky už akosi nefungujú, ale tu je referencia na ten rebríček zo stranky, čo je tuším oficiálna Sennova.
Za mě nejuspěšnější znamená nejvíc titulů. Pak to máš za mě mít seřazené teda podle toho a to taky nemáš. Hodil si mi sem 3 články v jednom je Alo 10. v druhém 11., i když tam to neni ani očíslované, ale ok, a v tom Německém vůbec není - ale ten je německý.
Tak teď já.
tady se snažili i o nějakou metriku, která je vysvětlena.
Video, kde se někdo snažil udělat skript, který mu vyhodí Jezdce s nejlepším ratingem jsem tady posílal nedávno, tam byl Alonso například na 1. místě před Fangiem
V těchle se opravdu pokusili o něco “sofistikovanějšího” a snažili se vyjmout auto. V nějakých žebříčcích, kde to jen tak někdo prdne - založí na hrubých statistikách - bude mít samozřejmě Alonso velkou nevyhodu, protože má zkrátka jen dva tituly, ale i v těch se Alonso pohybuje vysoko:
Žebříček podle TalkSport (2025)
TalkSport sestavil žebříček deseti nejlepších pilotů F1 všech dob, který zohledňuje nejen statistiky, ale i vliv na sport:
- Lewis Hamilton
- Michael Schumacher
- Juan Manuel Fangio
- Ayrton Senna
- Max Verstappen
- Alain Prost
- Jackie Stewart
- Fernando Alonso
- Sebastian Vettel
- Gilles Villeneuve
Tento žebříček klade důraz na kombinaci statistik a osobního vlivu jezdců na sport. talkSPORT
Žebříček podle F1-Fansite (2025)
F1-Fansite zveřejnil žebříček nejlepších pilotů všech dob na základě různých statistik:
- Lewis Hamilton
- Michael Schumacher
- Juan Manuel Fangio
- Ayrton Senna
- Alain Prost
- Sebastian Vettel
- Jackie Stewart
- Fernando Alonso
- Jim Clark
- Nelson Piquet
Tento žebříček se zaměřuje na statistiky jako počet vítězství, pole positions a titulů.
Žebříček podle Red Bull (2022)
Red Bull publikoval žebříček nejlepších pilotů všech dob, který zohledňuje jejich úspěchy a vliv na sport:
- Juan Manuel Fangio
- Ayrton Senna
- Michael Schumacher
- Alain Prost
- Jim Clark
- Jackie Stewart
- Lewis Hamilton
- Niki Lauda
- Nelson Piquet
- Fernando Alonso
Tento žebříček klade důraz na historický kontext a vliv jezdců na vývoj sportu.
To jsou nahodně nějaké žebříčky, co vyhodil ChatGPT a je tam zdůrazněna teda ta úspěšnost nebo statistiky, dejme tomu.
A takhle bychom mohli pokračovat dál je toho hodně, ale tak já to beru z pohledu toho, co jsem měl u Alonsa vidět v kontextu toho jakými vozy prošel a s kým se v týmu potkal. Celou jeho karieru jsem zdaleka neviděl a nemůžu jí pokrýt, ale hledal jsem zpětně a ten chlap prostě v karieře nemá větší propady vlastní vykonnosti, imho.
Ale abych to nějak uzavřel - nevím, kde si vzal, že by měl být Alonso agregátně dle těchle žebříčků až 13.
Vďaka za odpoveď a pekné vysvetlenie.
Má to hlavu aj pätu a ako píšeš, nikdy s tým nebudú spokojní úplne všetci, ale s tým nenarobíš nič.
To nie je kritika Sennu ako takého, bol to vynikajúci pretekár, ale je preceňovaný, lebo má okolo seba auru kvôli svojej smrti. Vo svojej dobe nebol lepší od Prosta (ani Prost od neho) ako jeho tímový kolega v rovnakom aute, a tak by som pred Sennu dal pilotov, ktorí boli svojich dobách jasné jednotky - Schumacher, Verstappen, Fangio, Hamilton a možno ďalší.
Podľa mňa nemôže byť Senna druhý a Prost ôsmy, keď v rovnakom aute si boli vyrovnaní ako sa len dalo a v celkových štatistikách sú si tiež pomerne vyrovnaní. A je tak vysoko v rebríčkoch len vďaka svojej smrti. Ale je to tvoj rebríček, ktorý vznikol spriemerovaním iných rebríčkov, kde býva Senna tak vysoko, takže v tomto si to obhájiš. Tak isto by niekto nemusel súhlasiť s Hamiltonom, keďže ten mal v histórii F1 suverénne najdlhšiu dobu suverénne najdominantnejšie auto. Ale to je na inú diskusiu.
Ak niekto dáva Alonsa do TOP 5, tak toho človeka nemôžme brať vážne. Buď nie je veľmi inteligentný alebo je tak zaujatý, že kvôli tomu nedokáže ani len trošku objektívne myslieť.
Verstappen, Hamilton, Schumacher, Fangio, Senna, Prost, Lauda - tu sa proste Fernando nedostane ani keby čo bolo a to už sme na 7 pilotoch.
Vieš to sem poslať? Lebo na prvej strane googlu som našiel len také, kde je Vettel pred Alonsom (niektoré sú asi staršie, lebo tam nie je Verstappen):
https://motorsporttickets.com/blog/10-greatest-formula-1-drivers-in-history/
Přečti si muj příspěvek a neházej sem články dvakrát.
Zbytečná debata o tom, kdo je nejlepší.
Dnes na Netflixu dokument o
Toto video len ukazuje, že si úplný amatér a ani len si nepozrieš celé tie videá (už má update a keby mal najnovší update po VC Miami, tak na 1. mieste je už asi Max) alebo nerozumieš po anglicky (to je typický znak honzíkov, takže by ma to neprekvapilo).
Už minule keď si sa tu oháňal týmto videom som ti dal citát autora ako vyjadrenie na toto jeho video:
I want to be very clear, that this is not a good system.
I released this video [hovori o videu, ktore si dal vyssie] where I unveiled my Formula 1 ELO system and while that video was not serious and was meant to prove that numerical rating systems are not a good idea for Formula 1 it did stil resonate with a lot of people.
Tým videom chcel len dokázať, že ELO je nepoužiteľné pre F1.
Tak to je dobře, že se o to aspon pokusil a Alonso mu vyšel jako první. Tím se jen dokazuje, že jakmile začneš, a ano je to prakticky nemožný, pilota oddělovat od auta, tak Alonso roste. To je realita. Snad jsi spokojený, když máš Alonsa tak rád.
Pořád je pro mě hodnotnější a zajimavější, když někdo udělá tohle a ne jen že to seřadí podle toho jaké měli uspěchy, protože auto dělá možná 80% výkonnosti? Možná…