Ja si dovolím do tejto debaty vstúpiť a ponúknuť svoj pohľad na ten rozdiel medzi VB a AA. Najme na to prečo si myslím že to nie je až taká hanba že tu sedačku stále ma ak si to porovnáme práve s VB
Podľa mňa základný rozdiel je v tom ze AA sa ešte môže zlepšiť ak to dá v Quali tak je v pohode… On v pretekoch podáva pekne výkony a určite sa bojím ze to auto rozbije menej ako tomu bolo u PG. Ale VB už lepší ako je nebude, práve naopak príde frustrácia a bude už len padať. Navyše AA musí na RB prekvalifikovať 2 iba rok staré Mercedesy (Verstapen je talent Generácie ten to dá) lenže Alex to ľahké rozhodne nemá. A Alex je stále nováčik, ktorý môže potenciál potvrdiť… A ktorý navyše ešte na rozdiel od napr. GR nikdy predtým ako do neho sadol nedostal šancu auto F1 ani len testovať takže to ma o to ťažšie. A takmer hneď je v top tíme s top kolegom, keďže je porovnávaný práve s Maxom. Okrem toho nebyť istého LH mohol mať v novačikovskej sezóne pódium a v prvých pretekoch tej 2 možno aj víťazstvo.
Ako píše kolega je trošku rozdiel udržať sa tímového kolegu na aute tak dominantnou ako Mercedes a na RB. A u Bottasa je toto výrazne o aute.
Ďalší bod… Hanba to je rovnaká akurát s tým rozdielom, že RB tam momentálne nemá koho iného vyskúšať…Ak to bude pokračovať do konca roka nepredpokladám že ak sa ukáže niekto lepší tak si ho tam Marko s Hornerom nechajú. Ale vedia, ž e nemá význam ho teraz odpáliť. Ale MERCEDES má 2 alternatívy… Obe veľmi dobré. Jedna sedí v Renaulte a druhá bohužiaľ stále vo Williamse. A napriek výkonom Bottasa tam stále ostávajú a jeho pozícia je neotrasená. Toto je ten najväčší rozdiel na tom celom z môjho pohľadu. RB aspoň čosi skúsil pokiaľ mal možnosť zmenu spraviť a dúfali že k lepšiemu. MERCEDES nerobí absolútne nič aby sa ho zbavil.
Komentáre príliš veľké riziko si môžte nechať. To už som počula a čoraz viac nesúhlasím.
Riziko to bolo pokiaľ bol Bottas dvojka, ktorá išla ako hodinky. Lenže on už má s Maxom seriózne problémy a dostáva Mercedes presne do tej pozície kde Albon RB. Oprieť sa o neho nemôžu lebo keď sa čosi pokazí tak skôr u Bottasa a často vinou toho ako sa správa napr. Ku pneumatikám. A aj ak je chyba len u Hamiltona, má väčšiu šancu práve Max a VB nedokázal LH až na pár pretekov reprezentatívne zastúpiť. Pri všetkej úcte jeden z dvojice Ocon - Russel by minimálne na 3 mieste to auto doviezol úplne rovnako. Osobne si myslím, že GR aj lepšie. Na tom aute sa horší ako 3 ani nedá skončiť… ( Ja viem v tejto fáze keď budú niektorí z vás čítať tento komentár, prvé čo vás napadne bude story ako ma Russell problém zo štartom… Sranda ale je že v F2 ani F3 ho nemal a procedúra je tam rovnaká. Problém odlepiť sa teda nemá a ak si pozrieš jeho štarty tak vieš, že ho nemá ani teraz akurát len Williams je proste auto ktoré na trati nesedí a preto je v 1 zákrute zákonite pomalšie ako ostatný. A najväčší Bizár je, že sa tu obhajuje Bottas ktorý si pokazil X pretekov štartom… Tento rok už 2. Lebo on niekedy štartuje ako nováčik a to je tu 7 rokov a v o triedu lepším aute ako ostatný. Takže ak je toto najväčší problém čo GR má tak šup s nim do Mercedesu). Tak čo by teda Mercedes riskoval? Že Hamilton nezvládne tlak? Tak to o ňom nemajú potom vysokú mienku. Alebo že GR bude robiť problémy svojimi požiadavkami byť hneď jednotka ako Leclerc vo Ferrari ? (To bolo jednak o tom čo mu dovolili a po druhé o tom že GR ma v sebe za mňa podstatne viac pokory ako ChL). Tu si tiež nemyslím, že by sa to stalo. Alebo si myslia, že bude GR rýchlejší ako LH a začne ho pravidelne porážať? Tiež asi nie. A ak by to bol dal, tak je to snáď najlepší pilot histórie a Mercedes by v tom prípade nemuselo trápiť ani ak by Lewis odišiel. ( čo si ale dopredu vravím aj napriek svojej viere v GR nemyslím… Skôr ako napíšete že mi šibe).
Nie akurát by získali druhého supertalentovaneho pretekára. Ktorý by to auto zodpovedne doviezol na 2 mieste a možno by bol bližšie LH čo by prospelo značke aj Lewisovim titulom lebo by o ne musel aspoň ako tak “bojovať” s aspoň porovnateľným kolegom. Teraz nemusí v tíme nič, tlak na neho vyvijaný sa rovná 0,000000000. A možno by mali viac menej vystarané o budúcnosť…( Teraz prechádzame do fázy kde príde story ako príde Max… ale to sa nemusí stať a ak aj áno… Veď ročnú zmluvu ako VB môže mať aj GT a osobne si myslím že za menej ako 12 mega. Nie, nie je na to dôvod ale oni si tam aj tak stále majú 30 ročného Bottasa. Takže obviniť RB že to je hanba a pod. je z môjho pohľadu výsledkom jednostranne videného sveta
AA je totiž aspoň jazdec z akadémie takže dôvod zastávať sa ho je. Pre mňa je skôr hanba prístup Mercedesu.
A ok v 2021 Mercedes potrebuje 8 titul LH aby prekonali MS (takže chcú aby mal absolútny pokoj) a GR má zmluvu vo Williamse, ktorý potrebuje jeho a keďže mu šancu dali tak si ho asi aj zaslúžia. Ale po roku 2021 toto nemá žiadnu logiku a ak to TW urobí tak zlyhal. Formula 1 sa bude jazdiť aj o 3 aj o 5 rokov a to tu možno Hamilton už nebude. Mclaren, RB, a dokonca aj Ferrari to už pochopili… Mercedes ma poslednú šancu pochopiť to o rok inak to už za mňa bude fraška. A môžu si ten juniorský program strčiť niekam. Ak nie GR že berieme že je tu druhý rok prečo nie aspoň EO? (To že je kde je a robí teraz chyby je čiastočne chyba Mercedesu lebo oni ho poslali na ročnú pauzu… Ale pretekár je a vždy bol určite dobrý). Ak budú vždy len preplácať najlepších pretekárov a dávať im 50 mega aby za nich jazdili nikdy nezískajú pridanú hodnotu. Taký Williams môže povedať, že pomohol vychovať majstra sveta aj keď to nakoniec nie vždy bolo v ich sedačke…Ferrari dalo svetu napr Massu ci Leclerca, RB Vettela, Ricciarda alebo Maxa .Mercedes nemôže povedať ani len to ze by vychoval nejakého jazdca pre budúcu generáciu. Možno akurát tak Ocon ale ten za nich asi nikdy jazdiť nebude. Oni ambíciu tým chalanom šancu dať zjavne nemajú aj keď pretekár v A dlhodobo nepodáva výkony aké by s tým autom mal. A práve taký GR má ten potenciál byť tým chlapcom, čo to dá a čo ak LH skončí bude možno v Mercedese aj MS ak mu šancu dajú. A Pritom ako by to vyzeralo že pretekár Mercedesu dostal miesto v hlavnom time. Že sú to oni kto ho vypiplal a dal mu možnosť dosahovať výsledky. Že to bol ich systém kto dal svetu možno budúceho MS. Navyše si predstav aké to musí byť zvládnuť to psychicky keď vidíš ze pretekári ktorých si X porážal majú omnoho lepšie auto. A že tebe nikto šancu nedal rovnať sa s nimi… A pozri sa ako to dáva. Aj to je dôležitý atribút. Lenže to je práve to čo som už písala že GR má v hlave a vie že ak bude podávať svoje výkony Williams bude len prestupná stanica na ceste k víťazstvám s Mercedesom alebo bez neho. Ale nie veď načo… Radšej nech tam zaberá miesto Bottas.
Hlavne, že tu počúvame aká hanba je Alex. Ok optimálne to nie je a ak sa nezlepší skôr alebo neskôr skončí. Nemá ale význam odpísať ho už teraz keď sa ešte môže zlepšiť. A nie nerobím z neho jazdca Bottasovej úrovne len tvrdím že je to rovnaké zlyhanie Mercedesu ako Albon RB. Navyše Alex je porovnávaný s Maxom čo Bottas vo Williamse teda s takým pretekárom nebol. K tomu roku 2017 to beriem to bol možno rok kde sa VB javil že na to má… bohužiaľ naposledy.
Navyše citujem klasika potenciál nestačí… BOTTAS ho nikdy nepotvrdil. Či to sa týka len Russella s Oconom?
Dúfam že som to napísala jasne a zrozumiteľne aby nedošlo k nedorozumeniam.
Ale nečakám že niečo z toho budete brať ako argument prečo Alex môže ostať a prečo jeho pôsobenie v RB nie je hanba. Totiž ja už presne viem aká bude odpoveď niekoľko krát som to aj spomenula čo čakám že dostanem späť. A čo čakám ako najpravdepodobnejšiu odpoveď je buď že som sa opustila alebo že píšem hlúposti. Takže pohoda. Len som to musela napísať lebo mi je ľúto ako niektorí máte 2jaký meter. Čo sa najviac ukazuje práve v prípade VB- AA. Ale aj v prípade SV alebo práve GR ( a nevezmi si to prosím osobne lebo to tak nebolo myslené to sa týka mnohých).