Massa: Boj o titul sa pre pilotov Ferrari prakticky skončil | Magazín F1 - F1online.sk

Dvojročné čakanie na konkurencieschopný monopost bolo dlhé. Fanúšikovia Ferrari sledovali začiatok tejto sezóny s veľkým nadšením, no po polovici roka z neho zostal, prinajlepšom, len hlboký povzdych. Obrovské množstvo chýb, ktorých sa v Scuderii v tomto roku dopustili, znamenajú, že boj o titul sa pre Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza prakticky skončil. Aspoň to si myslí bývalý pilot stajne z Maranella Felipe Massa, ktorý však rozhodne nie je jediný s podobným názorom.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/73621/massa-boj-o-titul-sa-pre-pilotov-ferrari-prakticky-skoncil

Za tie peniaze, čo vrámci tímu dostávajú, musia k.rva všetci zvládať byť pod tlakom. Od sekretárky cez mechanikov, stratégov a Binotta až po Leclerca. Okrem upratovačky, tá si potrebuje veci porobiť v kľude.

2 Likes

Ta posledni veta me vazne rozsekala :slight_smile:

1 Like

Obrázok

2 Likes

Boj o titul sa pre nich ani nezačal a nikdy ani nezačne kým tak bude kraľovať Binottová partička

To najdôlezitejsie - auto, ktore moze vyhrat akekolvek preteky, pomale, rychle, mestske - to maju. Bez neho mozte mat najlepsiu strategiu, ale je vam nanic. Druha polovica sezony bude o vymenach komponentov a trestoch. Binotto povedal ze chyby 2018 boli o neskusenosti, som zvedavy co povie tento rok.

2 Likes

Ozaj je Vám na nič ?

GR- 5 poddi ( plus jedna PP)
LH- 6 pódií

Jazdci Ferrari
CS- 6
CL 5

Z 8 PP CL vyhrali koľko krát ? 3? Neviem či som veľa nepovedala.

A to auto v Mercedese rýchle všade rozhodne nemajú. Ale naháňajú oni Ferrari, nie Ferrari RB. A už aj v RP to nemajú až tak ďaleko.

Len ono ma ich vedenie a strategické oddelenie nejaký rozum. No a aby sme nezabudli auto každé 2 preteky nezastaví, ani nevybuchne.

O titul úprimne bojujú čisté bodovo úplne “rovnako” a to Mercedes sa už vytešuje ako skresal sekundové manko s ktorým začal na len 3-4 desatiny :joy:

Takze ono mať najrýchlejšie auto a žiaden rozum ozaj nestačí. Niečo je zhnité v štáte Dánskom.

A presne to ukazuje prečo Ferrari nikdy nedokázalo dohnat Mercedes ale RB to dal a prečo ma šancu urobiť to Mercedes teraz.

Lebo Toto a jeho ľudia to vedia. A nech si o ňom poslednú dobu myslím hocičo tak aj Horner vie čo robí a ma ľudí čo to vedia s ním. Mattia netuší čo robí a ľudia okolo tiež nie :woman_facepalming:

A to už pomlcime o tomto :woman_facepalming:

Že Sainz na Russella stráca, naháňa ho Lewis.
Charlesa naháňa Sergio ktorý je väčšinu sezóny mimo a Russell nemá ďaleko. A vlastne ani ten Lewis - najmä ak to znova zhorí.

V tejto suvislosti tusim @helmutko napisal jednu velmi podstatnu vec. Mercedes je blizko Ferrari, lebo tam zahodili velmi vela bodov pod tlakom Red Bullu. Preto sa to neda vnimat tak, ze Mercedes je Ferrari vyrovnany. Ano, je mu vyrovnany v relativne nepodstatnom boji o druhe miesto.

Nebyt Red Bullu, tak by velke mnozstvo pretekov, kde Ferrari pod tlakom Verstappena zahodilo body, skoncilo pohodlnymi vitazstvami- Imola, Francuzsko, Madarsko. Tiez by Ferrari nemuselo byt nutene ist tak na hranu s technikou v snahe najst viac vykonnosti, co by vyustilo vo vacsiu spolahlivost a nemuseli by nastat pocetne technicke poruchy.

Keby bol boj o titul medzi Mercedesom a Ferrari, bolo by tym padom uz davno rozhodnute.

Mercedes narozdiel od Ferrari tazi z toho, ze sa vozi v uzemi nikoho a len caka na chyby superov, pretoze na viac sa ich auto nezmoze. Za takych okolnosti je predsa len lahsie vyhnut sa chybam.

5 Likes

Myslím si, že @Jozef_Chroustal má pravdu - základním kamenem je auto. Mercedes to navzdory solidní bilanci pódií nevyvrací. Za prvé proto, že, jak píše @Unleash_the_lion, těží z chyb Ferrari (případně občasných problémů Red Bullu), za druhé proto, že nebýt těchto chyb, ani nejlepší strategie Mercedesu by Hamiltonovi a Russellovi na pódium nepomohla. Strategie by v takovém případě pouze konzervovala jejich pátá a šestá místa.

2 Likes

@Bretnix @Unleash_the_lion

Ja som reagovala na to že majú to najdôležitejšie a keď to nemáš si bez šance ale Ok. Čo sa ukazuje že ak nemáš všetko ostatné tak máš smolu.

Ono Ferrari totiž presne ukazuje že nefungujúcemu timu nepomôže ani auto ani piloti.

A Mercedes že fungujúci dokáže veci optimalizovať tak, že občas sami nevedia ako to urobili a majú výsledky.

Realita je že, Minule na okruhu ktorý nemal ich autu sedieť dokázali v Q, ktorá je tento rok základ problému poraziť obe Ferrari.

Ok Max bol mimo ale Ferrari by porazili aj keby to bolo 2 miesto. A presne o to ide. Takisto Ako v pretekoch Sainz bol relatívne bez šance. Čo síce rovnako je aj Perez. Lenže Ferrari uteká Max a blíži sa zlepšujúci sa Mercedes.

Ferrari sa aj rychlostne prepadá, kým každi napreduje. Prečo sa to nedeje RB ktorý mal rovnakú východziu pozíciu voči Mercedesu ?

A hlavne a znova ukážka ako to nestačí - rýchle auto čo kazdy druhý pretek vybuchne a nechá zbierať pódia tomu o pol sekundy pomalsiemu tiež Nie je dobre.

Okrem toho keď bolo P3 Ferrari pódia zbieral kde kto- Alpine, McLaren dokonca AT- dnes sa to tak nedeje. To je presne to, že to musíš optimalizovať na maximum možného.

Ja hovorím o celkovom fungovaní. Kým Mercedes sa z problémov hrabe, Ferrari sa do nich neustále zajrabuje vlastnou vinou hlbšie a hlbšie.

To je realita ktorá krásne ukazuje o čom je F1 a len rýchle auto to nie je.

Ale @Jozef_Chroustal netvrdil, že F1 je pouze o rychlosti monopostu. A nemyslím si, že vůz Ferrari začíná rychlostně ztrácet. Mercedesu strategický klid nikdo nebere, byť k němu přispívá i skutečnost, že aktuálně mají své jisté a cokoli navíc je bonus. Celkově mi přijde, že se snažíš vyhranit vůči něčemu, o co není nutné vést spor. Svou pozici vůči Mercedesu má Ferrari ve svých rukách, záleží na nich, zda zúročí svůj monopost nebo ne. Vůči RB už mohou uspět jedině při kombinaci své bezchybnosti a opakovaných problémech soupeře. Scénář, že by se Mercedes vozem dostal na paritu s Ferrari nebo RB, považuji za méně pravděpodobný.

4 Likes

Že oni vlastne o titul tento rok bojovať nechceli a všetko je v najlepšom poriadku