„V tejto chvíli je rozdiel medzi výrobcami motorov na úrovni 15, maximálne 20 koní,“ pokračoval poradca Red Bullu pre motoršport. „Áno, motor Ferrari je o niečo viac vzadu, ale predpokladám, že čoskoro sa dotiahnu. Nuž a okrem toho sa diskutuje aj o tom, aby sme výkon motorov vyrovnali prostredníctvom prietoku paliva a podobných vecí. Sme na správnej ceste.“
Dorovnanie vykonu pomocou prietoku je momentalne cesta. Mercedes by mal stale miernu vyhodu lepsej spotreby, ale aspon by to nebolo take okate.
Po odchode hondy a katastrofalnej situacii vo Ferrari maju dost velku politicku paku na zrazenie a dorovnanie. Myslim, ze 6 stajni z 10 by s dorovnanim vykonu suhlasilo.
Vykon motora tvori asi 20% vykonu auta na trati. Jeho dorobnanie vyriesi co? Mercedes ma silnejsi motor ako Renault. Napriek tomu nemal na rovnakych pneu Perez na Ricciarda sancu. Zjavne v renaulte zapracovali na slabine (sasi). A teraz si predstav, ze dorovnaju vykon motorov… renault bude v porovnani s RP este rychlejsi… staci pozriet na zakaznikov mercedesu a ich vykonnost s rovnakym motorom a hned zistis, ze motor je najmensi problem dominancie mercedesu.
Helmut nema patent na rozum. Ale je jasne ze RB straca motorovo takze RB by to zrejme pomohlo. (Aspon kym maju Hondu) Ostatnym? Staci logika… Mercedes, RP, Williams maju rovnake motory… a vysledok? RP je o triedu a W o 3 triedy horsi… preco? Kvoli motoru? Ferarri svoje manko do 1-2 rokov stiahne takze ich vykon motora trapit nebude (rovnako ako ich zakaznikov) renault ma motor dost silny, ak bude mat zakaznikov, ani ich vykon nebude trapit (skor spolahlivost)
Btw…Ty si zo zadku vytiahol 6 z 10 timov…
Riesenim nieje dorovanie vykonu ale zatropovane rozpoctu a ciastocne zmrazenie vyvoja.
mne sa to vobec nevidi realne aby si rb vyrabal vlastny motor aj keby mu honda zadarmo dala kompletnu technicku dokumentaciu. to by najprv musel rb vrazit obrovske peniaze do vyrobnych kapacit, testovacich zariadeni,… aj ked nieco uz udajne maju,ale stale sa to nemoze rovnat tomu co ma honda v japonsku, alebo co ma k dispozicii mercedes
a netreba zabudat, ze aj ten zmrazeny vyvoj nieco stoji, lebo stale ide o “zmrazenie” vykonu, ale vyvoj spolahlivosti bude nadalej povoleny a cez to sa da zvysovat aj vykon
no a helmut toho tiez dost nakeca podla toho co mu momentalne vyhovuje a teraz potrebuje ukazat, ze ma aj ine moznosti ako len od niekoho odoberat a vytvara si lepsiu vyjednavaciu poziciu
no vidis. rozp strop a zmrazenie je cesta do pekla co nam ukazuje posledna dekada. podla mna to chce dost slusnu davku slepoty to nevidiet. Marko ma tak minimalne 30x lepsi prehlad ako ty kedy budes mat, takze ak povie, ze im dorovnanie vykonu pomoze, tak sa budes musiet velmi snazit aby si ma presvedcil o opaku.
Dorovnanie vykonu je daleko efektivnejsia a jednoduchsia cesta na urdrzanie sutaze a nakladov ako rozp. strop aj v tych najvlhkejsich Todtovych snoch. Do urcitej miery by to bola dokonca garancia konkurencieschopnosti pre pripadneho noveho motorara.
Ty si myslis, ze zrazu tie Markove kecy o sesterskych stajniach predvadza nato aby uchlacholil Gaslyho dusu? To su PR pripravy na rozpoctovy strop a jeho aktivne vyuzitie na ziskanie vyhody.
BTW 6 z 10 stajni nema kontrakt s Mercedesom, takze to nie je len tak zo zadku cislo ako tvojich 20%
Osobně to také nevidím reálné.
Ale meji například kompletní testovací stanoviště od Avl, jelikož Renault ho neměl a motory se sypali.
Co se týká výroby samotné, většinu věcí si nechají motorari vyrábět. Následně to kompletují.
az to budu mat cele pod vlastnou strechou, vydupu si zmrazenie ci dokonca volaku formu dorovnania nemusi to byt nerealne.
Dokonca by kludne mohli udrzat nejaku formu partnerstva s Hondou napr pod znackou Acura ci Mugen.
Ak nie Honda mohol by mat zaujem o spolupracu VW.
Je zname, ze VW by o F1 zaujem mal, ale doteraz ich odradzali naklady na vyvoj vlastnej PU. Redbull s kapacitami vyvijat vlastny motor by pre nich mohol byt velmi atraktivny balik aj z dlhodobeho hladiska.
cela ta sranda by stala velke peniaze a vyplatila by sa len ak by vyhrali titul a aj ked by to bola sranda ak by sa to redbullakom podarilo, ale vobec to nevidim realne.
a tiez ani ta spolupraca s inou automobilkou by nemohla byt lebo aby sa to redbullu oplatilo tak honda mu tu motorovu technologiu musi predat za viacmenej symbolicku sumu ale asi by sa im nepacilo ak by sa k nej obratom dostala ich konkurencia
to by bol od rebullakov dost velky podraz ak by vyjednavali s hondou o prevedeni know how a za chrbtom sa dohadovali na vyvoji tych motorov s ich konkurenciou. podla mna by potom do tych rozhovorov musela byt ta nova automobilka zahrnuta a potom aj cena by bola uplne ina
no a zrovna vw neviem ci je dobry priklad, lebo tych sa f1 snazi dostat do f1 uz od roku 2009 ked sa zacalo hovorit o novych motoroch
cele je to take zvlastne. ked sa minuly rok mohlo nieco spravit s motormi tak sa vsetci vratane hondy tvarili, ze su spokojni s tym co sa podarilo vyrokova, ze sa len zmrazi vyvoj a ostane to az do 2026. preco uz vtedy jasne nepovedali, ze pre nich to nieje vyhodne a ak nepridu ine motorove pravidla tak honda ide prec? pritom kazdemu je jasne, ze mercedes ma v tom motore taky naskok, ze to ine automobilky nedobehnu a aj ferrari to dokazalo len za pomoci sedej zony, ktora uz ale bola riadne zafarbena do cierna