Mario Andretti naznačil, že prekážkou vstupu nového tímu bol aj jeho syn Michael | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 je stále miestom plným ega. Veľakrát tu neplatí ono otrepané: „Je to len biznis, nič osobné.“ Aj keď nastala doba politickej korektnosti a otvorená nenávisť medzi jednotlivcami sa už nenosí, osobné dôvody sú stále nemalou súčasťou jednotlivých procesov. Dokazuje to aj nedávna snaha Michaela Andrettiho, ktorý chcel svoj tím pretlačiť do Formuly 1 všetkými prostriedkami.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186386/mario-andretti-naznacil-ze-prekazkou-vstupu-noveho-timu-bol-aj-jeho-syn-michael

V tom příběhu mi chybí důvod, proč si to nakonec ostatní rozmysleli a 11. tým vzali. Odstoupení Michaela Andrettiho mi připadá spíš jako dohoda, aby protistrana neztratila tvář a mohla vykázat taky nějaký výsledek (na oplátku třeba proces už neprotahovali).

Myslím, že žaloba na monopolní jednání Liberty je tím hlavním důvodem.

Určitě se to nabízí, nějaký důvod tam být musí. Ani nevím, kolik let už trvá snaha Andrettiho o vstup do F1, ale podle mě už z doby, kdy ještě Sulajem nebyl ve funkci.

Spojitost Andrettiho s Cedallacem je velice silná a myslím, že bez žaloby by se do F1 nedostal ani Cadillac.

Tak ještě jeden tým a měli bychom to komplet :slight_smile: . Už se na ně těším, i na Audi. I když velká sláva to asi pro začátek nebude.

Mě zajímají všechny týmy, ale asi nejvíce jsem zvědavý na Ferrari s Hamíkem a Renault.
Audi začne být zajímavé asi až od 2026.

1 Like

Jsem rad ze je Mario zpet v F1 a vazim si toho.

1 Like

Bol som veľký fanúšik Maria Andrettiho v rokoch, keď pretekal v F1. Bolo dosť obtiažne v totáči získať nejaké informácie a všetko čo sa písalo, som si vtedy vystrihoval a lepil do zošita. Znovu budem držať palce tomuto projektu - Andretti - Cadillac. Už sa teším.

3 Likes

Pozri si predne kridlo toho ferrari, v podstate niekde ani nebolo nutne.
Auto ani zdaleka nebolo tak citlive na predny vzduch, mohol si sa zavesit za supera.
S dnesnymi radlicami môzes odpratavat sneh.
A o citlivosti na predny vzduch ani nehovoriac.

1 Like

Zaujimava bola ta otočka, z totalneho zamietnutia na uplne prijatie.

Liberty asi nic jiného nezbylo, když se nechtěla vláčet po soudech.

1 Like

Tesim se na Maria v paddocku, na rozhovory atd. Diky Youtube se da dneska vsechno dohnat, materialu je tolik…:crossed_fingers:

Sezona 1982 na nekterych okruzich jezdili bez prednich kridel.

Jeste drive, 1979 bylo v poli dokonce nekolik aut bez vyssich zadnich kridel, Lotus 80, Arrows A2, Brabham BT48, je treba pripomenout, ze se nepodarilo system rozvinout a tymy se vracely jeste behem roku ke klasickemu kridlu, resp. Lotus s Mariem i ke starsimu vozu 79 atd.

To je nieco neuveritelne.
Ja som si v 1987 kupil Stop Auto Moto revue, v strede bol plagatik s formulou ktory putoval rovno na stenu + na dvoch stranach pokec o poslednej velkej cene.
To je cele.
Dnes od rana do vecera mozes nasavat vsetko od historie po sucasnost.
Toto keby mi niekto v 87 povedal, neveril by som.

1 Like

aj to, ale to nebol hlavny dovod
hlavny dovod bolo vitazstvo trumpa
vstup gm bol ohlaseny 3 tyzdne po vitazstve trumpa, dovtedy sa vsetci(okrem fia) dusovali, ze 11 tim nepotrebuju a gm(andretti) pre f1 nic neprinesie a zrazu im vsetci vstup povolili

gm je ma silne napojenie na vladu usa a vie si niekto predstavit ake hromy blesky by trump spustil ak by mu vedenie gm oznamilo, ze “europska” f1 nechce prijat americky tim?
darmo to ovlada americka liberty, f1 je stale vnimane ako europska seria

trump by bol schopny uvalit sankcie na fia/f1 a tak ich rychlo prijali a aby nevypadali akoze prehrali na celej ciare tak si vyziadali ustupok, ze to bude tim gm a nie andretti

Je to tak, materialu je opravdu dost, dokonce u zavodu si muzes vybrat stanici ktera napriklad v 80. letech vysilala, oblibil jsem si zaznamy americke CBS, ta mela pred zavodem technicke okenko, rozhovory atd.

Tak daleko do americké politiky nevidím a ani nechci, ale myslím si, že Trumpovi leží F1 u zádele. Navíc americký antimonopolní soud řešil Liberty už docela dlouho a teď už řeší Liberty i antimonopolní soud Evropské Unie.

trumpovi je mozno samotna f1 u riti, ale nie ak ide o to, ze “europska” f1 blokuje americky tim

antimonopolny sud to riesil dlho, ale uplne nahodou sa to cele vyriesilo 3tyzdne po trumpovom vitazstve

trump by sa do toho pustil tak velkohubu ako to robi, lebo by v tom videl zas to, ze vsetci ublizuju amerike a americkym firmam a on to napravi a tu by bolo jeho vitazstvo velmi rychle. ono by stacilo pohrozit vlastnikom timov zavedenim sankcii a hned by aj taky wolff zacal spievat pesnicku aky bude prinos gm pre f1 vyznamny, lebo strata par milionov na prize money je nic v porovnani s tym co by mercedes stratil na clach a to plati pre vacsinu timov

Jsem přesvědčený, že se jedná o pouhou náhodu, protože Donald chystanými cly americkým týmům, okruhům i Liberty spíše háže klacky pod nohy.

2 Likes